Lavija Šurnaitė: „Ačiū Dievui, nesu saldumynų mėgėja"

Lavija Šurnaitė: „Ačiū Dievui, nesu saldumynų mėgėja"

Žurnalistė, Lietuvos televizijos laidos „Labas vakaras“ vedėja Lavija Šurnaitė vertina natūralų „neparduotuvinį“ maistą. Žinoma moteris nėra saldumynų vergė. Ko gero daugelis mūsų iš vaikystės turi ne pačių maloniausių prisiminimų apie pienišką sriubą, ypač su plutele... Ne išimtis yra ir Lavija. Jai net šios sriubos kvapas atima apetitą.

Ar esate išranki maistui? Galbūt galėtumėte priskirti save prie gurmanų?
Gurmane savęs nepavadinčiau, tačiau maistui esu išranki, ypač jo išvaizdai. Jei patiekalas man atrodo bjauriai ar nepatinka jo kvapas, neragausiu nė už ką. Net poilsiaudama egzotiškame krašte nesiryžau ragauti tų vaisių, kurie man buvo nepatrauklūs, pavyzdžiui, priminė kažkokias gleives. Atsimenu, dar vaikystėje nustumdavau lėkštę, jei maistas man atrodė neestetiškai...

Ar domitės sveiku gyvenimo būdu?
Domiuosi ir žinau nemažai naudingos informacijos apie visokius „E“ ir kalorijas, bet ne visada tomis žiniomis vadovaujuosi ir praktikuoju jas kasdieniniame gyvenime. Vis dėlto stengiuosi savo organizmui nekenkti ir įsiklausyti į jo poreikius. Ačiū Dievui, nesu saldumynų mėgėja, tad savęs šiais draudimais kankinti netenka. Kasdien nekyla noras valgyti ir cepelinų ar kitų sunkių patiekalų. Kasdien būtinai suvalgau vaisių, daržovių, o visa kita – pagal nuotaiką. Beje, šiomis dienomis esu tiesiog pamišusi dėl braškių ir trešnių. Taip gaila, kad šių uogų sezonai tokie trumpi.

Koks patiekalas Jums yra šlykščiausias?
Turbūt pieniška sriuba. Net nepamenu, ar esu jos gyvenime ragavusi, bet karšto pieno kvapas ir išvaizda (dar jei su plėvele) man iškart atima apetitą.

Mėgstate žuvį? O gal kada ir pačiai teko sužvejoti nemažą laimikį?
Žuvį mėgstu, tačiau negaliu pakęsti dirbtinėmis sąlygomis užaugintų žuvų, pavyzdžiui, peršertų, riebių lašišų, kurių pilni prekybos centrai. Juk jos auga beveik taip pat, kaip svoriui auginamos kiaulės. Laukinės lašišos skonis, kvapas ir mėsytė visai kitokie. Šią vasarą ketinu išbandyti meškeriojimą. Ežeriuke šalia sodybos, kurioje leidžiame savaitgalius, veisiasi lydekos. Jau teko ragauti. Fantastika!

Ar turite keistų mitybos įpročių?
Pažįstu žmonių, kurie valgo lietinius su vištiena, o ant viršaus užsipila trintų braškių padažo, arba silkę užsigeria pienu. Aš tokiais derinukais „pasigirti“ negaliu.

Mėgiamas restoranas/kavinė.
Turiu vos kelias ypač pamėgtas vietas Vilniuje. Deja, joms suskaičiuoti ir vienos rankos pirštų būtų per daug. Jose geras maistas ir aptarnavimas, o tai bene svarbiausi dalykai. Taip pat patinka aplinka – interjeras bei čia ateinantys žmonės. Tačiau pavadinimų neįvardysiu ir nemokamos reklamos nedarysiu, kol kas šie restoranai manęs nemokamai nemaitina (juokiasi).

Kokios šalies virtuvės patiekalų teko ragauti?
Būtinai ko nors paragauju iš nacionalinės virtuvės, kai lankau kokią šalį. Bet šios mano degustacijos niekada neperžengia mano vidinio barjero, apie kurį jau pasakojau anksčiau. Nesu iš tų, kurie ryžtasi skorpionų „šašlykui“ ar skrudintai jūrų kiaulytei, tad ir nieko ekstremalaus papasakoti negaliu.

Moterys, saugodamos dailias linijas, saldumynų stengiasi nepadauginti. Kaip Jūs?
Nesu smaližė, tad saldumynų nevalgau. Retai kada jų noriu. Ir visai ne dėl linijų. Būtų gerai, jei linijas gadintų vien saldumynai, tada būčiau rami. Bet juk nemažiau kalorijų turi ir kiti nuostabiai skanūs, bet nebūtinai saldūs dalykai.

Ką gaminate svečiams?
Turiu du patikrintus patiekalus, kurie man visada pavyksta – tailandietiškas vištienos troškinys su kariu, imbieru ir daržovėmis bei basmati ryžiais; ir kalakutienos „kumpis“, keptas orkaitėje su džiovintomis slyvomis. Jį patiekiu su krienų padažu, šviežiomis bulvėmis ir sezono daržovėmis.

Galbūt turite savo firminį patiekalą?
Nesu didelė kulinarė, gaminu pagal nuotaiką. Turiu kelis pamėgtus receptus, kuriuos, beje, susikūriau pati. Net draugai iš manęs juokiasi, kaip mano vištiena gali būti tailandietiška, jei pati sukūriau receptą. O aš tiesiog kažkur jos paragavau ir susikūriau pagal save. Taip nutiko ir dar su vienu patiekalu. Paragavau, patiko, pasigaminau pagal savo skonį. Pene makaronai su jūrų gėrybėm, balto vyno, kario ir grietinėlės padažu.

„Kalakutiena orkaitėje pagal Laviją“ receptas
Receptas labai paprastas ir, svarbiausia, dėl šio patiekalo nereikia ilgai suktis prie puodų. Kalakuto krūtinėlę užmarinuokite iš vakaro. Įtrinkite ją smulkintu česnaku, druska, juodaisiais pipirais, kmynais. Dar galima įdėti majonezo. Kitą dieną krūtinėlę kepkite. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Dėkite kalakutieną į kepimo skardą ir įpilkite vandens. Vandenį naudokite su marinato likučiais, kuriame per naktį gulėjo kalakutiena. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie valandą. Pabaigoje patikrinkite, ar jau iškepė, tiesiog prapjovus krūtinėlę. Kol mėsytė kepa, išsivirkite bulvių, pabarstykite jas krapais. Pasiruoškite mėgstamų daržovių salotų ir paruoškite padažą mėsai. Jis labai paprastas – porą šaukštų krienų sumaišykite su majonezu. Proporcijas rinkitės pagal skonį.

Kalbino Raminta Skripkaitė
Nuotraukos: iš asmeninio Lavijos Šurnaitės archyvo
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną