Meniu kiekvienam

Meniu kiekvienam

Diabetikai, vegetarai ar veganai, alergiški ar žmonės su mažais vaikais ne visada kavinėje ar restorane randa pageidaujamų patiekalų. Dažnai tenka nusivilti, kad valgiaraštyje nerandame vegetariškų patiekalų, o virtuvės šefui sunku paaiškinti, jog, sergant viena ar kita liga, reikia kitokio maisto. Kaip restoranas ar kavinė turėtų pasiruošti tokių svečių sutikimui? Žmonių, sergančių alergija ar kitomis ligomis, dėl kurių privaloma laikytis specialaus raciono, šiais laikais kur kas daugiau. Daugiausia personalui tenka paplušėti, kai ateina žmonės, besilaikantys dietos, arba diabetikai.

Esant tokiai situacijai, maitinimo įstaigų šefai gali pasiruošti iš anksto, t. y. į valgiaraštį įtraukti sveikų patiekalų, kuriais gali susidomėti ne tik žmonės, besilaikantys specialios dietos, bet ir tie, kurie propaguoja sveiką gyvenimo būdą. Taip pat vertėtų prisiminti vaikus. Reikia pasirūpinti ne tik jiems skirtais patiekalais, bet ir žaidimų zona. Tai nereikalauja daug investicijų. Pakanka įrengti žaidimų kampelį, nupirkti pieštukų bei knygelių. Taip ir vaikai bus užsiėmę, ir tėvai galės pailsėti. Atrodo, menkniekis, tačiau rūpinimasis mažaisiais svečiais tikrai bus įvertintas. Nors daugumos restoranų savininkai teigia, kad vaikams neturi nieko, nes tai rimta įstaiga, tokios paslaugos poreikis vis didėja.

Dažnai restoranas, kuriame siūlomas labai platus valgiaraštis, vertinamas teigiamai, tačiau ne visada. Visų pirma restorano svečiams nusibosta vartyti meniu, be to, sunku išsirinkti patiekalą. Kai valgiaraštis labai platus, kyla klausimų dėl valgių šviežumo, nes daugybei patiekalų reikia daug produktų, kuriuos išlaikyti šviežius nėra lengva. Šiuo metu vis daugiau restoranų pereinama prie siauresnio meniu. Taip ne tik lengviau apsirūpinti atsargomis, bet ir svečiams nereikia rinktis iš begalinio sąrašo.

Jei valgiaraštyje yra apie 15 karštųjų patiekalų, bent keli turi būti vegetariški ir bent vienas skirtas diabetu sergantiems žmonėms. Pastarieji maitinasi kitaip: negali valgyti labai kaloringų patiekalų, kuriuose – didelis cholesterolio kiekis, taip pat mažai vartoja duonos bei patiekalų iš miltų. Yra ir daug kitų subtilybių, todėl virtuvės šefui vertėtų gerai išstudijuoti literatūrą šia tema, o idėjų galima pasisemti iš specialių receptų knygų diabetikams. Trumpai apžvelgsime kiekvienos žmonių grupės poreikius.

Vaikai
Vaikams gali būti siūlomi lietiniai su įvairiais įdarais. Ypač žaismingai atrodo spalvoti lietiniai – pakanka į tešlą įmaišyti morkų ar špinatų. Taip pat vaikai mėgsta mėsainius, kuriuos galima gaminti iš kokybiškos mėsos, daržovių ir patiekti su sveikais padažais.

Alergiški žmonės
Alergiški arba kai kurių maisto produktų netoleruojantys žmonės dėl maisto didelių problemų neturi. Dažniausiai alergija pasireiškia konkretiems produktams: pomidorams, miltams, riešutams. Belieka patiekalus gaminti be šių produktų. Valgiaraštyje visada atsiras patiekalų, tinkančių šiai klientų grupei.

Diabetikai
Diabetikai vengia kepto, riebaus, saldinto maisto, taip pat kviečių miltų bei krakmolo. „Saugūs“ patiekalai – garuose virtos daržovės, liesesnė, termiškai apdorota mėsa (troškinta, virta, kepta ant grotelių). Puikiai tinka daržovių, vaisių salotos. Jas vertėtų gardinti neriebiais padažais, pavyzdžiui, jogurto.

Vegetarai ir veganai
Nors vegetarai paprastai nevalgo mėsos, kai kurie iš jų vengia ir žuvies, kiaušinių ar sviesto. Veganai nevalgo gyvulinės kilmės produktų, todėl jiems išsirinkti valgį dar sunkiau. Tokiems lankytojams galima pasiūlyti garuose pagamintų daržovių, šviežių vaisių, taip pat patiekalų su žuvimi.

Elena Germanovič
Šaltinis: gdziezjesc.info
Nuotraukos: www.sxc.hu, www.wordpress.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną