Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Lahmacun – turkiška „pica“

2008-06-28
Paskelbk savo straipsnį

Be daugeliui jau žinomų turkiškų patiekalų (kebabų, dolma ar baklava) galima paskanauti ir kitų skanių valgių. Vienas iš jų – lahmacun („mėsa su tešla“).

Paprastai lahmacun valgomas per pietus ar vakarienę. Tai tešlos „padas“, padengtas kapota mėsa (jautiena arba ėriena). Tradiciškai prie lahmacun patiekiamos pjaustytos citrinos bei įvairios daržovės. Vienose kavinaitėse patiekiami pjaustyti baltagūžiai kopūstai su svogūnais, kitur galima surasti lahmacun su pomidorais ar pipirais, dar kitur – su raudonaisiais svogūnais ar petražolėmis. Valgomas paprastai: ką tik patiektas karštas lahmacun apšlakstomas citrinų sultimis, uždedama daržovių, susukamas į ritinėlį ir ragaujamas. Vieną porciją dažniausiai sudaro trys lahmacun su daržovėmis, o kaina svyruoja nuo 2,50 iki 4,00 Turkijos lirų (apie 3-8 litus). Turkijoje, kur dalis žmonių lahmancun vadina tiesiog turkiška „pica“ (nors tai tikrai nėra pica), tai labai populiarus patiekalas, tačiau labiausiai – Anatolijoje, vadinamajame Mažosios Azijos pusiasalyje, kuris driekiasi nuo Bosforo sąsiaurio iki Egėjo jūros į rytus bei tarp Juodosios ir Viduržiemio jūrų į vakarus.

Anatolijos regiono užkandinėse ar restoranuose puikiu aromatingu patiekalu pasisotinti gali net ir patys išrankiausi piliečiai, jame nėra jokių neįprastų, nemielų ingredientų ar prieskonių – patiekalas nėra nei riebus, nei aštrus. Tradicinis Anatolijos regiono lahmacun įdaras ruošiamas iš kapotos avienos, pomidorų, petražolių, žaliųjų pipirų vaisių ir česnakų. Vegetarai gali paskanauti šiame regione jiems gaminamo lahmangun su kapotais pomidorais, žaliųjų pipirų vaisiais, petražolėmis ir česnakais. Turkijos Sanliurfa (Urfa) mieste bei Gaziantep provincijoje šis patiekalas taip pat labai populiarus.

Nemažiau populiarus šis valgis ir kitose šalyse, tokiose kaip Libanas, Sirija, Jordanija, Palestina, Iranas, jo galima paskanauti Armėnijoje ar Kipre. Kipre lahmacun labiau paplitęs arabų, kurdų, armenų bendruomenėse. Be abejo, Europos šalyse ar Jungtinėse Amerikos Valstijose, kur susitelkę Azijos šalių emigrantai, lahmancun taip pat galima rasti. Ypač daug užkandinių, kuriose siūloma sukirsti šį skanėstą, yra Vokietijoje bei Olandijoje. Argentinoje Artimųjų Rytų išeiviai lahmacun ruošia šiek tiek įpindami vietos tradicijų. Įprastas lahmacun yra apvalios ar ovalo formos blynas, tačiau argentiniečiai jį supjausto į trikampius ir vadina „arabiška empanada“.

Kaip ruošiamas?
Patiekalui skirta mėsa paprastai sukapojama peiliu, labai plonai supjaustomas svogūnas, susmulkinamas pomidoras, petražolės, viskas sutrinama su paprikos pasta, sviestu, paskaninama druska, pipirais ir šiek tiek pul biber – smulkintais raudonaisiais „čili“ pipirais. Tešlos „padas“ labai plonai iškočiojamas, paprastai tam naudojamas specialus įrankis „oklava“. Tuomet ant jau paruoštos tešlos užtepama paruošta masė. Kepama akmeninėje krosnyje. Keliaudami po Azijos šalis būtinai paragaukite... Skanaus!

Parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotraukos: www.igougo.com; www.travelblog.org
Meniu.lt informacija