Nuo Velykų stalo – be sąžinės graužimo

Nuo Velykų stalo – be sąžinės graužimo

Per Velykas kiekviena šeima dažniausiai mėgaujasi tradiciniais lietuviškais patiekalais. Kaip žinia, dauguma jų yra riebūs. Bet ne visi riebalai yra „blogi“. Norintiems puoselėti sveikatą, mitybos specialistai pataria naudoti daugiau „gerųjų“ riebalų iš augalinių aliejų ir ... nepersivalgyti margučių.

„Daugelis žmonių jaučia kaltę po švenčių, kad prisivalgė pernelyg daug nesveiko maisto. Tačiau keletas korekcijų šventiniame valgiaraštyje gali pasitarnauti geresnei mūsų savijautai“,- sako dietologė Virginija Vilemienė.

Margučiai – cholesterolio bombos

Vienas didžiausių Velykų malonumų – marginti kiaušinius, po to juos visai šeima prie stalo sudaužti. Tik bėda, kad vidutinis vištos kiaušinis turi apie 254 mg cholesterolio. Sveikam žmogui leidžiama su maistu gauti iki 300 mg cholesterolio per dieną. „Todėl geriau margučiais džiaugtis, juos ridenti, bet suvalgyti tik simboliškai – taip, kaip seniau Lietuvoje buvo įprasta. Velykų pusryčius pradėdavo šeimos galva, kiaušinį padalindamas į tiek dalių, kiek yra šeimos narių ir kiekvienas suvalgydavo po kąsnį. Po to rinkdavo stipriausią kiaušinį ir valgydavo tik savo sudužusį“,- sako Virginija Vilemienė.

Pasak dietologės, tradicinis Velykų valgiaraštis apskritai pasižymi riebiais, kaloringais patiekalais. Šalia margučių pintinės puikuojasi jautienos kepsnys tešloje ar apkeptas svieste ir ištroškintas grietinėlėje viščiukas, kiaulių ausyčių, kojyčių ir uodegyčių šaltiena, kvapiomis žolelėmis pagardinti lašiniai, sviestinis avinėlis, su riebia šonine gardinta Velykų boba. „Sviestas – vienas pagrindinių cholesterolio šaltinių, o daugelis Velykų patiekalų ruošiami būtent jo pagrindu. Todėl ant šventinio stalo tiek daug cholesterolio, kad sveikata besirūpinančiam žmogui atrodo beviltiška susirasti liesą patiekalą“ – sako V. Vilemienė.

„Bloguosius“ riebalus keiskim „gerais“

Kad nenueitume nuo stalo subjurusia nuotaika, dietologė pataria tradicinius sočiuosius riebalus, dar vadinamus „blogaisiais“, keisti į „geruosius“ – aliejų ir iš jo pagamintą nekietintą margariną: Velykų „bobos“ tešlą užmaišyti su margarinu, o kiaušinius valgyti ne su sviestu ar majonezu, o su krienais. Prie kepsnio dietologė pataria paruošti daugiau įvairių salotų, paskanintų augaliniu aliejumi, kuriame yra daug nepakeičiamųjų riebalų rūgščių. “Nepakeičiamosios riebalų rūgštys vaidina pagrindinę rolę ląstelių atsinaujinimo procese ir užtikrina normalią protinę veiklą, jos taip pat padeda reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje, sumažina širdies smūgio riziką. Kadangi organizmas pats negamina šių medžiagų, mes jų turime gauti pakankamai su maistu“, - sako dietologė. Ji teigia, jog Velykų patiekaluose sviestą per puse pakeitę aliejumi ar margarinu, priartėsime prie rekomenduojamo riebalų santykio maiste.

Negalime maitintis kaip protėviai

Kai kurie gal prieštaraus tokiam šventinio valgiaraščio apribojimui ir sakys, kad per Velykas nuo seno lašinius, sviestinius ėriukus valgydavo mūsų protėviai – kodėl turėtume laužyti tradicijas. Tačiau dietologė V. Vilemienė teigia, kad negalima norėti maitintis taip , kaip prieš 50 -100 metų. „Kiekvienas laikmetis turi savo ypatumų, keičiasi žmonių gyvenimo būdas ir tai lemia korekcijas valgiaraštyje. Ūkiškai gyvenantis lietuvis daugiau fiziškai dirbo ir nelepino savęs prigulęs prie televizoriaus, o mėnesį iki Velykų laikėsi Gavėnios pasninko. Todėl per šventes suvalgyti lašinukai didelės bėdos sveikatai nepridarydavo“,- sako pašnekovė. Be to, anksčiau kiekvienas Velykų patiekalas buvo patiekiamas atskiru laiku, o ne visi iš karto. Kiaušiniai būdavo valgomi rytą, kepsnys - per pietus ir, galbūt, tik antrą Velykų dieną, o Velykų boba – vakare. Po kepsnio draudžiama būdavo valgyti saldumynus, gerti svaigiuosius arba gaiviuosius gėrimus.

Šiandien, deja, mes prisimename tik tradicijų kulminaciją – pačią šventę, bet ne kelią iki jos. Šiuolaikinės šeimininkės ant stalo dažniausiai sudeda viską iš karto ir šeimyna kelias dienas valgo tą patį maistą. Tad, jei norime išvengti sveikatos sutrikimų ir persivalgymo, per šias šventes nepasiduokime pagundai gausiai ir riebiai puotauti.

VRP | Hill & Knowlton informacija
Nuotrauka: corbis.com

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną