Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Naujoji skandinavų dieta – XXI amžiaus dieta? (II dalis)

2009-04-03
Paskelbk savo straipsnį

Naujosios skandinavų mitybos principai bus pristatyti mokyklose. Projekte dalyvaus 1600 vaikų. Taip naujus mitybos įpročius siekiama platinti visuomenėje. Mokslininkų komanda jų projekte kviečia dalyvauti ir geriausius virtuvės šefus, kurie skatinami pasidalinti įvairiomis receptų idėjomis. Jie dirbs su 1000 šeimų, norėdami išbandyti receptus namų aplinkoje bei sulaukti atsiliepimų.

Mitybos specialistai iškėlė klausimą, ar Naujoji skandinavų dieta sulauks tokio pasisekimo bei įvertinimo XXI amžiuje, kaip Viduržemio jūros dieta XX amžiuje? Tačiau projekto tikslas nėra išpopuliarinti šią dietą visame pasaulyje.

Pasak Meyerio, svarbiausia yra atrasti vietinius bei regioninius produktus, pažvelgti į juos kitaip – iš sveikos mitybos pusės. Vietinė virtuvė gali mesti iššūkį greitajam maistui. Tiek Viduržemio jūros virtuvėje, tiek Naujoje skandinavų dietoje galima rasti vienodai sveikų maisto produktų, kurie puikiai vienas kitą pakeičia.

Viduržemio jūros virtuvė

* Alyvuogių aliejus – daug mononesočiųjų riebalų bei omega-3 rūgščių.
* Raudonosios paprikos – daug vitamino C.
* Pomidoruose yra komponentų, kurie mažina riziką susirgti vėžiu (prostatos, burnos). Juose gausu vitaminų C, A bei kalio.
* Krevetės ir žuvis – daug baltymų, mažai riebalų.
* Kviečiai (dažniausiai valgoma iš jų kepta duona) – suteikia papildomų maisto skaidulų bei vitamino C.
* Nedaug mėsos bei paukštienos – leidžia palaikyti nedidelį prisotintųjų riebalų, gaunamų su maistu, lygį.

Skandinavų dieta

* Šalto spaudimo rapsų aliejus – daug mononesočiųjų riebalų bei daugiau omega-3 bei omega-6 riebiųjų rūgščių.
* Kopūstuose daug antioksidantų, labai sumažina tikimybę susirgti vėžiu. Daug vitamino K bei omega-3 riebiųjų rūgščių.
* Laukinės miško uogos – vitaminai C, B, omega-3 riebiosios rūgštys, daug antioksidantų. Daug kalio, kalcio, magnio bei fosforo.
* Silkė, lašiša bei menkė – pirmose dviejose daug omega-3 riebiųjų rūgščių. Menkė turi daug baltymų ir mažai riebalų.
* Miežiai, avižos bei rugiai – daugiau antioksidantų nei kviečiuose.
* Elniena, kiškiena, fazaniena – daugiau baltymų bei mažiau riebalų nei naminių gyvulių mėsoje.

Elena Germanovič
Šaltinis: foodnavigator.com, telegraph.co.uk
Nuotraukos: corbis.com
Meniu.lt informacija