Nuo pagirių išgelbės šparagai

Nuo pagirių išgelbės šparagai

Nacionalinio universiteto Cheju (Pietų Korėja) mokslininkai tvirtina, jog šparagai puikiai gydo nuo pagirių.

Korėjos mokslininkai analizavo ūglių ekstraktą bei šparagų lapus kokią įtaką jie daro žmogaus ir laboratorinių pelių kepenų ląstelėms. Išaiškėjo, jog aminorūgštys ir mineralai, esantys šparagų ekstrakte gali apsaugoti kepenų ląsteles nuo alkoholio toksinų, o taip pat nuo apsinuodijimo alkoholiu. Pažymėtina, kad efektyviausias yra lapų ekstraktas, kadangi mineralinių medžiagų koncentracija juose yra didesnė nei šio augalo ūgliuose.

Daugelio šalių virtuvių delikatesas

Labiausiai paplitęs yra paprastasis šparagų gaminimo būdas (Asparagus officinalis). Viršutinė dalis - šparagų ūgliai (apie 20 cm), naudojami daugelyje šalių virtuvių kaip delikatesas. Šią daržovę galima virti, troškinti, kepti, garinti... Sriubos, garnyrai prie mėsos, žuvies ar makaronų, įvairūs padažai, troškiniai su bulvėmis ar kitomis daržovėmis, salotos, lietiniai, net pyragai. O svarbiausia, kad patiekalai ne tik sveiki, bet ir labai skanūs.

Naudingosios savybės

Pusė puodelio virtų šparagų yra didelis folio rūgšties, vitamino C, kalio ir beta-karotino kiekis. Folio rūgštis padeda išvengti apsigimimų, apsaugo nuo gimdos kaklelio vėžio, atitolina širdies ligas. Vitaminas C apsaugo nuo vėžio ir širdies ligų, taip pat padeda stiprinti imuninę sistemą. Kalis padeda sureguliuoti elektrolitų pusiausvyrą ląstelėse, padeda palaikyti normalų širdies funkciionavimą bei kraujospūdį. Šparagai yra natūralus diuretikas ir sveikas maistas širdžiai. Šio augalo sudėtyje nėra riebalų, cholesterolio ir natrio. Ši daržovė taip pat pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, turi vitaminų B6, A, C ir tiamino.

Raminta Skripkaitė
Šaltinis: health.com
Nuotraukos: corbis.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną