Molekulinė gastronomija? „Microsoft“ technologas kulinariją perkėlė į kvantinį lygmenį

Molekulinė gastronomija? „Microsoft“ technologas kulinariją perkėlė į kvantinį lygmenį

Kai kurie kulinarai nevyniodami į vatą šią knygą vadina „neįmanoma“ arba tiesiog „nepakaltinama“ – vis tik 2 648 puslapiai nėra statistinė kulinarinių knygų apimtis. Tačiau ir jos autorius – ne koks nors statistinis kulinaras. Savo laiku kvantinę fiziką jis studijavo pas Stiveną Hokingą (Stephen Hawking), o vėliau dirbo bendrovės „Microsoft“ vyriausiuoju technologijų strategu.
Tas žmogus – ilgametis išradėjas Neitanas Mirvoldas (Nathan Myhrvold), kurio sąskaitoje daugiau, nei 500 išradimų. Pasauliui kur kas mažiau žinoma yra jo visą gyvenimą neblėstanti maniakiška silpnybė kulinarijai, kuri kulminaciją pasiekė virsdama šešiatomiu šedevru „Modernioji kulinarinė knyga“ („The Modernist Cookbook“). Šedevrą ištisus trejus metus kurpė trisdešimties žmonių kolektyvas.

„Iš principo tai – visai ne kulinarinė knyga. Greičiau tai yra unikali ir pribloškiama stenograma to, dėl ko vienas žmogus kraustosi iš proto ne vieną dešimtį savo gyvenimo metų. Tai knyga apie kulinarijos mokslo virtuvę, – reziumuoja kulinarinių knygų autorius Tomas Parkeris Baulsas (Tom Parker Bowles). – Be abejonės, tai yra vienas iškiliausių leidinių kulinarinės literatūros istorijoje.“

T. P. Baulsas pažymi, jog N. Mirvoldas – buvęs „Microsoft“ vyriausiasis strategas ir vyriausiasis technologijų padalinio ekspertas. „Šita jo knyga mane tiesiog varo iš proto, – atvirauja kulinaras. – Jis visą gyvenimą tiesiog išpažįsta kulinariją ir maisto gaminimą nelyginant religiją – ypač moderniuosius, avangardinius kulinarinio proceso apsektus.“
„Knyga išėjo velniškai pretenzinga. Jos autorius mėgina atskleisti patį kulinarijos ir valgio gaminimo fundamentą, pamatus. Pavyzdžiui, jis gilinasi, kas nutinka daržovėms, kai jos apdorojamos garuose arba kas nutinka mėsai, kai ji paskrunda, – įspūdžiais apie beprecedentę knygą dalijasi T. P. Baulsas. – Knygoje pristatomi ir pažangesni maisto gaminimo būdai. Pavyzdžiui, maisto gaminimas vakuume (pranc. – „sous-vide“). O labiausiai žavi prašmatnios, įmantrios ir tiesiog kiaurai veriančios kulinarinio proceso iliustracijos.“

Bet kurių galų knyga tokia DIDELĖ?

„Daugelis moderniosios kulinarijos guru yra išleidę savų knygų apie maisto gaminimą. Tie leidiniai puikūs tuo, jog jie išsamiai nušviečia asmeninį kulinaro stilių, – aiškina šešiatomio autorius N. Mirvoldas. – Tačiau nūdienos kulinarijos žvaigždės neturi jokio intereso parašyti knygą, kuri būtų išsamus aiškinamojo pobūdžio kūrinys, o ne asmeninis požiūris į kulinariją. Galų gale, garsiausi pasaulio kulinarai vadovauja garsiausių restoranų virtuvėms, veda televizijos laidas – vadinasi, galbūt tokių knygų rašymui paprasčiausiai neturi laiko. Jie tiesiog per daug užsiėmę virtuvės ir patiekalų kompozicijų reikalais.“
Beje, šešiatomyje N. Mirvoldo veikale nemažai vietos skiriama ir maisto saugai. Joje paneigiama nemažai populiarių mitų apie maisto saugą. „Iš tiesų, aš ryžausi, jog mano knyga aprėptų ir mikrobiologijos bei maisto saugos sritis“, – neslepia knygos autorius, kadaise tapęs Kepsnių kepimo planetos pirmenybių („World Barbecue Championship“) čempionu.

Beje, panorusiems šedevrą įsigyti, savo sąskaitą teks patuštinti 395 svarų (maždaug 2 tūkst. litų)

Parengė: Saulius Žukauskas
Šaltinis: www.technologijos.lt
Nuotrauka: today.msnbc.msn.com

2011 09 22

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną