Makaronų gaminimo menas

Kuo skiriasi makaronų „kabinimas“ nuo makaronų valgymo? Pirmuoju atveju tenka meluoti ir galite už tai kažkada patekti į pragarą... Antruoju atveju, ypač jeigu patys gaminsitės makaronus su įvairiausiais prieskoniais ir padažais, pasistengę pateksite į skonių rojų. Neveltui dėl šio paprasto patiekalo iš miltų ir vandens kilmės ginčijasi net trys tautos − kinai, italai ir arabai...

Makaronų istorijos žinovai vis dėlto gana atkakliai tvirtina, kad jie atsirado senovės Kinijoje, − ten rasti seniausi makaronų pavyzdžiai (datuojami apie 3000 m. pr.Kr.). Etruskų kapų piešiniuose 4 a.pr.Kr. pavaizduoti vietiniai, gaminantys tai, kas labiausiai panašu į makaronus. Vadinami lakštiniais rytietiški makaronai iš Kinijos paplito į Tibetą, Pietryčių ir Vidurinę Aziją. Į Italiją lakštiniai greičiausiai atkeliavo XIII amžiuje keliautojo Marko Polo dėka, europietiški makaronai imti vadinti pasta.

Beje, pirmosios užuominos apie spagečius randamos graikų mitologijoje, kur pasakojama, kad graikų dievas Vulkanas išrado prietaisą, gaminantį juosteles iš tešlos… Pirmasis makaronų “mašiną” į Ameriką atvežė Tomas Džefersonas, grįžęs iš Prancūzijos, kur dirbo ambasadoriumi. 1848 m. Brukline  atidarytas pirmasis makaronų fabrikas. Dabar populiariausi makaronai iš kvietinių miltų, tik jų formų yra keli šimtai rūšių...

Įvairiausiose pasaulio šalyse šis paprastas produktas iš mitų ir vandens, derinamas su skirtingais komponentais, prieskoniais, padažais, tampa netgi gurmaniškos virtuvės dalimi. Makaronai simbolizuoja tai, kas paprasta. Tačiau prie to paprastumo priderinus kiek spalvingesnius ir įdomesnius dalykus, gauname skanių patiekalų gamą.  Patogu tai, kad įvairiausius skonius galime išgauti tiesiog namuose.

„Makaronai yra pigus ir patogus kulinariniams eksperimentams produktas. Pavyzdžiui, makaronų salotas su šaltai rūkytu kumpiu ir saulėje džiovintais pomidorais galite ruošti pagardindami akmens ir jūros druska (į jos sudėtį įeina geležies turtinga rožinės spalvos druska iš Himalajų ir rausva jūros druska iš Havajų) ir prieskoniais „Pasta Basilico“. Prie spagečių su kaparių padažu puikiai tiktų prieskoniai „Pasta Rossa“, o makaronų vamzdeliai su jautienos įdaru skaniausi su makaronų prieskoniais“, − pataria „Santa Maria“ rinkodaros vadovė Dainė Žalaitė.

“Pasta Rossa” yra prieskonių mišinys iš česnakų, pomidorų ir Pepperoni aitriosios paprikos, taip pat Viduržemio jūros regiono prieskoninių žolelių, tokių kaip bazilikai, raudonėliai bei rozmarinai. Makaronų prieskonių sudėtyje esantys karis ir saldžiosios paprikos patiekalams suteikia auksinį atspalvį, o pomidorai, porai ir kalendros gaivų skonį. Makaronams tinka ir įvairiausios prieskoninės žolelės, kiti prieskoniai, tad ruošiant iš jų patiekalus galima drąsiai eksperimentuoti virtuvėje.

Daugiau informacijos:
Rūta Evelina Šutinytė, el.p.: rutaevelina@cohnwolfe.lt, mob. 8-685-81856.

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną