Negerkite valgydami

Negerkite valgydami

Tai labai svarbi taisyklė, kurios privalu griežtai laikytis. Kalba eina tiek apie vandenį, tiek arbatą, kavą ir kitus gėrimus (beje, pienas – tai maistas, ne gėrimas, taip pat geriamas atskirai). Štai gyvūnai, ėsdami vandens nelaka, toks jų instinktas ir puiki taisyklė.

Vanduo iš skrandžio pasišalina per 10 minučių po suvartojimo, kartu pasiimdamas praskiestas skrandžio sultis. Tai rimta, kadangi lėtina virškinimą. Dažnai sakoma, kad valgant išgertas vanduo skatina skrandžio sulčių sekreciją ir taip gerina virškinimą. Išgertas vanduo, valgymo metu, įtakoja blogą maisto sukramtymą. Vietoj to, kad gerai sukramtyti ir maistą sudrėkinti seilėmis, užgeriantis vandeniui žmogus išmoksta jį nuryti suvilgytą ir pusiau sukramtytą. Šio įpročio reikia atsikratyti. Apie būtinybę sukramtyti kalbėjo dar Pitagoras ir K. V. Hufelandas, Kantas ir Fletcher, Šeltonas. Pastarasis, sveikam žmogui rekomendavo maistą kramtyti 50 kartų, sergančiam – 100, perfekcionistui – 150 kartų. Tačiau vėlgi, nereikia skaičiuoti „kramsnojimų“ skaičiaus, nes ilgainiui tapsite panašus į protiškai atsilikusį... Tačiau tai nekeičia taisyklės: kramtyti ilgai ir kruopščiai. Juk svarbiausia ne procesas, o rezultatas. Kramtykite neskaičiuodami, kol maistas pavirs į skystą vientisą masę.

Krakmolo ir cukraus perdirbimas baigsis burnos ertmėje. Tai sumažins kitų virškinamojo trakto naštą. Ragaukite, mėgaukitės, kramtykite mažomis porcijomis ir neužgerinėkite skysčiu. Taip pasirūpinsite geriausiu virškinimu.

Gerti vandenį geriausia 10-15 minučių prieš valgį. Suvalgius vaisius - po 30 minučių, suvartojus krakmolingą maistą - po dviejų valandų, o suvalgius baltyminį maistą - po 4 valandų.

Šalti gėrimai nutraukia enzimų (fermentų) veikimą. Šie mitybos komponentai priversti laukti, kol skrandžio temperatūra pakils iki normalios ir galės toliau tęsti savo darbą. Šalti gėrimai patekę į skrandį jį traumuoja, todėl jį ima skaudėti, o be to atsiranda troškulys.

Vanduo skrandyje atskiedžia esančią skrandžio rūgštį, tada skrandžio liaukos išskiria daugiau druskos rūgšties tam, kad atstatytų optimalią (2,0) skrandžio terpę ir jei dažnai geriate po valgio arba valgio metu skrandžio liaukos pradeda išskirinėti daugiau druskos rūgšties, skrandžio gleivės nebepajėgia neutralizuoti rūgšties ir ji pradeda graužti skrandžio sieneles, prasideda rūgštingumai skrandžio, opos ir t.t.

Karšti gėrimai silpnina skrandį ir atima jo energiją. Jie pažeidžia skrandžio audinių tonusą ir silpnina jo galią mechaniškai paveikti maistą. Dėl šios priežasties nusilpus audiniams skrandis dažnai prakiūra.

Vanduo kavoje, kakavoje, limonade – vanduo ir ne daugiau. Tačiau šie gėrimai taip pat stimuliuoja apetitą, įtakoja persivalgymą. Be to, pastaruosiuose trijuose gėrimuose yra stiprių nuodų, veikiančių, kaip stimuliatorius. Neadeakvatus jų vartojimas trikdo virškinimą, ardo nervinę sistemą bei inkstus ir kepenis. Tiek aukšta, tiek žiema temperatūra trukdo skrandžio sulčių išsiskyrimui. Optimali gėrimų temperatūra turi atitikti normalią kūno temperatūrą, bent jau ne daugiau nei 40 laipsnių.

Raminta Skripkaitė
Šaltinis: medlinks.ru
Nuotrauka: inmagine.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną