Neįprastas vynas

Neįprastas vynas

Šiemet parduotuvių lentynose pirmą kartą pasirodys vynas, paveiktas ultravioletiniais (UV) spinduliais. Bandymai su vynu sėkmingai atlikti Pietų Afrikoje.

Vynas gaminamas Franschhoek vietovėje, „L'Ormarins“ vyno ūkyje, puoselėjančiame prancūzų hugenotų tradicijas. Pirmąsias vynuogių plantacijas šiame ūkyje, dar neliestose Groot Drakenstein kalnų šlaituose, XVII amžiaus pabaigoje pasodino jaunas hugenotas Jeanas Roi. 1969 metais ūkį nupirko ir jį pertvarkė Rupertų šeima. Šiuo metu čia įrengtas vienas iš moderniausių vyno rūsių, ekspertų vadinamas „vyndarių svajone“. Ūkyje auginamo geriausios vynuogių rūšys: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rhine Riesling, Pinot Gris, Cabaernet Sauvignon, Merlot, Cabaernet Franc bei Shiraz. Šeimininkai orientuojasi į kokybę – vynuogės renkamos rankomis tik tam tikru laiku, traiškomos vėsios. Tokiu būdu išlaikomas puikus aromatas. „L'Ormarins“ vynai gavo 70 apdovanojimų bei 450 medalių už aukštą vyno kokybę.

Taigi šis vyno ūkis turi kuo didžiuotis. Nuo šiol ūkyje gaminamas ir vynas, kuris paveikiamas UV spinduliais, naikinančiais nepageidaujamas bakterijas bei mieles. Šiam tikslui naudojamas specialus įrenginys, kuris iš pradžių pumpuoja, o po to maišo vyną, kad visas skystis būtų paveiktas UV lempų spindulių. Per valandą jis gali apdoroti 4 tūkstančius litrų vyno. Vyndariai ne vieną kartą gali naudoti šį aparatą vyno gamybos proceso metu.

Vyno rūsiuose dirbantis Neilas Pattersonas tikina, kad taip apdorojant, į vyną nebereikia dėti sulfitų, kurie sukelia alergiją ar galvos skausmą, raudonavimą paragavus vos vieną vyno gurkšnį. Vyras tikina, kad pastarojo vyno skonis natūralesnis, labiau atskleistas. Kol kas dar neatskleidžiama, kuris iš vynų, pagamintų pagal naująją technologiją, bus pardavinėjamas.

Elena Germanovič
Šaltinis: decanter.com, sawineco.com
Nuotraukos: corbis.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną