Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Obuolių sultys – vertingos

2009-02-08
Paskelbk savo straipsnį

Jei manote, kad obuolių sultys – vaikų gėrimas, klystate. Obuolių sultis vertėtų gerti tiek suaugusiems, tiek vyresnio amžiaus žmonėms. Jau prieš kelis metus atliktas tyrimas Masačusetso universitete įrodė, jog jų poveikis žmogaus atminčiai yra įspūdingas ir beveik prilygsta medikamentų vartojimui. Obuolių sultys skatina acetilcholino išsiskyrimą smegenyse. Tai cheminė medžiaga, kurią organizme išskiria nervinės ląstelės, ji perduoda neuronams signalus. Tokia ląstelių komunikacija reikalinga ne tik gerai smegenų, bet ir viso kūno sveikatos būklei palaikyti.

Neseniai atlikti tolesni tyrimai įrodė, kad dvi obuolių sulčių stiklinės per dieną žymiai sumažina susirgimo Alzhaimerio liga riziką. Alzhaimerio liga – tai progresuojanti žmogaus nervų sistemos degeneracija, kai per trumpą laiką sutrinka atmintis net ir labai aukštu intelekto lygiu pasižymėjusiems žmonėms. Sergant padidėja beta amiloido baltymo kiekis. Alzhaimerio liga – populiariausia dimensijos forma. Atlikus tyrimą, kuriam vadovavo profesorius, universiteto neurologijos centro vadovas Tomas Shea, pavyko įrodyti, kad biologiškai aktyvios medžiagos, esančios obuolių sultyse, blokuoja minėto baltymo sintezę.

„Mes kol kas negalime pateikti išsamių įrodymų, kurie atskleistų ryšį tarp pastovaus obuolių sulčių vartojimo bei Alzhaimerio ligos prevencijos, tačiau sultyse esančios medžiagos optimizuoja centrinės nervų sistemos veiklą, taip pat stabdo šios ligos progresavimą – dėl to abejonių nekyla“, – teigia mokslininkas.

Tyrimas atliktas su laboratorinėmis pelėmis, kurioms kiekvieną dieną buvo duodama obuolių sulčių, atitinkamai prilygstančių žmogaus per dieną išgertoms 2 stiklinėms sulčių. Buvo stebima, kaip keičiasi biocheminė galvos smegenų sudėtis. Beta amiloido baltymo gamyba smegenų audinyje sumažėjo, o graužikai su intelekto užduotimis susidorodavo lengviau.

2001 metais Didžiosios Britanijos mokslininkų atlikto tyrimo duomenimis, obuoliai bei obuolių sultys taip pat apsaugo nuo širdies ligų. Obuolių sultys mūsų organizmą veikia panašiai kaip raudonasis vynas ar arbata, kurie uždelsia „blogo“ cholesterolio išlaisvinimą. Cholesterolis kaupiasi ant kraujagyslių sienelių, todėl gali susiaurėti arterijos, susiformuoti aterosklerozė. Buvo pastebėta, kad netgi trumpą laiką ir po nedaug vartojant obuolių sulčių, jos gali apsaugoti nuo širdies ligų.

Elena Germanovič
Šaltinis: inauka.ru, news.bbc.co.uk, uml.edu
Nuotraukos: www.corbis.com
Meniu.lt informacija