Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Maisto alergija – ar iš tikrųjų?

2008-11-27
Paskelbk savo straipsnį

Remiantis statistiniais duomenimis, išsivysčiusiose šalyse per pastaruosius kelis dešimtmečius maisto alergijos atvejų vis daugėja. Simptomai gali būti labai įvairūs: nuo odos reakcijų, niežėjimo iki kvėpavimo takų bei virškinimo sistemos sutrikimų. Deja, dažnai būna sunku išsiaiškinti, koks alergenas sukėlė alerginę reakciją. Neseniai Vokietijos mokslininkai nustatė, jog pusė maisto alergijos diagnozių yra nustatytos neteisingai. Pasak žurnalo „Deutsches Ärzteblatt International“ , apie 10-20 procentų žmonių mano, jog kenčia nuo maisto alergijos, tačiau realus skaičius gali būti dvigubai mažesnis.

Cornelia Seitz su kolegomis ištyrė apie 419 žmonių. Pasirodo, kad mažiau nei 50 procentų iš jų iš tikrųjų kenčia nuo maisto alergijos. Iš vienos pusės, tokia klaidinga diagnozė žmones verčia laikytis maisto apribojimo bei dietos, kuri nėra jiems būtina, o iš kitos pusės, didėja paklausa maisto produktų, kurie nesukelia alergijos. Pavyzdžiui, vien Didžiojoje Britanijoje tyrimų agentūros „Mintel“ duomenimis, šių maisto produktų pardavimai nuo 2000 metų išaugo 300 procentų.

Dažniausiai maistinę alergiją sukelia grūdai, į kurių sudėtį įeina gliutenas, patiekalai su žuvimi, kiaušiniais, žemės riešutais, soja, pienu bei pieno produktai su laktoze. Alerginę reakciją organizme taip pat gali sukelti produktai su riešutais, salieru, garstyčiomis, sezamo sėklomis bei sulfitais.

Gydytojai taip pat pastebėjo, jog 50 procentų maisto alergijos atvejų, ištyrus pacientus bei jų ligos istoriją, dažniausiai pasikartodavo bei nustatyta maisto alergijos diagnozė pasitvirtindavo, kitų 50 procentų atvejų diagnozė nepasitvirtino ir speciali dieta nebuvo reikalinga. Už Atlanto debatai dėl maisto alergijos taip pat netyla: neseniai buvo paviešintas raportas šia tema, kuriame kalbama, jog vis daugiau jaunų žmonių JAV kenčia nuo maisto alergijos – 90 procentų atvejų yra alergijos, sukeltos devynių produktų: pieno, kiaušinių, žemės riešutų, žuvies, sojos, kviečių ir kitų produktų.

Elena Germanovič
Šaltinis: foodnavigator.com
Nuotrauka: www.flickr.com
Meniu.lt informacija