Mėlynųjų uogų paslaptys... (I dalis) (įdomu)

Mėlynųjų uogų paslaptys... (I dalis) (įdomu)

Mėlynių džemai, uogienės, kompotai, sultys net darganotomis ir apsiniaukusiomis dienomis padės regėti giedresnį dangų. Tai išties labai naudingos ir gardžios uogos. Net į karo lakūnų valgiaraštį įtraukiama mėlynių uogienė, kad ryškiau ir skaidriau regėtų dangaus skliautus. Šios uogos ne tik akis, bet ir apskritai gerina sveikatą stiprina. Paprastai žinoma, kad šviežios uogos šiek tiek laisvina vidurius, o džiovintų užplikas ar nuoviras veikia visai priešingai. Ši uoga turi daugybę kitų savybių. Mėlynės naikina bakterijas, varo šlapimą, sutraukia, nukenksmina apsinuodijus sunkiais metalais, gerina regėjimą, sumažina cukraus kiekį kraujyje, gydo uždegimus.

Plačiai vartojamos medicinoje

Sunokusiose uogose yra fruktozės, daug organinių rūgščių (citrinų, obuolių, gintarinės), pektininių medžiagų, vitaminų B1, B2, PP, C. Mokslininkai ištyrė mėlynių veiksmingumą sergantiems katarakta. Keturis mėnesius jie davė jų senukams. Neįtikėtina, tačiau katarakta nustojo progresuoti 97 % tiriamųjų. Šios uogos pagerina regėjimą dieną ir naktį; padeda akims priprasti prie tamsos; užkerta kelią ir gydo glaukomą, pigmentinius retinitus ir degeneratyviuosius tinklainės geltonosios dėmės pakitimus. Medicininėje praktikoje mėlynės labai plačiai vartojamos. Pastebėtos rišamosios uogų savybės, stabdančios rūgimą ir puvimą žarnyne. Mėlynės apsaugo skrandžio gleivinę nuo opų. Liaudies medicinoje mėlynių kisielius nuo seno vartojamas viduriavimui ir naktiniam šlapimo nelaikymui gydyti. Šiose uogose aptiktos medžiagos, mažinančios kraujo krešumą. Mėlynės neleidžia susidaryti trombams, užkerta kelią miokardo infarktui ir insultui, stiprina kapiliarų sieneles. Šviežias uogas (dideliais kiekiais) patariama valgyti sergantiems podagra, reumatizmu, inkstų akmenlige, laringitu, hepatitu, gelta, cistitu, uretitu, pabrinkimais, šlapimo nelaikymu. Trintos šviežios mėlynės padeda išgydyti egzemą, nudegimus, palankiai veikia veido odą.

„Mėlynoji“ uogienė

Šiai skaniai uogienei pasigaminti reikės cukraus (500 gramų), kilogramo mėlynių ir geros nuotaikos, kad būtų gardu. Uogas nuplaukime, apdžiovinkime. Tuomet uogytes suberkime į indą, kuriame virsime. Virti reikia ant silpnos ugnies, kad neprisviltų. Po truputį supilkime cukrų. Kai matysime, jog uogienė užvirė, pavirkime dar pusvalandį. Ir belieka supilstyti į stiklainius.

Raminta Skripkaitė
Šaltiniai: www.rian.ru ; healthfood.com
Nuotrauka: corbis.com
MENIU.LT informacija

2010 07 21

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną