Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Lietuvos someljė asociacija plečia vyno profesionalų bendruomenės gretas

2011-02-24
Paskelbk savo straipsnį

Š.m. vasario 18 d. Lietuvos somelj ė asociacija keturių metų laikotarpiui išrinko naują valdybą ir prezidentą. Juo antrą kadenciją iš eilės tapo   Arūnas Starkus. Valdyboje dar dirbs Tadas Abišala, Margarita Kromienė, Rasa Starkus, Arminas Darasevičius ir Jurgis Šliogeris.

Lietuvos someljė asociacija buvo įsteiga 2005 – aias. Steigėjai siekė Lietuvoje sukurti restoranams būtiną someljė profesiją, pakelti bendrą vyno kultūros lygį, suformuoti ir išauginti vyno profesionalų bendruomenę.

Asocacijacijai vadovaujant Rasai Starkuvienei, po to Arūnui Starkui, 2006 – aisiais metais buvo prad ėti rengti Lietuvos someljė čempionatai, kurių pagrindinį prizą nuo 2007 – ųjų steigia garsūs vyno gamintojai (Torres ( 2007) ,   Mouton Cadet (2008, 2009), Casillero del Diablo (2010)).  

2008 – aisiais Lietuvos someljė asociacija tapo Tarptautinės someljė asociacijos nare ir gavo teisę siųsti savo geriausius someljė į Europos ir Pasaulio čempionatus. Pernai į Strasbūrą (Europos someljė čempionatas) ir Santjagą (Pasaulio someljė čempionatas) vyko keturiskart geriausias Lietuvos someljė Arminas Darasevičius.

Lietuvoje someljė ruošiami someljė mokykloje, kuri veikia nuo 2006 – ųjų. Per tą laiką dviejų šimtų valandų kursą išklausiusiųjų skaičius perkopė pusantro šimto. Žinių sėmėsi beveik visų Vilniaus, kelių Kauno ir Trakų, Klaipėdos, Palangos, Šturmų restoranų darbuotojai. Lietuvoje išduotas someljė sertifikatas, tikimasi, bus pripažįstamas visame pasaulyje, nes Tarptautinė someljė asociacija (ASI) ėmėsi suvienodinti kvalifikacinius reikalavimus skirtingose šalyje. LSA prezidentas Arūnas Starkus   išrinktas ASI edukacineje komisijoje, atsakingoje už someljė ruošimą,   atstovauti Rytų ir Centrinės Europos interesus.

Someljė judėjimas savo pirmuosius žingsnius žengia ir Latvijoje bei Estijoje. Estai pradėjo pirmieji, todėl šioje šalyje daugiausia profesionalių, sertifikuotų someljė ir šioje šalyje gimė idėja kasmet rengti Baltijos someljė čempionatą, kurio pagrindiniu rėmėju nuo pat pradžių yra „Vana Tallin“. 2008 – aisiais garb ė organizuoti šį renginį teko Lietuvai. Teisėjauti varžyboms atvyko vienas iš someljė profesijos standartų kūrėjų Guy Bonefois, varžybose dalyvavo ne tik Latvijos, Estijos, Lietuvos, bet ir Rusijos bei Ukrainos geriausi someljė. Šiemet Vana Tallin Baltijos someljė čempionatas vyks Taline.

Lietuvos someljė asociacija su paroda „Vyno dienos“ kasmet rengia Lietuvos vyno čempionatą. Jame vyno žinovai renka geriausius baltuosius, raudonuosius, rožinius, putojančius, saldžius, pastiprintus, o nuo 2010 m. ir geriausius Lietuvos gamintoj ų vynus.

2010 m. gimė dar vienos – Vyno ir desertų derinių varžybos, kuriose dalyvavo 12 restoranų šefų ir someljė komand ų. Prizus pasidalino Rasos Starkaus, Armino Darasevičiaus ir Francesco di Marco vadovaujamos komandos. Šių metų Vyno ir desertų derinių varžybos vyks rudenį.

Anot LSA prezidento Arūno Starkaus, per pirmuosius šešis veiklos metus buvo sukurta someljė švietimo sistema, vyno ir vyno profesionalų renginių sistema, kurios gali pavydėti bet kuri pasaulio valstybė. Tačiau   Lietuvoje tėra 4 sertifikuoti somelj ė, aktyviai veikia dar apie 20 nesertifikuotų someljė. Naujos valdybos užduotis – į someljė veiklą įtraukti beveik pusantro šimto išsilavinimą įgijusių, tačiau neaktyvių vyno profesionalų ir mėgėjų būrį.

Lietuvos someljė asociacijos informacija

Apie LIETUVOS SOMELJĖ ASOCIACIJĄ

LIETUVOS SOMELJĖ ASOCIACIJA (LSA, įsteigta 2005 m.) vienija someljė ir someljė studentus, vyno žurnalistus ir vyno ekspertus, bei asocijuotus narius – įmones, kurie suinteresuoti profesijos ir kartu vyno kultūros plėtojimu Lietuvoje. LSA kasmet organizuoja Lietuvos someljė čempionatą, Lietuvos vyno čempionatą ir Desertų ir vyno derinimo varžybas. LSA yra Tarptautinės someljė asociacijos (ASI) narys.

Someljė yra profesionalus restorano darbuotojas, atsakingas už restorano vyno meniu sudarymą, atsargų priežiūrą, svečių aptarnavimą, parenkant vyną ir kitus gėrimus prie patiekalų. Lietuvoje someljė ruošia LSA Someljė mokykla.