Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Maisto derinimas. Būtinas vegetarams?

2018-05-04
Paskelbk savo straipsnį

Maistas yra mūsų kūno variklis, tačiau kartais, atrodo pavalgome sveikai, skaniai, o energijos nėra. Dar blogiau jaučiame skrandžio skausmą. To priežastimi gali būti netinkama mityba, tam tikrų produktų netoleravimas ar tiesiog netaisyklingas maisto derinimas. Visi žinome, jog valgant mėsą, patariama su salotomis, o ne bulvėmis ir ryžiais. Tačiau kaip yra su vegetariška mityba? Ką derinti su kuo?

Produktų derinimas ir dirgliosios žarnos sindromas

Dirgliosios žarnos sindromu serga daugybė žmonių visame pasaulyje. Dauguma net neįtaria, kad turi šią ligą, nes galvoja, jog nemalonūs pojūčiai kaip pilvo skausmas, spazmai, pūtimas, pasikeitusi išmatų konsistencija, ištinka dėl sugedusio produkto. Kiti, pripranta prie nemalonių pojūčių, ramina juos vaistais ir galvoja, jog tai normalu. Tačiau tiesa yra ta, jog pradėjusi derinti produktus, situacija dažnai gerokai pasitaiso. Negana to, produktų derinimo nauda pastebima ir tų, kurie nori atsikratyti papildomų kilogramų. Taigi, trumpai tariant, maisto derinimas užtikrina geresnę savijautą.

Vaisiai

Melionai ir arbūzai; sudaryti iš didelio kiekio vandens. Tai reiškia, jog jie suvirškinami greitai ir lengvai. Būtent todėl patariama juos valgyti vienus ir geriausia per pusryčius, kuomet skrandis tuščias ir gali suvirškinti šiuos vaisius. Beje, po nakties kūnui trūksta skysčių, todėl tokie pusryčiai ne tik skanūs, bet ir maistingi ir naudingi.

Kiti vaisiai yra skirstomi į tris grupes:

Saldūs vaisiai: bananai, persimonai, datulės ir figos, slyvos, vynuogės džiovinti vaisiai.

Pusiau rūgštūs vaisiai: obuoliai, persikai, vyšnios, mangai, mėlynės, žemuogės, avietės.

Rūgštūs vaisiai: apelsinai, greipfrutai, mandarinai, granatai, ananasai, citrinos, serbentai, agrastai, spanguolės.

Pusiau rūgščios grupės vaisiai gali būti valgomi kartu su saldžiais ir su rūgščiais vaisiais. Tačiau saldūs ir rūgštūs vaisiai nelabai dera tarpusavyje. Taigi, apelsinas ir bananas ne koks derinys, bet mėlynes ir bananus derinti galima. Patariama vienu metu valgyti vienos arba dviejų rūšių vaisius. Gerai prisiminti, kad vaisiai netinkami derinti su krakmolingais produktais ir riešutais. Taip, daug žmonių valgo vaisių salotas, kurias paskanina riešutais, tačiau reikia suvokti, jog riešutų virškinimas sunkus ir ilgas procesas, todėl su vaisiais jie nedera.

Deriniai pietums ir vakarienei

Agurkas ir visos lapinės daržovės, salotos, puikiai dera su sveikaisiais riebalais. Be to, salotos ar agurkas, tai produktai, kurie neturi pakankamai kalorijų, kad suteiktų sotumo jausmą. Taigi, gaminant salotas papjaustykite avokado, alyvuogių ar net riešutų. Taip, nors riešutai su vaisiais nedera, tačiau kartu su lapinėmis daržovėmis juos valgyti patariama.

Grybai yra puikus vitamino D šaltinis, tačiau, kad mūsų organizmas jį įsisavintų, grybus reikia valgyti su riebalais. Taigi, jei gaminate veganišką grybų picą, nepamirškite alyvuogių. O jei užkandžiaujate krekeriu su avokado užtepėle, paskaninkite šį mini sumuštinį mėgstamų grybų griežinėliais.

Baltymai, tokie kaip soja, ar sojos produktai, taip pat gali būti derinami su daržovėmis. Sojos kepsnelius pateikite su salotomis ar daržovių troškiniu, bet ne su bulvėmis ar ryžiais. Kitaip tariant, taisyklė galioja panaši kaip tiems, kurie valgo mėsą. Niekada nevalgykite kiaušinių, sūrio, sojos produktų su ryžiais, duona ar bulvėmis. Geriau likusią lėkštės dalį užpildyti daržovėmis.  

Maisto derinimas yra svarbus visiems, tiek žmonėms, kurie valgo mėsą, tiek vegetarams ar veganams. Ypač dėmesį atkreipti reiktų tiems, kurie turi skrandžio ar žarnyno problemų. O jei nuo tam tikrų produktų išlieka nemalonūs pojūčiai net pradėjus derinti maistą, išbraukite jį iš savo raciono.  Gali būti, kad netoleruojate tam tikro maisto. Taigi, galvokite ką ir su kuo valgote bei klausykitės savo kūno.



Radvilė Mikalčiūtė @Meniu.lt