Neįprasti vyno skoniai...

Neįprasti vyno skoniai...

Daugeliui įprastas yra baltasis, raudonasis, saldus, sausas vynas. Juk nieko jame nėra ypatingo. Jis gaminamas iš įvairių vaisių, uogų, t. y. gomuriui malonių gamtos gėrybių. Jokios egzotikos ar pavojaus. Bet štai kai kurių Azijos regionų gyventojai mėgaujasi kur kas įdomesniais vynais, pavyzdžiui, žvynaroplinių gyvūnų... Ypač tokiais gėrimais garsėja Vietnamas, tačiau nuo jo neatsilieka ir Kinija bei Indonezija.

Gyvatės (pavyzdžiui, kobros) vynas yra alkoholinis gėrimas. Bet tai ne iš gyvatės pagamintas gėrimas, tiesiog į alkoholinį gėrimą įdėta nuodinga gyvatė. Toks gėrimas labiausiai paplitęs Vietname, tačiau jo galima paragauti Pietryčių Azijoje bei Pietų Kinijoje. Vadinamas gyvatės/kobros vynas ir panašūs produktai iš jų yra uždrausti, kadangi gėrimams gaminti dažniausiai naudojamos nykstančios jų rūšys.

Tiek anksčiau, tiek dabar tikima, kad gyvatė yra naudinga sveikatai, o ypač – tulžimi „paskanintas“ jos kraujas. Kiek tame tiesos, neaišku. Tai priklauso nuo žmogaus tikėjimo tokiais dalykais. Specialistai sako, jog mitas apie teigiamą poveikį tėra būdas įsiūlyti produktą.

Kaip vynas gaminamas?
Nuodinga didelė gyvatė įdedama į ryžių vyną, kartais dar pridedama mažų gyvačių, vabzdžių ar paukštelių. Paliekama keliems mėnesiams fermentuotis. Pasibaigus šiam procesui, vynas geriamas nedideliais kiekiais iš mažų indelių. Antrajam variantui pagaminti nereikia tiek daug laiko, jis geriamas iš karto. Paprasčiausiai su ryžių ar kitokiu vynu sumaišomas gyvatės kraujas. Taip pat yra vadinamas ir gyvačių tulžies vynas, kuris ruošiamas kaip pastarasis, tik į jį dar dedama tulžies. Kaip priedai kartais naudojami gyvatės mėsa, kepenys ar oda.

Vietname fermentuoto gyvačių vyno buteliuko kaina – apie 21 dolerį. Nuo gyvūno kraujo vynas yra rožinės spalvos. Prekiautojai tikina, kad išgėrus tokio gėrimo pajuntamas energijos antplūdis, tačiau ragavusieji teigia, jog viskas priešingai – apima mieguistumas. Skonis taip pat neįspūdingas. Pasak vieno keliautojo, primena pašto ženklų klijų skonį.

Pagal interneto spaudą parengė Jolanta Kahveci
Nuotraukos: danciprari.com, tropictreasurestore.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną