Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Naujųjų nakties šventinis stalas: prabanga ir sidabro spalvos

2009-12-31
Paskelbk savo straipsnį

Bent kelis kartus per metus pasitelkus kūrybos gyslelę, įprastą namų aplinką galima paversti ypatinga.

Įsijaučiama bepuošiant

Svetainėje nuolat stovintis ar iš sandėliuko ištrauktas išlankstytas didysis valgomasis stalas – tarsi paveikslo drobė, kurią išmarginti nereikia ypatingų meninių gabumų. Parinkus staltiesę, indus, papildomas puošybos detales kaskart galima maloniai nustebinti svečius.

„Šventė – nėra tik stalas, kurį kažkas paruošia ir belieka prie jo susėsti. Tai tebus pavalgymas. Kaip teatras prasideda drabužinėje, taip ir šventė prasideda nuo stalo serviravimo“, – tvirtina stalo serviravimo specialistė Živilė Sederevičiūtė-Pačiauskienė. Ypač šventė pasijunta, jei stalą dekoruoja visa šeima, tėvai priima vaikų pasiūlytas idėjas.

Laukiant svečių galvojama, kas kur sėdės, kaip jie įvertins puošmenas. Laukimas dažniausiai ir yra vienas svarbiausių šventinės nuotaikos garantų. Ž.Sederevičiūtė-Pačiauskienė stalo serviravimo svarbą palygino su dovanojimo prasmei. Jos įsitikinimu, dovaną dovana paverčia jos ieškojimas, įpakavimas, o pati dovana tėra tik daiktas.

„Žinoma, svarbu ne tik serviravimo procesas, bet ir rezultatas. Jis visada būna geras, jei viskas tarpusavyje dera“, – mokė pašnekovė.

Vienovė svarbiau už įvairovę

Ž.Sederevičiūtė-Pačiauskienė pirmiausia atkreipė dėmesį, kad per šventes stalas gausiau papuoštas pačiais patiekalais, tad papildomas dekoras neturėtų jų užgožti, turi derėti prie patiekalų. Svarbu pasirinkti vieną spalvą, prie kurios viskas derinama – indai, servetėlės. Dar didesnis efektas, jei tos pačios spalvos akcentai bus ir aplinkui, pavyzdžiui, ant papuoštos eglutės.

Svarbu, pasak pašnekovės, kad indai nebūtų surinkti iš skirtingų servizų, kad būtų išlaikomas vientisumas. Po indų, bene svarbiausias elementas – žvakės.

Per Kūčias stalas kuklus, puošiamas daugiau natūraliais elementais – vaisiais, riešutais, kankorėžiais, šienu, per Kalėdas jis įgyja daugiau spalvų, o pasitinkant Naujuosius įprasta naudoti daugiau blizgesio, puošnumo, pompastikos.

Puošti stalą galima ne vien tiesioginę funkciją atliekančiais elementais – indais ar servetėlėmis. Ant staltiesės ar į indus galima pridėti spalvotų akmenukų, kriauklelių, kitų smulkmenų. Tačiau pasirinkus vieną kurį elementą, reikėtų juo apsiriboti, nedaryti „mišrainės“.

Vientisumas, kaip teigia specialistė, – viena pagrindinių dekoravimo taisyklių, būtent vienovė sukuria grožį. Pavyzdžiui, jei pasirenkama marinistinė tema, naudojamos kriauklelės, servetėlės su jūros atvaizdu. Kadangi pagal kinų horoskopą ateinantys metai – Baltojo metalinio tigro metai, ant stalo turėtų vyrauti sidabro žvilgesys, balta, pilka spalvos.

„Jei primaišysime daug spalvų, daug elementų, matysime tik chaosą. Aišku, stalą pirmiausia puošia gražiai išlyginta staltiesė ir nepriekaištingai švarūs, vienodi indai“, – pagrindinius reikalavimus priminė specialistė.

Puošyba – išeitis sunkmečiu

Jei neturime specifinių dekoro elementų – akmenukų, kristalų, žvaigždučių, snaigių ar kitų smulkmenų, ant staltiesės galima užtiesti šilką ar kitą lengvą audeklą, jį įvairiai drapiruoti, suraukšlėti ir ant viršaus dėti lėkštes su patiekalais.

Kaspinai irgi gali būti dekoro detalė. Šventei ruošiantis iš anksto, galima pasisiūti specialias servetėles-kilimėlius. Ž.Sederevičiūtės-Pačiauskienės teigimu, tai gana naujas dekoravimo būdas. Ant baltos staltiesės užtiesti spalvingi kilimėliai, nutįstantys skersai arba įstrižai stalo tarsi suporuoja du priešais sėdinčius žmones. Ant tokių kilimėlių galų galima pasiūti kišenėles, į kurias įdedama dovanėlė – staigmena svečiui.

Prie baltos staltiesės lengviausia priderinti indus ir visa kita, tačiau šventiniam stalui galima naudoti ir kitokių spalvų bei raštų užtiesalus. Jei staltiesė tamsesnės spalvos, tuomet indai turi būti šviesūs. Jei ji prabangi, pavyzdžiui, iš aksomo, tuomet ant viršaus galima dėti mažesnes staltiesėles, takelius, kurie ir papuoš, ir apsaugos apatinę staltiesę. Šventinė staltiesė gali būti ir languota, bet tuomet indai turi būti be dekoro.

Puošyba gali praversti sunkmečiu. Skoningu stalo dekoravimu galima kompensuoti kiek mažiau patiekalais nukrautą stalą. Pašnekovė priminė, kad svečius reikia sodinti garbingiausioje vietoje – jie turi matyti visą patalpą, nesėdėti veidu į sieną ar langą. Stalą visuomet puošia puokštės, tik svarbu, kad jos nebūtų iš dirbtinių gėlių. Didžiosioms metų šventėms labai tinka kompozicijos iš spygliuočių.

Astrologė Violeta Liaugminienė

Tigras – ryškių spalvų, prabangos mėgėjas. Tiek apranga, tiek šventinio stalo dekoras turėtų būti prabangesni nei kasdien. Tačiau Tigras mėgsta viską, kas natūralu. Jei tai drabužis – tinka šilkas, oda, aksomas, jei indai – sidabras, metalas. Šventinį stalą galima dekoruoti ir tigro kailio spalvomis – gelsvos ir juodos deriniu. Tačiau vadovautis visomis šiomis taisyklėmis ir stengtis įžvelgti čia gilią prasmę nereikėtų. Aš ir pati to nedarau. Pagal kinų horoskopą Tigro metai ateis tik vasario mėnesį. Žinoma, simboliškai galima pagerbti Baltąjį metalinį tigrą pasitinkant vakarietiškus Naujuosius metus. Tai tarsi idėja žmonėms, kaip įdomiau išgyventi skaičių virsmą. Tinka ir kitų ryškių, bet natūralių spalvų deriniai, prabangūs papuošalai, brangakmeniai. Kadangi kitąmet vyraus metalo stichija, ant stalo tinka metalinės žvakidės, pasidabruotos vazos, indai. Tiesa, prabanga nelabai dera su krizės laikotarpiu. Ateinantys metai bus labai margi, kontrastingi.