Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Naujoji skandinavų dieta – XXI amžiaus dieta? (I dalis)

2009-03-28
Paskelbk savo straipsnį

Visi esame girdėję apie gydytojų bei mitybos specialistų giriamą Viduržemio jūros dietą. Ateityje jai gali atsirasti alternatyva – ne ką prastesnė Naujoji skandinavų dieta. Danijoje mokslininkai jau pradėjo tyrimus. Teigiama, kad minėta dieta labai sveika ir siejama su Šiaurės Europos šalių mitybos tradicijomis. Skandinavų mityboje gausu vaisių bei daržovių, alyvuogių, dominuoja žuvis bei ėriena. Šie produktai stiprina širdį, padeda reguliuoti svorį bei kitaip teigiamai veikia organizmą. Daugelis vietinių produktų, tokių kaip kopūstai, laukinės uogos, avižos bei rugiai, nesudaro skandinavų mitybos pagrindo. Nauji mitybos įpročiai susiformavo dėl prancūzų, italų ir kitų Europos šalių virtuvių įtakos.

Naujoji dieta, kurios kūrimo procese dalyvauja daug garsių mokslininkų bei maitinimo srities specialistų, bus sudaryta iš vietinių produktų. Tai dalis penkis metus trunkančio ir prof. Arne Astrup vadovaujamo projekto. Jam skirta 13,3 mln. eurų. Tikimasi, kad šis projektas padės išspręsti kai kuriuos opius visuomeninės sveikatos klausimus, susijusius su antsvoriu, gyvenimo būdu, vaikų mokymosi sutrikimais.

Clausas Meyeris yra restorano „Noma“ bendraturtis. Įstaigoje pirmenybė teikiama vietiniams ir regioniniams produktams bei mitybos principams. Naujoji skandinavų dieta restorano virėjams suteikė įkvėpimo, o jų sukurti valgiai sulaukė pasisekimo. Sulaukta ir didelio mitybos specialistų, susižavėjusių sumanymo paprastumu, dėmesio. Ši dieta – puikus įrodymas, kad sveikai maitintis galima ne tik restoranuose, bet ir namuose.

Naujosios skandinavų mitybos projektas bus vystomas pusantrų metų. Birželio mėnesį mitybos, gastronomijos specialistai, taip pat sociologai, ekonomikos bei vartotojų srities ekspertai galutinai nutars, kokius produktus įtraukti. Sąraše atsidurs miško uogos bei žuvis, o avižos bei rugiai bus reklamuojami kaip ryžių bei makaronų pakaitalai.

Elena Germanovič
Šaltinis: foodnavigator.com
Nuotraukos: corbis.com
Meniu.lt informacija