„Nestoras Maistas“ – žvilgsnis į sveikesnę mitybą

„Nestoras Maistas“ – žvilgsnis į sveikesnę mitybą

„Nestoras Maistas“ – žvilgsnis į sveikesnę mitybą

Pavasaris – metas, kada daugelio galvose pradeda suktis mintys apie sveikesnę mitybą. Tačiau ką daryti, kad maitintis sveikai netaptų iššūkiu, o patiekalų idėjų užtektų kiekvienai dienai? Tinklaraštininkė Ieva Greičiūnaitė atsako – eksperimentuoti, o savo eksperimentais ir kasdienio maisto receptais su daugiau nei 35 tūkstančiais sekėjų dalinasi savo socialinių tinklų tinklaraštyje „Nestoras maistas“.

Tokio dydžio sekėjų būrys – netikėtas

„Viskas prasidėjo nuo vis augančio eksperimentų skaičiaus virtuvėje ir po truputį atsiskleidžiančio pomėgio domėtis mityba, jos reikšme organizmui ir t.t. Kai susivokiau, kad mano telefono galerijoje vis didėja maisto nuotraukų ir receptų screenshot‘ų skaičius, o mano galvoje kokie 70% minčių sukasi aplink šią temą,  nusprendžiau savo atradimais pasidalinti ir su kitais,“ – tinklaraščio sukūrimo istoriją pasakoja I. Greičiūnaitė.

Turėdamas daugiau nei 35 tūkstančius sekėjų „Nestoras maistas“ šiandien yra vienas labiausiai sekamų maisto tinklaraščių Lietuvoje. Jo autorė neslėpia, kad tikėjosi, jog ši idėja kažkam pasirodys įdomi, bet negalėjo net pagalvoti, kad susidomėjusių bus toks būrys. „Nestoras maistas – tai mano darbas, hobis, gyvenimo būdas ir savirealizacijos forma,“ – sako I. Greičiūnaitė, užsimindama, kad yra minčių internetinį tinklaraštį perkelti ir į „realybę“.

Receptai – įkvėpimo ir eksperimento vaisius

Nors sveikas maistas dažnai asocijuojasi su svorio metimu, I. Greičiūnaitė tikina, jog tai tikrai nėra pirminis tinklaraščio tikslas: „Manau, kad turint problemų su viršsvoriu žmogus turi kreiptis į profesionalus, kurie sudarys jam tinkama mitybos planą, o aš tokios kompetencijos neturiu. Aš esu tam, kad parodyčiau, jog sveikiau maitintis nėra sudėtinga ar neskanu, todėl dažnai orientuojosi į žmones, kurie garsiai šaukia „aš gaminti nemoku“, „sveikiau maitintis yra sudėtinga arba neskanu“ ir panašiai“.

„Nestoro maisto“ tinklaraštyje šiandien rasite beveik 300 nesudėtingų, lengvai paruošiamų ir, žinoma, sveikų receptų. Anot I. Greičiūnaitės, didžioji dalis auditorijai rodomų patiekalų – įkvėpimo ir eskperimento vaisius. „Įkvėpimo semiuosi keliaudama, skaitydama, žiūrėdama kulinarines  dokumentikas bei sekdama keletą savo mylimiausių maisto tinklaraštininkų,“ – sako savo kasdieniu maistu besidalinanti ir kitus sveikiau maitintis įkvėpti siekianti mergina.

Būti laisva ir laiminga – pasirinkimas

Ieva Greičiūnaitė atpažįstama ne tik kaip „Nestoras maistas“ kūrėja, bet ir kaip modelis. Mergina neslėpia, jog šiai profesijai išsiskiriant liekno kūno kultu, su iškreiptom mintim apie mitybą ir, greičiausiai, lengvos formos valgymo sutrikimu teko susidurti ir pačiai, tačiau prie badavimo ar rimtesnių ligų tai neprivedė: „Tiesiog atsakiau sau į klausimą, ar noriu visą gyvenimą būt itin liekna ir turėti šviečianti „six pack’ą“ (kas neturi nieko bendro su sveikata), ar noriu jaustis laisva ir laiminga“.

Pasirinkusi sveikesnį gyvenimo kelią, I. Greičiūnaitė mitybos taisyklėmis savęs neriboja: „Prieš kiek mažiau nei pusę metų išbandžiau protarpinį badavimą, kuris man labai prigijo ir tapo mano gyvenimo būdu. O daugiau jokių taisyklių neturiu, dažniausiai renkuosi maistą, kuris bus naudingas mano organizmui, stengiuosi valgyti kuo daugiau daržovių, bet visur išlaikau sveiką protą ir niekaip savęs nevaržau“.

Kavinėse – sveikesni pasirinkimai

Nenuostabu, jog tinklaraščio apie maistą autorė – nedažnas kavinių lankytojas. I. Greičiūnaitė sako, jog kavinėse labiau mėgsta valgyti keliaudama, o Lietuvoje apsilanko vos kartą per savaitę, tačiau ir čia randa sveikesnio maisto pasirinkimą. Sostinėje I. Greičiūnaitė rekomenduoja šias vietas:

Bola“, įsikūrusi „DOWNTOWN Food Hall“ – dėl labai skanių“poke bowls“;

RoseHip“ – dėl puikaus veganiško maisto pasirinkimo;

Casa La Famillia“ – kai norisi picos, su burokėliais ir ožkos sūriu – labai verta dėmesio.

Receptas: Cukinijų apkepas

Nors „Nestoras maistas“ pilnas gardžiausių receptų idėjų, paprašėme Ievos Greičiūnaitės mūsų skaitytojams išskirti vieną, todėl šiandien – vienas populiariausių ir pačios autorės labai mėgstamas – cukinijų apkepas.

INGREDIENTAI:

2 vidutinio dydžio cukinijos;
1 morka;
1/2 svogūno;
120g. pilno grūdo speltų miltų;
4 kiaušiniai;
60g. parmezano sūrio + 30g. pabarstymui ant viršaus;
druska/pipirai.

GAMINIMO EIGA: Sutarkuoti morką ir susmulkinti svogūną. Pakepinti keptuvėje su trupučiu ghee sviesto. Sutarkuoti cukinijas ir labai gerai nuspausti skystį. Į cukiniją įmaišyti keptas morkas, kiaušinius, 60g. sūrio, miltus ir prieskonius. Paruoštą masę supilti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir ant viršaus papildomai užtarkuoti sūrio. Kepti orkaitėje ~35min. 190C temperatūroje. Galima patiekti su graikišku jogurtu, laiškiniais svogūnais ir šviežia kalendra.

Skanaus!

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną