Nauja naminio maisto parduotuvėlė (Vilnius)

Nauja naminio maisto parduotuvėlė (Vilnius)

Tie, kurie stengiasi maitintis sveikai, į savo mėgstamų parduotuvių sąrašą gali įtraukti dar vieną – „Naminio maisto krautuvėlę“. Balandžio pabaigoje Vilniuje, pačioje Užupio gatvės pradžioje duris atvėrusi parduotuvė jauki, nedidukė, o produktų pasirinkimas nemažas. Tai ne tik ekologiškos kruopos, vaisiai, daržovės, prieskoniai, vaistažolių arbatos, bet ir pieno produktai, mėsos ir miltiniai gaminiai ir kiti...

Pirktinis maistas – kaip pas močiutę

Krautuvėlės įkūrėja Gražina Gum pasakoja: „Lankytojai jau spėjo pamėgti mūsų parduodamus pieno produktus, ypač įvairių rūšių sūrius, krosnyje keptą naminę duoną, pyragus ir kitus saldumynus. Nuolat girdime atsiliepimų, kad šio maisto skonis primena vaikystę, močiutės namus, kad žmogus jau buvo užmiršęs, koks yra tikras koldūnų skonis...“ Šie koldūnai jau spėjo išpopuliarėti – būna, jų įsigyti į Užupį vilniečiai atlekia iš kito miesto galo. Kad parduotuvės asortimentu galėtų mėgautis daugiau sostinės gyventojų, netrukus žadama pradėti prekybą internetu.

Ar būtinas sertifikatas?

Ne visi „Naminio maisto krautuvėlės“ produktai turi ekologiškų gaminių sertifikatus. Įkūrėja aiškina: „Įsigijus iš patikimų gamintojų – o mes tokių ir ieškome – produktai, neturintys sertifikatų, taip pat bus kokybiški, natūralūs. Gaminių sertifikavimas – nepaprastas procesas, tad nedidelius sklypus turintys žmonės ne visada jam ryžtasi, nors ir ūkininkauja ekologiškai. Tai atsiliepia ir produkto kainai. Tarkim, du kaimynai daržoves augina vienodai, tačiau pirmasis sertifikatą turi, antrasis – ne. Tuomet už pirmojo kaimyno produkciją pirkėjui teks mokėti brangiau.“ Rasti ekologiškai ūkininkaujančių žmonių, remiantis pašnekovės patirtimi, šiais laikais nėra labai sunku, bet kartais nelengva suderinti produktų tiekimo klausimą. Prekes vežti iš toliau neretai per brangu, tad ribojamasi tuo, kas auginama ar gaminama netoliese.

Stengiamasi, kad šviežio pieno, sūrio, duonos gaminių „Naminio maisto krautuvėlėje“ būtų nuolatos, nepaisant to, kad jų galiojimo laikas neilgas, tad produktų likučius tenka išmesti. Nedaug pirkėjų dėmesio krautuvėlėje kažkodėl sulaukė šviežia, kokybiška mėsa – dažniau žmonės renkasi rūkytus mėsos gaminius.

Sveikiausio gėrimo receptas

Bene labiausiai iš kitų panašaus pobūdžio parduotuvių ši išsiskiria paplotėliais-duonelėmis, gaminamais pagal „gyvo maisto“ (angl. „raw food“) gamybos, arba žaliavalgystės, principus. Paplotėliai ruošiami iš linų sėmenų, sumaišius su daigintomis saulėgrąžomis bei prieskoniais arba daržovėmis. Jie džiovinami, mat kepant ar verdant, pasak žaliavalgių, maistas netenka gerųjų savybių. Paplotėlius pamėgo ir kviečiams alergiški vaikučiai, negalintys valgyti duonos ir kitų miltinių gaminių.

Pati G.Gum sveika gyvensena domėjosi nuo seno, o dar labiau tą daryti ją paskatino stipri sūnaus Vinco alergija: „Išsiaiškinome, kad visos bėdos – dėl mononatrio glutamato (E621), kurio apstu daugelyje maisto produktų. Taigi teko ypač susirūpinti tuo, ką dedame į burną. Dabar Vinco sveikata gera, o jeigu jis visgi suvalgo ką netinkamo ir jį išberia, tuojau plaku žalumynų kokteilį.“

Tokį sveikuolišką kokteilį kas rytą susiplakti pašnekovė rekomenduoja visiems. Jis labai tiks kamuojamiesiems mažakraujystės, nuovargio, besistengiantiesiems numesti svorio, norintiesiems išsivalyti organizmą, jaustis energingesniais ir žvalesniais.

Jums reikės įvairių šiuo metu augančių žalumynų, tarkim, salotų, špinatų, petražolių, krapų, o taip pat dilgėlių, aviečių, liepų, garšvų ar kitų augalų lapų. Žinoma, jie turi būti užaugę švarioje vietovėje. Galite pridėti ir obuolį, bananą ar uogų, pagardinti šaukšteliu medaus. Viską trinkite smulkintuvu, kol pasidarys vientisa masė. Gerkite iš ryto, ir jau po kelių dienų pasijusite geriau!

Daugiau apie parduotuvėlę>>

„Naminio maisto krautuvėlės“ informacija

2010 07 08

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną