Naujieji vyno metai prasideda - apie jauną božolė, vyno ekspertas Arūnas Starkus

Naujieji vyno metai prasideda - apie jauną božolė, vyno ekspertas Arūnas Starkus

Kodėl ir kaip buvo pradėta švęsti jauno vyno šventė?

Jauno vyno šventė – derliaus šventės atitikmuo bet kurioje vyndarystės šalyse. Derliaus šventė – dalis kasmetinio gamtos ciklo, kuriame su savo darbais sukasi žemdirbys ir vyndarys. Ji visada buvo aktuali ir vyno gerėjams, kaip vyno atsinaujinimo, sugrįžimo į aukštesnę kokybę ženklas.

Prieš du, tris šimtus metų vynas buvo laikomas ąžuolo statinėse, todėl greitai susendavo. Paprastas vynas, atkentėjęs žiemos šalčius ir vasaros karščius, rudeniop būdavo pasenęs, parudavęs, oksidavęsis ir nebe itin patrauklus. Todėl pirmojo jauno, vaisiško, kvapnaus ir šviežutėlio vyno pasirodymas buvo įvykis ir kaimo, ir ypač miesto gyventojams. Pastarieji laukdavo pirmųjų vežimų, atvažiuojančių iš artimiausių kaimų ir švęsdavo jų sutiktuves.

Kuriant įstatymus Prancūzijoje buvo numatyta, kad kai kuriuos vynus galima išleisti į prekybą nė kiek nepabrandinus – lapkričio, gruodžio mėnesiais, ant jų etikečių užrašius „primeur“ arba „nouveau“. Tokių vynų vien šioje šalyje yra per keturiasdešimt. Beaujolais Nouveau arba jauno božolė šventė – Žoržo Diubofo nuopelnas, nes jis antroje XX a. pusėje iš regioninės jauno vyno sutikimo tradicijos sugebėjo sukurti pasaulinį įvykį. Be šiuolaikinių marketingo priemonių, be abejo neapsieita – Geroges Dubeuf kontroliuoja apie dešimtadalį Beaujolais regiono produkcijos.

Nepainiokite jaunojo božolė vyno su normaliu vynu iš šio regiono

Jauno božolė (Beaujolais Nouveau), padaryto greitam vartojimui ir pasirodančio prekyboje trečiąjį lapkričio ketvirtadienį, nepainiokite su normaliu vynu: Beaujolais, Beaujolais Villages ar Beaujolais Cru (Fleurie, Morgon, Saint Amour, Julienas ir kt). Visi šie vynai daromi iš „Gamay“ vynuogių, tačiau trys paskutinieji savo kokybe ir brandinimo potencialu gali prilygti „Pinot Noir“ iš Burgundijos.

Tuo tarpu Nouveau – jaunas vynas, padarytas, greitam suvartojimui. Jį dėl emocinio krūvio rekomenduočiau išgerti iki Naujųjų Metų. Tačiau pavėlavus nepergyvenkite – kokybė neprastės iki pat vasaros, o labai gerais metais jis gali sulaukti ir kitų metų jauno božolė. Beje, yra tradicija, prieš atsikemšant naujo derliaus vyno butelį, išgerti visus senų derlių Beaujolais Nouveau. Jis geriamas atvėsintas iki 14 laipsnių iš nedidžiausių taurių, gali būti ir baltojo vyno taurės.

Kokius užkandžius rekomenduotumėte ragaujant jauną vyną?

Tikrai nereikia persistengti: keptos ar virtos rūkytos dešrelės, raugintų kopūstų troškinys, šalti rūkytos, vytintos mėsos užkandžiai, camembert sūris, lašinių bryzelis.

Kiek božolė vyno pagaminama kasmet ir kiek jo atkeliauja iki Lietuvos?

Pusė viso Božolė regiono vyno yra Nouveau. Į Lietuvą jo vežama nedaug, nes pirkėjams jo reikia savaitę. Po to jau sunku parduoti. Pastebėjau, kad božolė tiekimas banguoja: vienais metais atsiveža visi ir daug, vyno lieka, patiriami nuostoliai. Kitais metais vežamasi per mažai, tvyro įtampa ir deficitas, lentynos iššluojamos per vieną dieną. Maži importuotojai vežasi po kelis šimtus butelių, gal apie tūkstantį, didesni atsigabena kiekius, reikalingus prekybos tinklams užpildyti. Tačiau jie taip pat nėra įspūdingi, palyginus su vynu, kuris tiekiamas ištisus metus.

Kaip jauno božolė šventė buvo pradėta švęsti Lietuvoje ir kaip jaunas vynas bus sutiktas šiemet?

Šventė tikrai turi tradicijas. Mes („Vyno klubas“) kasmet pirmojo vyno atsikimšti susirenkame naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį. Taip daro nemažai restoranų Vilniuje. Ketvirtadienio vakaras – božolė šėlsmo momentas, kai visi, visur sveikina vieni kitus su vyno Naujaisiais metais ir kelia pirmojo 2010 m. derliaus pranašo taures.

Įdomiausia   prisiminti Božolė šventes, vykusias prieš 5-6 metus, kai šventė nebuvo tokia populiari. Tuo metu mes šventę propagavome po miestą važinėdami vežimais su statinėmis ir bandėme mūsų lietingą lapkritį sukurti pietietišką Prancūzijos nuotaiką.

Šiais metais visose „Vyno klubo“ parduotuvėse, visą dieną, vyno mėgėjai gaus vyno inteligento rinkinį - taurę vyno su pora sumuštinukų. Vakare mūsų kolektyvas pasklis po restoranus visoje Lietuvoje: Kaune, Palangoje, Klaipėdoje, Vilniuje ir ves ten Božolė Nuvo renginius. Šių metų naujiena ir vinis – vynas renginių metu bus pristatomas ir pilstomas iš didelių žeroboamų (3 litrų butelių).

Kiekvieno vakarėlio metu, tuščias butelis bus parduotas aukcione, o daugiausiai už butelį sumokėjęs vyno mėgėjas gaus dovanų. Šiemet tik savo partneriams mes padovanosime ir išskirtinį božolė butelį – pusės litro talpos storadugnį pot Lyonnais. Tai tradicinis Lijono užeigų butelis, naudojamas pilstomam vynui patiekti.   

Kodėl, Jūsų nuomone didžiausio dėmesio sulaukia prancūzū božole, o ne italų Vino Novello?

Prancūzijos vyno reputacija pasaulyje vis dar gerokai aukštesnė. Šventė pradėta švęsti gerokai anksčiau ir jau turi tradicijas. Italai, ispanai, vengrai dar tik pradeda. Nors jie savo jauną vyną jau išgėrė, tokio šurmulio, koks mūsų laukia ketvirtadienį nebuvo.

Kokios dar, su vynu susijusios teminės šventės ar jau tradiciniais tapę renginiai, be jaunojo božolė sutikimo, švenčiami Lietuvoje?

Didžiausia vyno šventė – Vyno dienos gegužės mėnesį. Vyno profesionalų bendruomenė pastebi someljė čempionatą – stipriausio Lietuvos vyno eksperto rinkimus. Lietuvos vyno gamintojai turi savo Pienių vyno šventę. Tradicijos formuojasi, švenčių gausėja, vyno kultūra stiprėja.

Arūnas Starkus – „Vyno klubo“ steigėjas, „Vyno žurnalo“ leidėjas ir redaktorius, Lietuvos someljė asociacijos prezidentas, Londono Wine and Spirits Education Trust diplomantas.

MENIU.LT informacija
Nuotraukos: Arūno Starkaus asmeninis archyvas

2010 11 18

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną