Obuoliai – jaunystės eliksyras

Obuoliai – jaunystės eliksyras

Daugelis pasaulio specialistų neabejoja, kad obuoliai – sveikatos, grožio vaisius ir netgi jaunystės eliksyras. Obelų tėvyne laikomas Kaukazas, nors šių vaismedžių auginimo istorija siekia netgi pirmykščius amžius. Istorija byloja, jog dar kelių tūkstančių metų egiptiečių piešiniuose buvo rasta kultūrinių obelų atvaizdų, o senoviniuose Romos ir Graikijos raštuose – aprašų, kaip auginti, prižiūrėti vaismedžius.

Tai viena seniausių pasaulio kultūrų, o rugpjūčio 6 diena laikoma obuolių krikšto diena – vaisiai aukojami Dievams. Kai kur manyta, kad per šią šventę motinos neturėtų obuolių (ir kitų vaisių) valgyti, nes tą dieną Dievas dalija obuolius mirusiems vaikeliams ir, jeigu obuolį suvalgo motina, nuskriaudžia savo vaiką. Tos pačios tradicijos vyravo ir Rusijoje.

Medikai apie obuolių naudą

Tradicijos lieka tradicijomis, o štai medikai sako, jog obuoliai mažina širdies ir kraujagyslių bei kai kurių onkologinių ligų riziką. Tokias hipotezes medicinos specialistai pateikė po ne vienerius metus trukusių tyrimų. Pasak vieno iš tyrėjų Š. Landon, nei vienas cheminis papildas neprilygsta ir neprilygs obuolių naudai – tai rojaus vaisiai. Specialistai tikina, jog šiuose vaisiuose gausu antioksidantų, tai yra 1,5 karto daugiau nei 75 g mėlynių, 2 kartus daugiau nei puodelyje arbatos, 3 kartus daugiau nei apelsinuose ir net 8 kartus daugiau nei bananuose.

Ne vieną kartą savo genialius gebėjimus mokslo srityse įrodę japonų mokslininkai atliko eksperimentą su žmonėmis ir įrodė, kad sistemingas obuolių vartojimas gali padėti ir nutukusiems žmonėms. Paskelbti klinikinių tyrimų rezultatai liudija, kad trys obuoliai, suvalgyti prieš pagrindinį valgį, riebalų kiekį kraujyje sumažina 20 %. Grupei žmonių, dalyvavusių tyrime, prieš pietus buvo duodama 600 mg obuolių polifenolio – obuolių vaisiuose esančios medžiagos, greitinančios riebalų sudeginimą organizme. Toks polifenolio kiekis yra trijuose vidutinio dydžio obuoliuose. Po valgio atlikti kraujo tyrimai parodė, kad žmonių, kuriems buvo duota obuolių polifenolio, riebalų kiekis kraujyje buvo vidutiniškai 20 % mažesnis nei tų, kuriems jo nebuvo duota.

Obuoliuose be minėtų antioksidantų yra gana daug įvairiausių angliavandenių – fruktozės, gliukozės, sacharozės, krakmolo, organinių rūgščių. Taip pat šiuose vaisiuose yra beveik visų vitaminų, kurių kiekis priklauso nuo obels rūšies. Iš mineralinių medžiagų obuoliuose daugiausia kalio, kalcio, magnio ir geležies.
Obuolių žievelėse yra flavonoidų, eterinių aliejų ir nemažai vitaminų, o sėklose – riebiojo aliejaus, glikozido amigdalino ir jodo.

Pagal įvairią interneto spaudą parengė Jolanta Kahveci
Nuotraukos: www.sxc.hu
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną