Maistas – ir ligų, ir sveikatos šaltinis

Maistas – ir ligų, ir sveikatos šaltinis

Kaip teisingai maitintis, kad, anot liaudies išminties, su šaukštu sau kapo duobės neišsikastume? „Paslaptis labai paprasta – svarbiausia, žinoti, kada, kaip ir ką dedame į burną“, – sako kaunietė žolininkė Žana Jankovskaja.

Dieną pradeda apsivalymu

„Pusryčiauti ar ne, kas rytą klausiu savęs ir įsiklausau į savo organizmą. Jei skrandis ir žarnynas dar nedirba, kas gi apdoros į jį patekusį maistą? Būtų tas pats, jei į gamyklą atvežtume žaliavas trimis valandomis anksčiau, o cechai būtų uždaryti. Tarkime, turiu raktą ir galiu įeiti. Bet dar nepašalintos praėjusios pamainos atliekos, staklės neišvalytos, o aš noriu į jas krauti naujų medžiagų. Kuo visa tai pavirs?“ – savus sveikos mitybos principus dėstė žolininkė. Vietoj sočių pusryčių ji renkasi vandenį, arbatą ir taip valosi žarnyną, šlapimtakius, kapiliarus. Jokių vaisių, košių, daržovių, sūrių, jogurtų, dešrų į neišvalytą skrandį nekrauna – supūs, susiterš. Valgo tik tuomet, kai labai nori, kai žaliavos energijai gaminti ima reikalauti organizmas. „Valgau nedaug. Mano racionas dienos metu: košė arba sausi pusryčiai, jogurtas, daržovės arba vaisiai, uogos. Paskui dar laukia įtemptas darbas, o savo mintimis tik trukdysiu virškinimui, apsunkinsiu jo veiklą“, – sakė Ž.Jankovskaja.

Po valgio – poilsis

Valgantiesiems mėsą, anot jos, turėtų būti ypač sunku. Organizmas visas savo jėgas skiria sunkiam maistui apdoroti. Todėl sočiai pavalgius gali apimti silpnumas, mieguistumas. O po kiek laiko atsiranda ir agresija. Vakare, kai nuslūgsta darbinė įtampa, žolininkė valgo tiek, kiek nori. Po to prigula atsipalaiduoti dešimčiai minučių, kad organizmas susidorotų su maistu. Jis atsirinks tai, ko jam prireiks, o kas nereikalinga, pašalins. Į pagalbą pasitelkiamos ir 2–3 tabletės papildų virškinimui palengvinti. Žolininkė neslepia, kad ir jai pasitaiko netinkamai pavalgyti. Tuomet organizmas tiesiog pasimeta: jis negali suskaldyti ir panaudoti viso to, kas į jį prikimšta. Neapdorotas maistas lieka, kol supūva arba pavirsta riebalais. „Tada imu graužtis, kodėl tiek daug valgiau, smaguriavau. Pasižadu to daugiau nedaryti. Bet kur tau! Pavargstu, susierzinu ir vėl kemšu. Niekas nepadėjo, kol neatradau paprastų tiesų, kaip valgyti, ką ir kiek noriu, ir neapkrauti organizmo“, – pasakojo moteris. Anot jos, laikantis šių elementarių sveikos mitybos principų ne tik tinkamai sureguliuojamas kūno svoris ir žarnyno veikla, bet ir iš maisto gaunama daugiausia naudos bei energijos.

Paprastos tiesos

Jokios duonos, kruopų, bulvių, makaronų, tik daržovės, valgant žuvį ar mėsą, nes tai – nesuderinami produktai, kurių virškinimui organizmas praranda labai daug energijos ir žmogus darosi neatsparus ligoms. Vandenį, arbatą, sultis geriausia gerti ne vėliau kaip 30–45 min. prieš valgį arba ne anksčiau kaip valandą po valgio. Skystis praskiedžia skrandžio sultis, pašalina reikalingus virškinimui fermentus, todėl virškinimas sulėtėja.

Nuotraukos: inmagine.com





Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną