„Lėtas maistas“ – priešnuodis skubančiam pasauliui

„Lėtas maistas“ – priešnuodis skubančiam pasauliui

Vieni sako, jog tai viena iš greitai praeinančių kulinarijos madų, tačiau tokiai nuomonei prieštarauja „lėto maisto“ šalininkai.

Kai 1986 metais greitojo maisto restoranų tinklas „McDonald's“ Romoje, netoli restorano „Piazza di Spagna“, planavo atidaryti savo kavinę, C. Petrini, kurį papiktino toks greitojo maisto mėgėjų gestas, su savo pasekėjais protestavo mojuodamas dubenėliais su makaronais kaip su ginklais. C. Petrini su pasišlykštėjimu kritikavo mikrobangų krosnelėse šildomus užkandžius, pademonstravo savo žinias apie nykstančią tradicinių pasaulio virtuvių įvairovę.

„Lėtojo maisto“ judėjimas susikūrė tam, kad kovotų su greitojo maisto kultūra, sparčiai plintančia visame pasaulyje. Šios organizacijos tikslas – skatinti vartoti sveiką, ekologiškai užaugintą maistą, mėgautis maisto gaminimu ir gastronominiu palikimu. Judėjimo pavadinimas „Slow food“ pasirinktas neatsitiktinai, o jo simbolis yra sraigė.

„Lėto maisto“ šalininkai pasaulio visuomenę skatina susimąstyti apie tai, ką valgo, taip pat išsaugoti visų šalių nacionalines ir tradicines virtuves, parduotuvėles su ekologiškais produktais.

Tarptautinis „lėto maisto“ judėjimas, kurį įkūrė gastronomas žurnalistas Carlo Petrini, šiandien vienija virš 83 000 narių iš 100 pasaulio šalių, tokie skyriai jau yra įsteigti ir pas mūsų kaimynus latvius bei estus, o Lietuvoje kol kas vis dar ne, bent jau judėjimo svetainėje (www.slowfood.com) Lietuvos neradau. Niekur neskubam...

Parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotrauka: http://slowfoodns.files.wordpress.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną