Mėgiamas pasakų kūrėjų ir čempionas tarp daržovių (I dalis)

Mėgiamas pasakų kūrėjų ir čempionas tarp daržovių (I dalis)

Moliūgas – labai naudingas sveikatai. Reguliarus šio produkto vartojimas palengvina širdies negalavimus, gydo esant viršsvoriui, normalizuoja medžiagų apykaitą, o besilaukiančioms iš organizmo padeda šalinti toksinus.

Ryški daržovė apie vasarą primins vėlyvą rudenį ir šaltą žiemą, kuomet šviežių daržovių asortimentas ribotas. Tai vertingas dietinis ir sveikas produktas. Moliūgo vaisiuose gausu karotino (nuo 3 iki 9 mg, kai kuriose rūšyse karotino kiekis gali siekti iki 38 mg).

Ne šiaip ir pasakų kūrėjai pamėgo šią stebuklingą daržovę… vienoje jų gražioji Pelenė į iškilimingą puotą važiavo su karieta, pagaminta būtent iš apvalaus moliūgo… Mūsų dienomis moliūgas asocijuojasi ne su pasaka, o su gardžiu ir svarbiausia – sveiku maistu. Anksčiau senovės graikai ir romėnai iš jo darydavosi indus vandeniui ir vynui. Pirmieji šią daržovę pradėjo vartoti Amerikoje. Čia moliūgą žinojo 3 tūkstančius metų prieš mūsų erą. Jo sėklas rado archeologinių kasinėjimų metu.

Moliūgas – didis čempionas tarp daržovių skaičiuojant geležies kiekį. Šioje ryškioje daržovėje gausu B, C, E, D, PP grupės vitaminų, be šių dar randamas ir toks retas vitaminas T, kuris pasižymi medžiagų apykaitos procesais organizme.

Moliūgų minkštimą organizmas lengvai įsivavina. Šioje daržovėje nemažai vario, fosforo, geležies, o šiso medžiagos žinomos, kaip kraują stabdančiomis savybėmis. Todėl patiekalai iš moliūgo rekomenduojami sergantiems mažakraujyste, kepenų ar skrandžio ligomis, taip pat kenčiantiems nuo hipertonijos. Juose daug pektino, kuris iš organizmo šalina cholesteriną. Gydytojai nenustoja kalbėti apie moliūgų naudą – juose gausu daug geležies, vitaminų B, E ir A, askorbo rūgšties, mineralinių rūgščių. Jį valgant pamiršite bemieges naktis, anemiją ir diabetą. Tiesa, mokslininkai prabilo apie dar vieną naudingą savybę – moliūguose rasta medžiaga, mažinanti svorį.

Seulo mokslininkai atrado naujus efektyvius komponentus. Iš šios daržovės jie išskyrė tirpią vandenyje medžiagą (PG105), kuri užkerta kelią riebalų atsiradimui organizme, o taip pat greitina jau susikaupusių pasišalinimą. Keletą mėnesių specialistai analizavo peles. Griaužikai, kuriems davė vandens su medžiagomis, gautomis iš moliūgų, neteko 18 procentų riebalų daugiau, nei tos pelės, kurios gavo paprastą distiliuotą vandenį. Beje, abiejų griaužikų grupių mityba buvo vienoda. Ateityje mokslininkai planuoja sukurti preparatus PG105 pagrindu, kurie padės lieknėti, neribojant maisto.

Raminta Skripkaitė
Šaltiniai: vegetables.net; healthy.com
Nuotraukos: corbis.com; www.cs.pitt
Meniu.lt informacija

 

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną