Nauja restorano koncepcija (2)

Nauja restorano koncepcija (2)

Amerikoje yra du restoranai, veikiantys „mokėk, kiek nori“ principu. Vienas iš jų („One World Cafe“) įsikūręs Solt Leik Sityje, kitas – „SAME Cafe“ – Denveryje. Šių maitinimo įstaigų savininkai lankytojams siūlo ne tik patiems nuspręsti, kiek jie nori mokėti už maistą, bet ir užsisakyti norimo dydžio porciją.

Anot „One World Cafe“ savininkės Denisės Cerreta, ši mintis kilo svarstant, ką daryti su likusiu maistu, kurį tenka išmesti. Užsisakydami patiekalus, klientai savo alkį įvertina optimaliomis porcijomis, todėl lieka mažai arba visai nelieka maisto atliekų. Denisės teigimu, ši paprasta idėja leidžia pamaitinti dar daugiau žmonių.

Ši maisto įstaiga remiasi filosofija, kuria siekiama mažinti badą pasaulyje, gaminti sveiką maistą iš ekologiškų maisto produktų bei eliminuoti maisto atliekas. Vienas iš pagrindinių tikslų yra sukurti traukos centrą, kuriame bendruomenės nariai gali ne tik pavalgyti, bet ir pabendrauti, todėl maisto įstaiga tampa viena iš socialinio bendravimo formų. Anot Denisės, įprastoje maisto įstaigoje žmonės dažnai jaučiasi atskirti, o šiame restorane lankytojai yra atsipalaidavę ir bendrauja laisvai su bet kuriuo kitu klientu. Siekiant vystyti veiklą, yra įsteigtas šios maisto įstaigos fondas. Kiekvienas, paaukojęs pinigų šiam fondui, gauna kuponą, su kuriuo gali nemokamai pavalgyti šiame restorane.

2003 metais įkurtas „One World Cafe“ sėkmingai veikia jau penkerius metus. Nuo įkūrimo pradžios pelnas tik augo, todėl restorano savininkė aktyviai skatina tokių restoranų kūrimąsi ir kituose miestuose. Viena iš jos svajonių yra „One World Cafe“ įkurti Niujorke, tačiau, anot Denisės, kol kas įsikūrimo kaštai yra per dideli.

Šio restorano įkūrėja jau susilaukė pasekėjų – 2006 metais Denveryje įkurta „SAME Cafe“ („So All May Eat“) veikia tuo pačiu principu. Denisė ir kiti savanoriai mėnesį plušėjo tam, kad Kolorado valstijoje irgi atsirastų toks bendruomenės pagrindu paremtas restoranas.

Kaip matome, restoranas gali veikti ne tik kaip pelno siekianti organizacija, bet ir vadovautis kitais, kur kas kilnesniais tikslais, kurie verčia klientus atsakingiau žiūrėti į maistą ir iš esmės pakeisti požiūrį į bendravimą maisto įstaigoje.

Parengė Elena Germanovič
Šaltinis: oneworldeverybodyeats.com
Nuotrauka: getoutsourced.com; msnbc.msn.com;
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną