Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Netradicinių patiekalų labirintuose...

2008-10-29
Paskelbk savo straipsnį

Dauguma keliautojų, nuvykę į svetimą šalį, be abejonės, nori išbandyti ir vietinės virtuvės patiekalų, ypač jei kelionės kryptis nusidriekė daugiau ar mažiau egzotiškos šalies link. Sakoma, juk naujas skonis – naujas polėkis. Tačiau kartais egzotika gali nustebinti ir visai neegzotiška šalis. Kai kuriose Azijos žemyno šalyse valgomi įvairūs gyviai jau nėra paslaptis. Papua Naujojoje Gvinėjoje vyrų savitos medžioklės laimikiai – saginių palmių lervos. Riebios, sultingos, pieno skonio lervos valgomos čia pat iškrapštytos arba vėliau patroškintos keptuvėje.

Nuo pastarosios neatsilieka ir šalis, kurios virtuvė vadinama viena geriausių pasaulyje – Meksika. Keliaujantieji po šalį gali paskanauti didžiųjų raudonųjų skruzdėlių kiaušinių. Rinkti šiuos kiaušinius yra pavojinga, kadangi skruzdėlės yra nuodingos. Pagamintų kiaušinių konsistencija šiek tiek primena varškę, o valgomi paprastai su tradiciniu meksikiečių užkandžiu – guacamole ( avokadai, pomidorai, svogūnai ir t. t.). Kartais vietiniai gyventojai kiaušinių deda į tradicinius meksikietiškus patiekalus. Kadangi skruzdėlių kiaušiniai neturi neįprasto skonio, jų prisivalgę, galite to paprasčiausiai nežinoti. Dar vienas egzotinis patiekalas – Kinijoje bei Korėjoje gaminamas ryžių vynas su mažyčiais ir dar aklais peliukais. Ragavę šio patiekalo teigia, kad skonis, o gal greičiau kvapas, primena žibalą.

Jei kas susigundys paragauti „gyvo“ sūrio, tuomet turėtų keliauti į Italijoje esančią Sardinijos salą. Čia gaminamas bei delikatesu laikomas avies pieno sūris, paskanintas gyvomis lervomis, kurios valgant gali netyčia ir „į akį įšokti“. Reikia paminėti, kad šio sūrio gamyba yra nelegali, kadangi minėtos lervos žmogaus skrandyje nėra suvirškinamos, jos gali daugintis ir sukelti vėmimą, viduriavimą, netgi kraujavimą.

Kažkada prie vieno straipsnio apie egzotiškus patiekalus komentatorius paminėjo, jog lietuvių gaminami vėdarai – ne mažesnė egzotika. Reikia paminėti, kad tokiu atveju nuo kitų pasaulio šalių keistokų patiekalų neatsilieka keptos kiaulės smegenys, iš kiaulės kraujo verdama juka, kiaulės oda, varnos...

Arroz de Cabidela – tai Portugalijoje keistu pavadinimu įvardijamas patiekalas – viščiukas kraujyje su ryžiais. Valgiui paruošti reikia paukštienos, ryžių, svogūnų, petražolių, pipirų, acto bei alyvuogių aliejaus. Kaip gaminama? Pirmiausia papjauto viščiuko kraujas sumaišomas su actu, tuomet mėsa patroškinama su prieskoninėmis daržovėmis. Įpilama daugiau vandens ir į troškinamą paukštieną sudedami ryžiai. Galiausiai supilamas paruoštas viščiuko kraujas, o jam užvirus, patiekalas baigtas gaminti.

Nankotsu – vištienos kremzlės. Tai japonų virtuvės patiekalas. Kaip ruošiamas? Vištienos kremzlės nuvalomos ir kepamos grilyje, patiekiamas kartu su citrina. Kartais toks ilgai kramtomas patiekalas patiekiamas su grilyje kepta vištiena.

Pagl travel.ru parengė Jolanta Kahveci
Nuotraukos: img.goroskop.ru (skruzdėlių kiaušiniai), armyblood.com (sūris su lervomis), jee.lv (ryžių vynas su pelėmis), lh5.ggpht.com (kiaulės oda)
Meniu.lt informacija