Mokslininkai aludariams padeda brandinti naujo skonio alų

Gruodžio pradžioje Kauno technologijos universitete (KTU) duris atvėrusiame aukščiausio lygio laboratorijų kriterijus atitinkančiame Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centre (MMTKC) darbas vyksta visu pajėgumu. Mokslininkai ir studentai, siekdami sukurti sveikesnį, geresnės kokybės maistą, tyrinėja maisto produktų gamybos procesus ir produktų sudėtį, savybes bei struktūrą. Praėjusią savaitę čia buvo išvirta pirmoji alaus partija.

Anot KTU docento Rimanto Kublicko, maisto mokslų centre yra įdiegtos modernios tyrimų technologijos, kurios leidžia atverti natūralių gamtinių medžiagų paslaptis ir jas panaudoti produktų kokybei užtikrinti. „Verdant alų buvo pritaikyta šiek tiek kitokia gamybos technologija. Tai turėtų sustiprinti alaus skonines savybes, - tvirtino mokslininkas. - Tikimės, kad naujasis alus bus sodresnio skonio. Jį bus galima ragauti po maždaug 3 savaičių, nes gėrimas privalo subręsti“.

Pirmąją eksperimentinę alaus partiją KTU kompetencijos centre išvirti padėjo alaus daryklos „Ragutis“ vyriausiasis aludaris Petras Sadovskis.  "Pagrindinis mūsų tikslas - atrasti naujų ir išskirtinių alaus skonių bei nustebinti mūsų gaminamo alaus mėgėjus. Naujajame centre turime puikią galimybę eksperimentuoti, nes čia alų galime virti mažomis partijomis, skirtingai nei alaus darykloje“, - teigė P.Sadovskis. Pasak aludario, ateityje, kuriant naujus alaus skonius, numatoma ir toliau bendradarbiauti su minėtuoju centru.

Vienos iš KTU kompetencijos centro kūrėjų profesorės Daivos Leskauskaitės teigimu, kol kas šis projektas su alumi centre yra pirmasis. Tačiau jau yra mąstoma ir apie kitus. „Ruošiamės pasirašyti bendradarbiavimo sutartį su viena maisto priedus gaminančia įmone, taip pat dirbti su mėsos gamybos technologijomis. Jau kalbėjomės ir su duonos gamintojais. Iš viso mūsų centre yra penkių maisto produktų technologijų laboratorijos: pieno, mėsos, žuvies, duonos ir alaus“, – pasakojo D.Leskauskaitė.

Į klausimą, kiek vidutiniškai gali užtrukti ištirti maisto produktą, KTU kompetencijos centro vadovė atsakė, jog skirtingų maisto produktų tyrimų trukmė labai įvairi. Tai priklauso nuo užsakovo, koks yra tokių tyrimų tikslas. „Jei kuriama visai nauja produkto rūšis, procesas, be jokios abejonės yra ilgesnis. Jei kalbame apie kokybinius maisto produkto ar kokio nors jo priedo rodiklių pagerinimus, arba, tarkime, vieno maisto komponento pakeitimą kitu, atlikti visus reikalingus tyrimus prireikia žymiai mažiau laiko. Viskas priklauso nuo konkrečios situacijos“, - aiškino D.Leskauskaitė.

14,5 mln. litų vertės KTU kompetencijos centras pastatytas ir įrengtas įgyvendinant vieną iš integruoto mokslo, studijų ir verslo centro (slėnio) "Nemunas" plėtros programų projektų. Pirmosios bendradarbiavimo sutartys pasirašytos su Lietuvos žemdirbystės institutu bei alaus darykla „Ragutis“. Šis, Kaune veikiantis, bravoras gyvuoja nuo XIX a. vidurio, o tarpukario Lietuvoje buvo itin gerai žinomas „Volfas-Engelman“ vardu.


Pranešimas spaudai

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną