Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Negerkite labai karštos arbatos

2009-04-02
Paskelbk savo straipsnį

Per dieną išgeriame ne vieną puodelį arbatos, tačiau kartais, skubėdami, geriame net ir labai karštą gėrimą. To reikėtų vengti. Geriant juodąją arbatą, kurios temperatūra viršija 70 laipsnių, padidėja tikimybė susirgti gerklės (ryklės) vėžiu, perspėja Irano mokslininkai.

Ryklės vėžys kasmet nusineša 500 tūkstančių gyvybių. Nuo šios ligos dažniausiai miršta vyrai. Europoje bei Amerikoje pagrindinė šios ligos priežastis – rūkymas bei alkoholio vartojimas. Anksčiau mokslininkai nesuprato, kodėl šia liga suserga ir kitų šalių gyventojai, tačiau spėliojo, kad dėl to gali būti kalti karšti gėrimai.

Teherano mokslininkai nusprendė patikrinti šią prielaidą, todėl atliko tyrimą, kuriame dalyvavo Irano Golestano provincijos gyventojai. Šioje vietoje daugiausia pasaulyje nustatoma ryklės vėžio atvejų tiek vyrams, tiek moterims, kurie mažai vartoja alkoholio ar rūko, tačiau daug geria arbatos. Mokslininkai ištyrė 300 žmonių, kuriems konstatuotas ryklės vėžys, arbatos gėrimo įpročius bei palygino duomenis su 570 sveikų to regiono gyventojų įpročiais. Beveik visi tyrimo dalyviai kasdien išgerdavo apie litrą juodos arbatos. Pasirodo, karštos arbatos (65–69 laipsnių) gėrimas padidina riziką susirgti ryklės vėžiu dvigubai, todėl rekomenduojama gerti ne karštą, o šiltą gėrimą (65 laipsnių ir mažiau). Jeigu geriate labai karštą arbatą, kurios temperatūra siekia 70 laipsnių ir daugiau, riziką susirgti vėžiu padidinate net aštuonis kartus.

Mokslininkai padarė išvadą, kad gerti arbatą praėjus keturioms minutėms po užplikimo yra saugu, o praėjus dviems minutėms – ne. Pastaruoju atveju rizika padidėja penkis kartus. Ryšio tarp išgeriamo arbatos kiekio bei susirgimo rizikos nepastebėta.

Atlikę tyrimą mokslininkai vis dėlto suskubo raminti arbatos mėgėjus teigdami, kad jų atradimas neturėtų skatinti žmones gerti mažiau arbatos, tačiau jie pataria neskubėti ir užsiplikius arbatą palaukti bent keturias minutes. Tyrimas publikuotas „British Medical Journal“.

Elena Germanovič
Šaltinis: bbc.co.uk, onet.pl
Nuotraukos: corbis.com
Meniu.lt informacija