Naujosios technologijos neatpažįstamai keičia įprastą aplinką

Naujosios technologijos neatpažįstamai keičia įprastą aplinką
Pasak parodos „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro“ projekto vadovės Saulės Skacevičienės, dalyvių stenduose bus demonstruojama viskas, kas reikalinga svetingumo verslui – nuo sudėtingiausios virtuvių, parduotuvių, viešbučių, restoranų įrangos, apskaitos sistemų ir kasos aparatų, apšvietimo, interjero projektavimo paslaugų iki stalo serviravimo priemonių, indų, darbuotojų uniformų, švaros ir higienos priemonių. „Naujosios technologijos sparčiai skverbiasi ir į svetingumo verslą,  radikaliai pakeisdamos mums įprastus daiktus ar aplinką. Parodoje lankytojai ras ne vieną naują sprendimą, sukėlusį revoliuciją savo aplinkoje. Parodoje bus galima patiems įsitikinti, ar tokie sprendimai efektyvūs –  čia viskas gyvai demonstruojama, čia viską galima išbandyti, pačiupinėti. Tai didelis parodų privalumas“, – įsitikinusi S. Skacevičienė.

Projekto vadovės teigimu, svetingumo verslas neatsiejamas nuo geros virtuvės, todėl parodoje daug dėmesio bus skiriama virtuvės įrangai, įrankiams, priemonėms – viskam, be ko net talentingiausias virėjas nesugebėtų nieko pagaminti. Tarp pristatomos įrangos virtuvei yra ir nemažai ryškių naujienų.
Tačiau, pasak S. Skacevičienės, net geriausiai pagamintą maistą gali sugadinti netinkamas pateikimas, nekokybiška stalo puošyba ir serviravimas, todėl šiame versle nemažiau svarbi  estetika.  Šiai temai parodoje taip pat bus skiriamas didelis dėmesys.

Revoliucija profesionalioje virtuvėje

Ir ją gali sukelti daugiafunkcė spaudiminė keptuvė MKN FlexiChef. Pasak Vokietijos gamintojų „MKN Maschinenfabrik Kurt Neubauer GmbH&Co“, ji gerokai pranašesnė už mums įprastas keptuves gaminimo būdų įvairove ir universalumu. Ji gali būti naudojama kaip standartinė keptuvė, kaip virimo katilas, kaip didžiulė„SousVide“ vonelė, kaip gili gruzdintuvė, kaip įrengimas, galintis brandinti stambius mėsos gabalus. Be to, ši keptuvė turi integruotą automatinio plovimo sistemą. Joje gaminamas maistas yra skanesnis bei sveikesnis. Ar iš tiesų – tai kiekvieno virtuvės profesionalo svajonė, bus galima įsitikinti UAB „MBR parduotuvių ir restoranų įranga“ stende.

Virtuvės profesionalų laukia ir bendrovės „Metos“ naujienos – profesionaliai virtuvei skirti ekologiški ir daugiafunkciai įrengimai. „Metos“ vyr. virėjas Ander Liistra supažindins su naujomis maisto gaminimo technologijomis ir pademonstruos visus virtuvės įrangos privalumus.

Dar viena naujiena lankytojų laukia UAB „Arvitra Baltic Ltd.“ Čia bus pristatomos „Convotherm GmbH“ konvekcinės krosnys su patentuotomis antibakterinėmis rankenomis –  vienintelės tokios  Lietuvoje. Bendrovė taip pat pirmą kartą rinkai pademonstruos Lietuvoje sukurtą ir pagamintą maisto išdavimo liniją su visais šaldymo bei šildymo moduliais.

Novatoriškiausiųjų titulą pelnę indai

Parodoje bus pristatyti indai, kurie šiais metais JAV tarptautiniame virėjų kongrese „Star Chefs“ laimėjo Novatoriškiausiųjų titulą. Juos gamina Didžiosios Britanijos kompanija „Steelite“ – porceliano gaminių lyderė, gerai žinoma ir vertinama visame pasaulyje už gaminių kokybę, ilgaamžiškumą ir grožį. Indai gaminami tik Didžiojoje Britanijoje laikantis senųjų angliškų tradicijų. Tituluotieji „Craft“ serijos indai yra švelnių žemės spalvų, glazūra ant jų dengiama rankomis, o raštai atsiranda indus natūraliai kaitinant krosnyje.

Tų pačių gamintojų „Koto“ indų serija sukurta įkvėpimo semiantis iš senovės Kinijos Tenmoku glazūros pavyzdžių. Šioje porceliano indų serijoje subtiliai suderinta tekstūra ir prislopinta juoda bei raudona spalvos. 

Dar viena šių gamintojų naujiena – melaminiai indai. Kaip ir visiems „Steelite“ kompanijos produktams melaminiams indams būdinga išskirtinė kokybė ir puikus dizainas. Šie indai atsparūs šalčiui ir karščiui, skilimams ir dėmėms, yra 20 proc. sunkesni už įprastinius melaminius indus, sertifikuoti NSF bei SGS, todėl puikiai tinka naudoti maistui. Be to, jie yra puikaus dizaino ir juos bus galima asti bendrov4s „Sangaida“ stende.

