Lietuviškas kumpis, sūris ir alus Prancūzijos kultūros ministerijoje

Lietuviškas kumpis, sūris ir alus Prancūzijos kultūros ministerijoje
Vaišės buvo skirtos Lietuvos ir Prancūzijos kultūros ministrų paskelbtam renginių ciklui ,,Kelionė į Lietuvą‘‘ (Voyage en Lituanie) pradėti. „Nustebinti prancūzus patiekalais, tikrai nelengva užduotis, - sako bendrovės „Taurakalnis“ rinkodaros direktorė Monika Čereškaitė. - Bet mums pavyko, nes išgirdau padėką iš paties Prancūzijos kultūros ministras Frederio Mitterrando“.

Kokių nacionalinės virtuvės patiekalų pasiūlėte?


Nutarėme parodyti ne tai ką valgėme prieš šimtus metų, o tai ką mėgstame ir skanaujame šiandien. Todėl į valgiaraštį drąsiai įtraukėme ne tik juodą duoną, sūrius, kumpį, skilandį, bet ir cepelinus, kibinus. Tiesa, prancūzai pripratę vaišintis vieno kąsnio užkandėlėmis. Tad gaminome miniatiūrinius vieno kąsnio cepelinus ir kibinus su aviena. Darbo daug, bet atrodo puikiai. Šaukštuose pateikėme džiovintais baravykais įdarytų putpelių kiaušinių, rūkyto ungurio su šaltalankių putėsiais, elnienos nugarinės su juodos duonos drebučiais. Pagrindinis vakaro patiekalas – stirnienos troškinys su džiovintais obuoliais. Prie jo siūlėme mažų bulvyčių, pagardintų čiobreliais ir karštais burokėliais. Beje, daugiausia pagyrų sulaukė keptas kiaulienos kumpis su vyne troškintais kopūstais. Mūsų tikslas buvo parodyti, kad lietuviška virtuvė yra įvairi, patiekalai gardūs ir neapsunkinantys skrandžio.  Be to, mums buvo svarbu, kad jie pamatytų, jog turime puikių virtuvės meistrų.  

Kas sunkiausia rengiant tokio lygio pokylį ne savoje virtuvėje?


Tenka apgalvoti ir suplanuoti kiekvieną smulkmeną. Vežėmės ne tik maistą, prieskonius, gėrimus, bet ir indus, linines staltieses. Važiuoti nežinant kokioje virtuvėje teks gaminti – tikrų tikriausias iššūkis. Kitas dalykas, jog atstovavome ne tik save, bet ir didžiuosius šalies gamintojus. Galiu drąsiai pasakyti, jog lietuviški produktai – sūriai, kumpiai, alus - puikios kokybės. Dar vienas svarbus momentas - kultūros ministerija įsikūrusi XVII amžiaus pastate. Lietuvišką stalą reikėjo dengti taip, kad jis derėtų prabangių rūmų aplinkoje. Žinojome, kad prancūzai labai mėgsta keramiką, tačiau visai nevertina mūsų tamsių molinukų. Tad pasirinkome baltos keramikos indus. Stalus puošėme tautodailininkės kurtomis verbomis ir javų varpomis.  

Kokių atsiliepimų sulaukėte?


Kuo geriausių ir palankiausiųi. Prancūzijos kultūros ministras Fredericas Mitterrandas (nuotraukoje kairėje) renginio metu išsikvietė visą mūsų komandą ir viešai padėkojo už puikų maistą. Pagyrų negailėjo ir vakaro svečiai, o prancūzai, kaip žinia, komplimentų be reikalo nežarsto.  

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną