Naujas delikatesas – sraigių ikrai

Naujas delikatesas – sraigių ikrai

Nuo šiol gurmanai galės mėgautis dar vienu išskirtiniu delikatesu. Prancūzai kasmet suvalgo apie 30 tūkstančių šių moliuskų. Sraigėmis mėgavosi mūsų protėviai: archeologinių kasinėjimų metu prie Viduržemio jūros rasta keptų sraigių kiautų.

Prancūzai sugalvojo dar vieną delikatesą – neseniai Paryžiaus restoranuose pasirodė sraigių ikrų. Prancūzija garsėja vynuoginėmis (burgundiškomis) sraigėmis, tačiau dėl jų populiarumo nukentėjo kitos rūšys: ypač sumažėjo mažųjų pilkųjų sraigių, kurios renkamos Vakarų Europos šalyse, populiacija. Didžiųjų pilkų sraigių gimtinė yra Afrika. Jas lengviau auginti, be to, jos yra maistingesnės už vynuogines.

Pilkųjų sraigių ikrai „De Jaeger“ yra poros paryžiečių sumanymas. Praėjo net trys metai, kol Dominique ir Sylvie Pierru ištobulino receptūrą bei pasauliui pristatė naują užkandį. Iš pradžių nuo ikrų reikia pašalinti apvalkalą, tada marinuoti su druska ir rozmarinais. 30 gramų šio delikateso kainuoja apie 250 Lt. Kaina nemaža, tačiau reikia nepamiršti, kad viena sraigė padeda vos100 kiaušinėlių per metus. Galima sakyti, jog Dominique ir Sylvie yra monopolininkai, kadangi jie vieninteliai siūlo tokį delikatesą. Sraigių ikrus jie jau pradėjo tiekti keliems Paryžiaus restoranams, o taip pat eksportuoja į Belgiją, Australiją bei Japoniją.

Pora tikina, kad kol kas trūksta duomenų apie sraigių ikrų maistingumą: „Galima daryti prielaidą, jog maistingumas turėtų būti panašus į šių moliuskų mėsos. Taip pat juose yra cholesterolio, kuris būtinas suaugusios sraigės vystymuisi. Sraigių ikrų turėtų vengti žmonės, kurių aukštas spaudimas, kadangi juose yra daug druskos, kuri naudojama marinuojant ir konservuojant ikrus“.

Jei šis naujas delikatesas užkariaus pasaulinę rinką, pilkosios sraigės veisėjams gali tapti naudingesnės gyvos. Niekam kol kas nepavyko išgauti vyninių sraigių ikrų, tačiau tai tik laiko klausimas...

Elena Germanovič
Šaltinis: focus.pl
Nuotraukos: focus.pl
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną