Nuo regbio prie vyno: Gerard Bertrand istorija

Nuo regbio prie vyno: Gerard Bertrand istorija

„Gerard Bertrand“ vyninę Langedoko regione pietinėje Prancūzijoje įkūrė buvęs regbio žaidėjas Gerard’as Bertrand’as, meilę vynui paveldėjęs iš savo tėvo Georgeso. Būdamas vos dešimties metų vyndarys pirmą kartą ėmėsi fermentacijos proceso. Perėmus vyno ūkį iš tėvo, kuris žuvo nelaimingo atsitikimo metu, Gerard’o laukė daugybė iššūkių – dar prieš 20 metų Langedoko regionas pasaulio vyno žemėlapyje buvo praktiškai nematomas.

Tačiau jaunosios, energingos, į naujoves linkusios vyndarių kartos dėka Langedoko regionas šiandien žinomas kaip aukštos kokybės ir puikaus kainos-kokybės santykio vyno šaltinis. Prie Langedoko regiono populiarinimo smarkiai prisidėjo Gerard’as Bertrand’as – tiek jis pats, tiek jo vynai. Šį indėlį puikiai atspindi svarbiausių vyno pasaulio kritikų naudojami epitetai: „Langedoko ambasadorius“ ir „Langedoko princas“.

„Gerard Bertrand“ vyninė spėjo pelnyti visos Europos simpatijas, o įtakingiausias vyno žurnalas „Wine Spectator“ vyndarį Gerard’ą Bertrand’ą įvardija kaip geriausią ir daugiausiai apdovanojimų pelniusį Prancūzijos vyndarį.

Degustacijos metu Gerard’as Bertrand’as vaizdo žinute pasveikino visus susirinkusius į degustaciją Vilniuje, palinkėjo gero vakaro bei pakvietė aplankyti Langedoko regione esančią  jo vardu pavadintą vyninę.

Vakaro metu vyninės atstovė Laura Perez-Garrigue ir UAB „Eugesta“ someljė Dariuš Miler pristatė vynus, reprezentuojančius pietų Prancūziją ir „Gerard Bertrand“ vyninę. Ragauti skirtinga koncepcija vadovaujantis pagaminti vynai:

„Gio“ serijos vynai – tiek raudonasis, tiek baltasis – pagaminti iš tos pačios vynuogių veislės „Grenache“. Siekta parodyti, kaip skirtingais gamybos būdais iš panašios žaliavos galima išgauti visiškai skirtingus rezultatus.

„Naturallys“ linijos „Chardonnay“ ir „Merlot“ vynams vynuogės užaugintos tik ekologiškai sertifikuotuose vynuogynuose, esančiose vėsesnėse Langedoko vietose. Jie atskleidžia tikrąsias vynuogių veislių ypatybes – šių vynų gamyba minimaliai paveikta žmogaus.

„Terroir Corbieres“ ir „Grand Terroir Tautavel“ pagaminti iš panašių vynuogių mišinių, didžiąją dalį sudaro „Grenache“ bei „Syrah“, papildyti nedideliu procentu „Mourvedre“  arba „Carignan“. Šie vynai, nors ir panašios sudėties, atstovauja visiškai skirtingiems stiliams. „Corbieres“ gaivus, vidutinių taninų, prieskoninėmis žolelėmis bei levandomis kvepiantis vynas, o „Tautavel“ vynas – tvirtos tekstūros ir taninų, prinokusių juodųjų uogų skonio bei kvapo, jame daugiau jėgos ir koncentracijos.

Vakarą vainikavo vynas, kurį dar ilgai prisimins svečiai: 1945 metų derliaus Riversaltes vynas iš „Legend Vintage“ linijos. Ilgi brandinimo metai vynui suteikė intensyvios gintaro spalvos, migdolų, Sultanos razinų, cukatų bei vanilės kvapų. Aromatas intensyvus, kompleksiškas ir sudėtingas, besikeičiantis taurėje.

„Svarbu ne tik vynas, kurį ragaujate, svarbu ir aplinka, žmonės, proga. Ragaujant vyną jo skonis sukelia įvairias  asociacijas, todėl labai svarbu emocijos, kurias patiriate ragaudami vyną“ – patirtimi dalijosi L. Perez-Garrigue.

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną