Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Mokyklų meniu

2008-03-20
Paskelbk savo straipsnį

Anksčiau pietus mokykloje sudarydavo sriuba, antrasis patiekalas, gėrimas ir bandelė. Nors nebuvo didelės įvairovės, maistas buvo pilnavertis. Šiandien daugelio moksleivių geriausi pietūs yra traškučiai ir „Coca Cola“. Toks maistas sukelia vieną didžiausių pasaulyje problemų – nutukimą. Net Japonijoje vaikų nutukimas tampa rimta problema, nes įvairūs vakarietiški užkandžiai yra populiaresni už sveiką maistą. Žinoma, sudėtinga visiškai subalansuoti vaikų mitybą, suderinti produktus, bet mokyklose stovintys „maisto“ automatai tikrai nėra tinkamos mitybos pavyzdys.

Anglijoje daugelio vaikų „pietūs“ yra šokoladas, saldainiai, traškučiai, sausainiai. Vienas žinomiausių kulinarų pasaulyje Jamie Oliveris šioje šalyje stojo į kovą su nesveika vaikų mityba mokyklose. Prieš metus jis pradėjo sėkmingą projektą šalies mokyklose, kuriose vaikai maitindavosi pusfabrikačiais, greitai paruošiamais užkandžiais, šokoladu, todėl tapo vienais labiausiai nutukusių ir nesveikų vaikų pasaulyje. Jamie pokyčius į gerą norėtų matyti ir viso pasaulio vaikų mokymo įstaigose, tad prie kovos kviečia prisijungti ir pasaulio garsenybes. Pasak jo, jei kiekvienoje šalyje didžiausios sporto ar muzikos garsenybės pradėtų globoti tokius projektus, pasaulis išties taptų sveikesnis ir kokybiškesnis.

Amerikos moksleiviai pietums renkasi mėsainių su keptomis bulvytėmis bei gazuotų gėrimų, o štai Prancūzijos mokyklose vaikų mitybai skiriamas didelis dėmesys. Mokyklose dirba mitybos specialistai, kurie kartu su tėvais bendradarbiauja reguliuodami vaikų maitinimąsi. Vaisiai, kepta vištiena, ryžių pudingas – tokie yra vaikų pietūs. Be abejonės, vaikai nori ir picų, ir keptų bulvyčių, bet pica patiekiama su daržovėmis, o keptos bulvytės su žuvimi. Greitojo maisto atsisakoma ir Ukrainos mokyklose. Čia taip pat nemažiau svarbi vaikų mityba, todėl maisto racioną sudaro sriubos (ypač mėgiami tradiciniai ukrainietiški barščiai), blynai, mėsos kukuliai su bulvėmis ar grikių koše, desertui – šokoladiniai sūreliai, sausainiai. Tiesa, mokyklose, esančiose šalies vakaruose, vaikai maitinasi gana skurdžiai.

Daugelyje šalių padėtis keičiasi, kai kuriose Amerikos ar Didžiosios Britanijos mokyklose vaikai pradeda valgyti vaisių, daržovių, tad vienareikšmiškai situacijos komentuoti negalima. Tačiau prancūzai teisūs sakydami, jog sveikai maitintis reikia pratintis nuo mažumės. Bet ar tai rūpi valdininkams?

Parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotraukose:
Viena iš San Francisko (JAV) mokyklų (www.sfgate.com)
Jamie Oliveris
(www.theage.com.au)
Meniu.lt informacija