Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Lietuviški vynai: turime ką atrasti (I dalis)

2013-08-21
Paskelbk savo straipsnį

Tūkstantmečius skaičiuojančioje vyno istorijoje bandyta jį gaminti iš visko – vaisių, uogų, augalų ūglių, žolelių. Ypač vėsesnio klimato kraštuose, kur mažai arba visai neauginamos vynuogės. Manoma, jog vynas kilęs iš Armėnijos, kur rasti seniausi, 6-7 tūkst. m. pr. Kr. skaičiuojantys vyno indai ir rūsiai. Vėlesniu laikotarpiu su vyno vartojimu susijusių piešinių aptinkama senovės Egipto papirusuose.

Medicininėmis žiniomis garsėjantys senovės egiptiečiai įvairiomis žolelėmis paskanindavo vyną, taip jam suteikdami gydomųjų savybių. Išanalizavę faraonų kapavietėse rastus vyno ąsočius, mokslininkai aptiko melisos, kalendros, mėtos, šalavijo, rozmarino bei pušų sakų likučių.

Tai, kad Lietuvoje negalime užauginti tokių vynuogynų kaip Italijoje, dar nereiškia, kad negalime gaminti išskirtinės kokybės, unikalaus vyno ir juo garsėti visame pasaulyje. Pirmasis pavasario vynas Lietuvos vyndarių gaminamas iš ką tik pražydusių pienų. Vidurvasarį iš vynuogių lapų gaminamas vynas galėtų varžytis su rislingu. Vynas gali būti gaminamas ir iš kvapniųjų prieskoninių žolių – mėtų, juozažolių, šalavijų ir kt., taip pat citrinos, vandens, cukraus, vyno mielių. Gaminimo būdas visai paprastas. Žoleles reikia užpilti verdančiu vandeniu, uždengti ir palaikyti 1–3 dienas. Vėliau užvirinti, perkošti, įmaišyti cukraus. Atvėsinus, įmaišyti vyno mieles. Supilti į vyno butelį ir palaikyti apie mėnesį, kol nustos burbuliuoti. Laikyti 9–10 mėnesių, retkarčiais perkošiant nuosėdas.

Žolelėmis galima gardinti tradicinius vynuogių vynus. Tokį vyną – vermutą daugiau kaip prieš 2400 metų paruošė Hipokratas, sumaišęs baltąjį vyną su pelynų ir laukinių gėlių ekstraktais. Senovės romėnai, daugybę papročių perėmę iš graikų, pradėjo vartoti Hipokrato išradimą, tačiau jį savotiškai modifikavo – gamindami aromatizuotą vyną, jie naudojo čiobrelius, rozmarinus, salierus ir mirtas.
Žolelėmis gardinto vyno receptas. Tam, kad tilptų žolelės ir kiti priedai, atkimšę vyno butelį, vieną stiklinę nupilkite ir atidėkite. Įdėkite šakelę čiobrelių, įberkite 1/2 arbatinio šaukštelio tarkuotų muskato riešutų, 1/4 arbatinio šaukštelio tarkuoto imbiero, cinamono lazdelę ir 8-10 didelių razinų. Užkimškite butelį kamščiu ir palaikykite dvi savaites, kad pritrauktų. Perkoškite vyną pro sietelį į stiklinį ąsotį, kad neliktų čiobrelių ir imbiero gabaliukų. Supilkite vyną atgal į butelį ir vėl jį sandariai užkimškite.