Misija įmanoma: įprastus sūrius keičiame veganiškais

Misija įmanoma: įprastus sūrius keičiame veganiškais

Sūrį mėgsta dauguma žmonių. Gardi pica neįsivaizduojama be mocarelos, sumuštiniai, užkandžiai prie vyno ir dauguma kitų patiekalų taip pat reikalauja sūrio. Taigi, normalu, jog veganai ir žmonės netoleruojantys laktozės, ieško kuo pakeisti įprastą sūrį, kad nereiktų atsisakyti mėgiamų patiekalų. Pasirinkimas tikrai nėra mažas, galima jo įsigyti parduotuvėje, arba pasigaminti namuose.

Sūriai be pieno?

Veganiški sūriai gali būti pagaminami iš skirtingų sudedamųjų dalių, viskas priklauso nuo to, kokio sūrio norite. Dažniausiai jie gaminami iš sojų, augalinių aliejų, riešutų ar net avinžirnių. Kai kurie gali būti pagaminami namuose ir nereikalauja daug pastangų, tačiau kiti, norint išgauti tam tikrą skonį, gali turėti daug priedų, kurie nėra labai sveiki ar naudingi organizmui. Nors šiais laikais vis daugiau žmonių rūpinasi sudėtimi to, ką perka ir valgo, bet  rekomenduojame visgi skaityti, patikrinti etiketes. Veganiško sūrio gamintojai turi naudoti ekologiškus, natūralius ingredientus, tačiau negalime būti užtikrinti tuo, kokią prekę gauname prekybos centre. Visgi, siekiantiems geriausios kokybės, siūlome pasvarstyti apie gaminimą namuose.

Ar skonis nenuvils?

Negalima į šį klausimą atsakyti vienareikšmiškai, nes skonis labai priklauso nuo to, iš ko bei kaip gaminamas sūris. Kai kurie (pvz. sūris gaminamas iš anakardžių) gali prasčiau „lydytis“ dėl to tai netiks picoms ir kitiems mūsų mėgstamiems karštiems patiekalams.  Šiaip ar taip, tokio tipo sūris puikiai derės ant sumuštinio. Kiti (pvz. riešutų, avinžirnių) galbūt turės neįprastą skonį, konsistenciją,  arba gaminimui reikės skirti daugiau laiko, tačiau būsite užtikrinti tuo ką pasigaminote.

Siūlytinos alternatyvos, kurios padės išvengti įprasto sūrio

Veganiškas mocarelos sūris. Jis dažniausiai naudojamas tuomet, kada norisi sūrio, kuris gerai išsilydo. Žinoma, viskas dar priklauso nuo firmos, kurios sūrį perkate, tačiau jis dažniausiai visada puikiai tiks ant picos ar karšto sumuštinio, daržovių apkepėlės. Kartais gali nustebinti išvaizda. Kartais  jis išsilydęs būna labiau permatomas, nei įprastinis sūris, tačiau skonis nuo to nenukenčia.

Anakardžių sūris. Anakardžių sūris dažnai tinka žaliavalgiams, kadangi nebūna apdorotas temperatūros ir yra natūralus. Jį galima valgyti su duonos gabalėliais ir mėgautis kaip užkandžiu prie vyno. Kadangi suris pagamintas iš riešutų, jis netiks tiems, kas turi alergiją riešutams, tačiau visiems kitiems tikrai patiks.

Migdolų sūris. Migdolų sūris dažnai vadinamas veganišku permazanu. Taip yra dėl stipresnio skonio ir kietesnės konsistencijos. Galima teigti, kad jo skonis dažnai būna ryškiausias iš visų veganiškų sūrių.

Kitaip sakant, su veganišku sūriu reikia susipažinti. Kai kurie sūriai labiau tiks saldiems patiekalams, kiti sūriems, o treti gardžiausi bus valgomi vieni.

Išbandykime pagaminti sūrį namuose

Jei artimiausioje parduotuvėje nerandate veganiško sūrio, galite pabandyti jį pasigaminti namuose.

Prireiks:
1/4 puodelio anakardžių
2 šaukštų kukurūzų krakmolo
Šaukšto aliejaus
Puodelio karšto vandens
Žiupsnelio druskos
Arbatinio šaukštelio citrinos sulčių
Česnako skiltelės

Pirmiausia riešutus reikia pamirkyti 20 min vandenyje, o vėliau jį nupylus, susmulkinti blenderyje. Tuomet įdėti visus kitus produktus ir naudojantis blenderiu suformuoti vientisą masę. Masę supilti į keptuvę ir porą minučių pakepti, matysite kaip susidarys gumulėliai, maišant stebėti kol masė pasidarys tiršta. Tuomet supylus į norimą formą telieka laukti kol atvės. Skanaus!

****
Taigi, nors ir esate veganas, jums tikrai nereikia atsisakyti patiekalų kaip pica, mėsainiai, užkepėlės ir t.t... Veganiško sūrio pasirinkimas tikrai nėra skurdus, galima rinktis pagamintą iš anakardžių, migdolų ar veganišką mocarelos sūrį. Skonis skiriasi net ir perkant skirtingos firmos sūrį, ar jį gaminant namuose pagal receptus. Šiandien tikrai galite atrasti tą sūrį, kuris Jums patiks. Svarbu, jei vis dėlto jį perkate atkreipti dėmesį į sudėtį.  O gaminant namuose, pradžioje nebijoti suklysti, eksperimentuoti, išbandyti keletą receptų tol, kol atrasite tobuliausią sūrį savo skoniui.

Radvilė Mikalčiūtė @Meniu.lt

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną