Naktinė prekyba alkoholiu - kodėl parduotuvės po 22 val. pavirsta barais

Naktinė prekyba alkoholiu - kodėl parduotuvės po 22 val. pavirsta barais

Šiuo metu Alkoholio kontrolės įstatymas lyg ir nesuteikia teisės viešojo maitinimo įmonėms parduoti vartotojui alkoholinius gėrimus išsinešti po 22 valandos, bet ir neuždraudžia. Todėl vis aštriau iškyla problema, kai prisidengdamos statusu „viešojo maitinimo įmonė“ maisto prekių parduotuvės ar specializuotos alkoholiniais gėrimais prekiaujančios parduotuvės ir netgi
kai kurios degalinės prekiauja alkoholiniais gėrimais išsinešimui ir po 22 val.

Šiuo metu Lietuvoje alkoholinius gėrimus parduoti vartojimui vietoje gali 960 subjektų, iš jų 218 įmonių vykdo naktinę prekybą alkoholiniais gėrimais. Remiantis VMVT turimais duomenimis, net 100 subjektų įvairios savivaldybės yra suteikusios teisę vykdyti naktinę alkoholinių gėrimų prekybą ne tik „vartojimui vietoje“, bet ir „išsinešti“.

Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje patikrinus 268 (28 %) įmonių, prekiaujančių alkoholiniais gėrimais vartojimui vietoje, apie 54 % įmonių nustatyta įvairių pažeidimų. Dažniausi pažeidimai – bendrų higienos reikalavimų nesilaikymas, maisto saugos ir savikontrolės pažeidimai. Keturiose įmonėse nakties metu prekyba buvo vykdoma per langelius, lankytojai tiesiog neturėjo galimybės patekti į patalpas ar tualetus, nors viešojo maitinimo įstaigai toks reikalavimas privalomas. Už nustatytus pažeidimus įmonėms taikytos įvairios poveikio priemonės – baudos, įspėjimai, 3 įmonių veikla visiškai uždrausta.

Pažymėtina, kad norint užsiimti gėrimų pardavimo vartoti vietoje veikla, įmonė privalo turėti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos išduodamą maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą. Tuo tarpu mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais licencijas išduoda ir suteikia teisę nakties metu (22-8 val.) parduoti alkoholinius gėrimus išsinešti savivaldybių vykdomosios institucijos. Pagal Alkoholio kontrolės įstatymą savivaldybių tarybos turi teisę apriboti laiką, kuriuo leidžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais ar neišduoti licencijos verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais, kai kurios savivaldybės labai veiksmingai pasinaudojo šiomis galimybėmis.

Pvz.: Šiaulių miesto savivaldybės administracija kartu su Šiaulių VMVT yra priėmę sprendimą, kad viešojo maitinimo įmonėms (restoranams, kavinėms, barams ir kt.) būtų išduodama licencija, nurodant pardavimo būdą „VARTOTI VIETOJE“. Mažmeninės prekybos įmonėms (parduotuvėms) išduodama licencija, nurodant pardavimo būdą „IŠSINEŠTI“. Sprendimas priimtas vadovaujantis protingumo principu, kad viešojo maitinimo įmonėje (restoranas, kavinė, baras, valgykla ir kt.) teikiamos paslaugos (viešojo maitinimo patiekalai ir gėrimai) ir/ar pramogos tinkamos vartoti tik vietoje. Palangos miesto savivaldybė prieš išduodamos mažmeninės prekybos licencijas viešojo maitinimo įmonėms bendradarbiauja su Palangos VMVT. Vilkaviškio rajono savivaldybės taryba priėmė sprendimą ir nustatė prekybos alkoholiniais gėrimais laiką Vilkaviškio rajono savivaldybės teritorijoje veikiančiose viešojo maitinimo įmonėse – alkoholinių gėrimų pardavimas leidžiant vartoti vietoje nuo 8.00 val. iki 2.00 val., o išsinešti nuo 8.00 val. iki 22.00 val.

Taip pat yra tokių rajonų (Pasvalys, Radviliškis, Širvintos, Vilkaviškis, Zarasai), kuriuose naktimis alkoholiniai gėrimai išsinešimui tiesiog neparduodami.

Būtina pabrėžti, kad vykdydama valstybinę maisto kontrolę, VMVT susiduria su tam tikromis alkoholio kontrolės teisinio reglamentavimo spragomis. Tai paskatino VMVT kreiptis į Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministeriją ir Lietuvos Respublikos ūkio ministeriją, bei informuoti Lietuvos Respublikos Seimo Sveikatos reikalų komitetą su pasiūlymais:

atitinkamuose teisės aktuose apibrėžti terminus (viešojo maitinimo įmonė, baras, kavinė ir kt.), nustatyti reikalavimus prekybai alkoholiu (minimalus maisto tvarkymo patalpų plotas, reikalavimai alkoholinių gėrimų prekybai dieną ir naktį),

nurodyti, kad maistas ir gėrimai (įskaitant gaiviuosius ir alkoholinius gėrimus) viešojo maitinimo įmonėse ruošiami, gaminami ir / ar tiekiami galutiniam vartotojui vartoti vietoje.

Tokiu būdu įstatymo pagalba būtų aiškiau ir objektyviau sureguliuotos teisės, pareigos ir atsakomybė šio sektoriaus verslininkams, apgintos vartotojų teises ir skaidriai paskirstytos kompetencijos kontroliuojančioms institucijoms. Deja šios iniciatyvos kol kas įstrigo diskusijose tarp palaikančiųjų alkoholio vartojimo sugriežtinimą ir prieštaraujančiųjų šiai strategijai.


VMVT informacija


Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną