Maldyvų patiekalai (pasaulio virtuvės)

Maldyvų patiekalai (pasaulio virtuvės)

Šiek tiek aštru, bet paprasta ir skoninga – taip būtų galima apibūdinti šio krašto virtuvės patiekalus. Maistui gaminti dažnai naudojama žuvis, kiti jūrų produktai, ypač mėgiamas tunas, tad su šiais ingredientais ruošiama visa galybė patiekalų. Patiekalai paruošiami gana greitai, per ilgai jų „nekankinant“ keptuvėse ar puoduose. Kai kurie valgiai turi kelis paruošimo būdus – vienur naudojami vienoki ingredientai, kitur – kitokie.

Biscutlus – aliejuje kepti ovalūs kukuliai (panašūs į mums žinomus „Kijevo“ kotletus). Jiems pagaminti naudojamas tunas, bulvės, svogūnai, česnakai, vyšniniai pipirai, citrinų sultys, juodieji pipirai, kiaušiniai, duonos džiūvėsiai, druska. Svogūnai, česnakai ir pipirai sugrūdami, supilamos citrinų sultys, sudedamos trintos bulvės (bulvių košė), pipirai. Iš šitos gerai išmaišytos masės padaromi blyneliai, į kuriuos įdedama tuno bei kietai virto kiaušio. Tuomet suformuojami ovalo formos kukuliai, kurie kepami aliejuje. Iškepę nusausinami ir ragaujami. Vietoje bulvių galima naudoti ryžius, lęšius, „kotlečiukai“ pagardinami kokoso drožlėmis, imbieru ar kitais prieskoniais.

Garudhiya – sriuba, kuriai pagaminti naudojama tuno filė, džiovinti vyšniniai pipirai, svogūnai, citrinų sultys, druska ir kario lapai (Azijos šalių kulinarijoje naudojami ne tik visiems žinomi kario milteliai, bet ir lapai). Visi patiekalo ingredientai, išskyrus citrinų sultis, paverdami apie 20 minučių nedideliame kiekyje vandens, viskas nugriebiama ir tuomet supilamos vienos citrinos šviežiai spaustos sultys.

Geri riha – nedideli jautienos gabalėliai, paruošti su svogūnais, česnakais, kalendros milteliais, kokoso aliejumi, pienu bei grietine, vyšniniais pipirais... Prieskoniai pakepinami, tuomet sudedama jautiena, kokoso pienas, įpilama vandens. Viskas kaitinama tol, kol mėsa suminkštės. Tada sudedama kokosų grietinė ir patiekiama.

An‘bu riha – patiekalas, kuriam paruošti naudojami mangai, padžiovintas tunas, prieskoniai. Į pakepintus česnaką, svogūnus, kario lapus sudedamas mangas, tunas, karis bei kiti prieskoniai ir viskas patroškinama.

Pasigaminkime...
Lietuvišką virtuvę paįvairinti galima maldyvietišku saldėsiu. Patiekalui (maždaug 15 nedidelių „porcijų“) pagaminti naudojami 24 kiaušiniai, 500 g cukraus pudros, 500 ghi sviesto, 390 g kondensuoto pieno, 100 g vandens.

Kiaušiniai gerai išplakami su cukrumi – iki grietinės konsistencijos. Sudedamas kondensuotas pienas, gerai permaišomas, tuomet supilamas vanduo, viskas išmaišoma. Nuolat maišant kaitinama ant nedidelės liepsnos. Kai perpus sumažės kiekis, supilkite ghi sviestą ir be perstojo maišykite, kol visa masė pradės atsiskirti nuo puodo sienų. Viską išverskite ant skardos, gerai atvėsinkite, supjaustykite norimo dydžio ir formų gabalėliais, apibarstykite cukraus pudra ir skanaukite.

Skanaus!

Parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotraukos: http://purin.to-kichi.com, www.dominomag.com
Meniu.lt informacija 

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną