Lino Adomaičio įspūdžiai iš Kosta Rikos ir Panamos

Lino Adomaičio įspūdžiai iš Kosta Rikos ir Panamos

Neseniai iš kelionės po Kostą Riką ir Panamą grįžęs priodiuseris ir daininkas Linas Adomatis dalinasi su mumis kulinariniais įspūdžiais...

 „Buvo be galo smagu keliauti, palyginti Panamos ir Kosta Rikos skirtumus, virtuvę, žmonių mentalitetą. Tokie potyriai neišblėsta, jie gyvena širdy visada ir jei pasidaro liūdna – prisimeni hamaką po palmėmis, povandeninę Karibų civilizaciją, ugnikalnių liežuvius, indėnų akis ir šypsenas. Kaip mat pralinksmėji...“ – šypteli atlikėjas.

Kas būdinga Panamos ir Kosta Rikos virtuvei. Kuo dažniausiai maitinasi čiabuviai?

Labai skirtingos valgymo tradicijos įvairiuose regionuose. Indėnai kunai valgo paprastai: kava, kakava, žuvis, ryžiai, bananai, vištiena, nedaug daržovių. Viskas gaminama ant laužo ugnies. Maistas paprastas, tačiau sveikas. Panamos sostinėje yra daug greito maisto užkandinių, mažesniuose miesteliuose įsikūrę jaukūs restoranėliai, kuriuose jūros gėrybės paruošiamos ypač skaniai. Na, o jei lyginti Panamos ir Kosta Rikos skirtumus, sakyčiau, Panamoje jaučiasi JAV įtaka ir nieko išskirtinio ten nėra. Kosta Rika natūralesnė, gaivesnė, šviežesnė ir skanesnė. Tiesa, abiejose šalyse aštrus padažas ant stalo toks pats įprastas reiškinys, kaip pas mus druska ir pipirai.

Kur daugiausia maitinotės? 

Visur... Kadangi daug keliavome, kas kelias dienas keitėme gyvenamają vietą, todėl teko ragauti įvairaus maisto.

Egzotiškiausias patiekalas, kurio teko ragauti?

Na, egzotiškiausi ko gero buvo žuvies konservai, kuriuos taip pat išbandėme ilgesniuose kelionės ruožuose. O jei rimtai, tai labai gardžiai valgydavome omarą, pagardintą česnakų padažu. Taip pat puikiai atgaivino šviežiai spaustos apelsinų sultys, kuriomis mėgavomės tris kartus per dieną. Apie vaisių gausą ir jų pavadinimų nežinojimą istorija nutyli, bet patikinu – viskas labai gardu. Daug skonių, prieskonių, tiesiog liežuvį gali praryti...

Kokių produktų pasiilgsite Lietuvoje?

Iš ten parsivežėme krūvą prieskonių, bent kvapai primins apie šią nuostabią kelionę. Cepelinų taip pat pasiilgome, todėl nesigailime, kad grįžom į namus.

Gal išduosite egzotiško patiekalo receptą, kurį galima pasigaminti ir Lietuvoje?

Ryžiai virti kokoso piene vienas skaniausių indėnų patiekalų. Anot indėnų, taip išvirę ryžiai patys sveikiausi ir suteikia daug energijos, o kokoso piene yra tobulai subalansuotas druskos, cukraus, riebalų, baltymų ir angliavandenių kiekis. O koks aromatas... mm...

Lino receptas:

Išlukštenkite kokoso riešutą, sutarkuokite jį smulkiai tarka, nupilkite drožles vandeniu ir išsunkite visas sultis (sausas drožles galite panaudoti kitiems patiekalams). Į kokoso pieną įpilkite tiek vandens, kiek virsite ryžių. Ryžiai pageidautina - birūs. Virkite, kol išvirs. Patiekite su žuvies, mėsos, daržovių patiekalais. Skanaus!

Parengė: Elena Germanovič
Nuotraukos: iš Lino Adomaičio archyvo
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną