Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Naudingieji ananasai

2009-03-25
Paskelbk savo straipsnį

Nors šis egzotinis vaisius Lietuvoje neauga, vis dėlto vertėtų jį karts nuo karto įsimesti į krepšelį apsiperkant parduotuvėje. Ananasus europiečiai atrado 1493 metais Karibų salose. Tai vienas iš rojaus vaisių – prinokęs ir sultingas, labai skanus ir vertingas. Jame gausu vitaminų bei mineralinių medžiagų. Ananase yra kalcio, kalio, skaidulų bei vitamino C, kuris veikia kaip antioksidantas – apsaugo nuo laisvųjų radikalų. Jis taip pat stiprina imunitetą. Ananasuose mažai riebalų bei cholesterolio. Tai antras pagal populiarumą vaisius Amerikoje. Pirmoje vietoje yra bananai. Nors ananasų sezonas tęsiasi nuo kovo iki birželio mėnesio, parduotuvėse jų galima rasti visus metus.

Vienoje stiklinėje ananasų yra vos 75 kalorijos. Tai – mažiau nei 5 procentai paros normos. Dėl šios priežasties ananasą rasite ne vienoje dietoje – jį galima valgyti šviežią, marinuotą, šaldyti, spausti sultis. Vienas iš šio vaisiaus privalumų yra tai, kad jis stiprina kaulus. Ananasuose gausu magnio bei mineralų, kurie būtini kaulų struktūrai bei juos jungiantiems audiniams. Viena stiklinė ananasų sulčių suteikia 73 procentus paros magnio normos. Ananasus vertėtų valgyti tiek vaikams ir paaugliams, tiek jauniems ir vyresnio amžiaus žmonėms.

Vos tik pajutę peršalimo simptomus, vieni išgeria daugiau vitamino C ar apelsinų sulčių. Susirgus gali pagelbėti ir ananasai, nes jie taip pat padeda kovoti su peršalimu. Bromelainas, baltymus skaidantis fermentas, išskiriamas iš ananaso šerdies bei minkštimo, gerina virškinimą, turi uždegimą slopinančių savybių. Jis mažina skausmą, tinimą, mėlynes, padeda greičiau užgyti žaizdoms. Minėtas fermentas taip pat slopina kosulį, lengvina gleivių pasišalinimą.

Elena Germanovič
Šaltinis: oohoi.co, whfoods.com
Nuotrauka: corbis.com
Meniu.lt informacija