Naujas atradimas taurių pasaulyje

„Shott Zwiesel SENSA“ – tai tarsi mažytė revoliucija taurių pasaulyje. Ši nauja serija buvo sukurta specialiai somelje, vyno gamintojams ir degustavimo meno mokytojams. Ir, žinoma, visiems vyno žinovams bei gerbėjams. Šios taurės pagamintos su „aromato banga“ („Airome“) sienelėje, kuri ir padeda atskleisti visas vyno skonio savybes, kvapų paletę.

Dėmėms atsparios staltiesės


Austrų kompanija „Candola“ sukūrė modernius stalo žibintus, kurie palengvina darbą visiems aptarnavimo verslo atstovams. Šie žibintai atrodo kaip žvakės, tačiau yra su mineralinio aliejaus užpildu ir neskleidžia jokio kvapo ar dūmų, nepalieka vaško dėmių. Kita „Candola“ stalo dekoravimo naujiena - dėmėms atsparios staltiesės, į kurias neįsigeria skystis. Pagal specialias technologijas pagamintos staltiesės yra atsparios susitraukimui ir blukimui, praktiškai jų nereikia lyginti, o bet kokį skystį, palietą ant jų, tereikia nuvalyti.

Inovacijos restoranų versle


Viena iš naujienų – nešiojamieji padavėjų terminalai. Juos naudojant padavėjas gali greitai ir tiksliai priimti užsakymą prie staliuko, o užsakymo informaciją iš karto perduoti į virtuvę. Nešiojamieji terminalai padeda greičiau aptarnauti klientus – padavėjui nereikia eiti iki stacionaraus kasos terminalo ir laukti savo eilės.

Kita naujiena – savitarnos sistema RK Order. Čia užsakymo procesą valdo ir kontroliuoja pats lankytojas. Vietoj įprastinio meniu ant popieriaus, klientas planšetinio kompiuterio iPad ekrane išsirenka patiekalus ar gėrimus ir vieno mygtuko paspaudimu užsakymą nusiunčia tiesiai į virtuvę. Ši sistema gerokai pagreitina aptarnavimo procesą.

Dar viena naujiena – lokali pranešimų sistema. Padavėjo iškvietimo mygtukas bei pranešimų gaviklis užtikrina greitą ir kokybišką paruoštų patiekalų ar gėrimų perdavimą lankytojui.

Geriausias virėjas ir konditeris

Dėl šių titulų bus rungiamasi lapkričio 8 ir 9 dienomis.

Pasak Lietuvos restoranų vyriausiųjų  virėjų ir konditerių asociacijos prezidentės Rūtos Šiušienės, mūsų virtuvėje ima šeimininkauti vyrai. „Virėjo profesiją dabar renkasi vis daugiau vaikinų, o merginų mažėja. Tik konditerijos versle dar vyrauja moterys, o ir jaunimo kur kas mažiau“ –  sako  R. Šiušienė. Ji įsitikinusi, kad jos žodžius pavirtins parodoje „BaltShop. BaltHotel. BaltGasto“ vyksiantys geriausių Lietuvos virėjų ir konditerių čempionatai. Dauguma jų dalyvių – vyrai, o jų sugebėjimai išbandomi gaminant sudėtingus patiekalus, į kurių sudėtį įeina tikrai ne mūsų įsivaizduojamos tradicinės lietuviškos virtuvės ingredientai. Patiekalai čia bus gaminami iš ožkos sūrio ir figų, iš eršketo ir gelteklių šaknies, iš šaltalankių ir baltojo šokolado. 

Lapkričio 8 d. parodoje vyks „Geriausio Lietuvos konditerio 2012“ čempionatas, kuriame varžysis 5 dalyviai. Saldumynų meistrai privalės pagaminti 15 mažyčių pyragaičių ir papuošti tortą.

Lapkričio 9 d. vyksiančiame „Geriausio Lietuvos virėjo 2012“ čempionate varžysis 9 virėjai, kurie per tris su puse valandos turės pagaminti tris patiekalus: šaltąjį užkandį, karštąjį patiekalą ir desertą.

Konkursų seriją užbaigs lapkričio 10-oji, kuri skirta Lietuvos gastronomijos viltims – būsimiesiems virėjams ir konditeriams.

Šalia čempionatų bus rengiami seminarai, kuriuose specialistai aptars vyno ir maisto derinimą.

Čempionatus organizuoja Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija.

Kas dveji metai organizuojama parduotuvių, restoranų, viešbučių įrangos ir gastronomijos paroda „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro“ vyks lapkričio 8-10 dienomis. 15-ąjį kartą vykstančioje parodoje dalyvaus 60 firmų iš Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Vokietijos, Suomijos..

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną