Kur geriau aptarnaujama kavinėse ir restoranuose – Lietuvoje ar JAV?

Kur geriau aptarnaujama kavinėse ir restoranuose – Lietuvoje ar JAV?

Darbas su klientais, tarsi psichologijos mokslas už kurį nėra įteikiamas diplomas

Padavėjai savo darbo metu turi netik greit suktis, nieko nepamiršt ar nesupainiot bet, kad ir kas bebūtų – spinduliuoti gera nuotaika. Jei paklausite, kuris patiekalas skanesnis ar šviežesnis, greičiausiai gausite atsakymą, bet yra keli dalykai, kurių padavėjai niekada Jums nepasakys garsiai, bet dažnai galvoja mintyse.

Arbatpinigiai yra mūsų atlyginimas

JAV padavėjai – arbatpinigiai tai antrasis padavėjų atlyginimas, nes pirmasis dažniausiai būna labai mažas, būtent dėl galimybės už gerą aptarnavimą gauti arbatpinigių. „Mes norėtume jums įteikti du atskirus čekius – ypač jei esate grupelė jaunuolių“.
Lietuvos (LT) padavėjai – „Jei nekoks aptarnavimas, tai nėra ko ir svajoti apie arbatpinigius. Pikta kad Lietuvoje kuo didesnė sąskaita tuo mažesni arbatpinigiai. Dažnai klientai nepagalvoja, kad aptarnaujant didelius užsakymus sugaištama ir daugiau energijos ir laiko. Tuo tarpu iš jaunimo būtų malonu, kad susėdę 20 žmonių, kiekvienas sukrapštytų bent jau po 50 centų.“.

Geras padavėjas/aptarnavimas nusipelno paprasto „ačiū“

JAV padavėjai –   „Aš visad nekenčiau, kai atneši žmonėms jų užsakymą, o jie nepadėkoja ar net nepažiūri į mane. Aš gi jūsų padavėjas, ne tarnas“, – prisimena JAV restorano padavėja.
LT padavėjai –   Tikrai liūdna, kad ateinantys žmonės į padavėją žiuri, kaip į žemesnio lygio darbuotoją. Juk tai irgi garbinga profesija, kuri suteikia klientui patogumą ir gerą laiką tame bare ar restorane. Kai namuose žmona ar mama pagamina valgį, mes gi lengvai ištariame tą širdį paglostantį žodį „ačiū”, tad ar sunku maloniai padavėjai, maloniai atsakyti tuo pačiu.“ – nuoširdumu už nuoširdumą siūlo atsilyginti Lietuvos restorano padavėja.

Jei pavalgėte, eikite!

JAV padavėjai – Ilgas sėdėjimas prie staliuko pavalgius, erzina padavėjus, norinčius aptarnauti kuo daugiau klientų ir gauti kuo daugiau arbatpinigių. „Per tą laiką, kai pora visą valandą praleidžia žiūrėdami vienas kitam į veidą prie jau seniai nukraustyto stalo, arbatpinigius galėjo palikti mažiausiai du žmonės“, – teigia vienos JAV kavinės padavėja.
LT padavėjai – Tuo tarpu, anot ilgametę patirtį turinčios padavėjos - Lietuvoje žmonės ilgai neužsisėdi prie tuščio arbatos puodelio. Manau jiems nejauku prieš padavėją, kuri kas kelias minutes vis atlekia ir klausinėja: gal dar ką norėtų užsisakyti. Tokiu būdu padavėja tarsi ir leidžia suprasti, kad klientui, nenešančiam pelno, laikas išeiti. O šiaip jei kavinėje nelaukia eilė norinčių pavalgyti ir yra daug laisvų staliukų - prašau tegu sėdi, jei klientas gerai jaučiasi toje aplinkoje.

Jei maistą suvalgėte – nesiskųskite juo

JAV padavėjai – „Negaliu pakeisti nieko, kai skundžiatės maistu, jį suvalgę ir, atvirai šnekant, tuščia jūsų lėkštė reiškia, kad jūsų skundas ne toks jau patikimas“.
LT padavėjai – „Jei jau suvalgėte patiekalą, tai jis tikrai nėra blogas. Jei kam koks patiekalas nepatinka, tai jis skundžiasi tik atsikandęs pirmą kąsnį...Iš kitos pusės, jei patiekale yra įdėtas prieskonis, kurio Jūs nevalgote ar nemėgstate, tai nebūtinai reiškia, jog patiekalas blogas.

Padavėjai jaučia klientų nuotaiką

JAV padavėjai – Kai besipykstančios poros ateina pavalgyti, jų nuotaika, vartomos akys bei pagiežingi žvilgsniai gali įvaryti padavėją į keblią padėtį.
LT padavėjai – Ilgą darbo stažą turintis padavėjas yra matęs įvairaus būdo klientų ir kiekvienoje situacijoje tenka priimti greitus sprendimus. Prie suirzusių klientų stengiesi kuo mažiau maišytis, šnekėtis ar dar blogiau bandyti juos pralinksminti. Vos klientui įžengus pro duris, padavėjas iš karto stengiasi nusiteikti pagal jo nuotaiką. Darbas su klientais, tarsi psichologijos mokslas už kurį nėra įteikiamas diplomas.

JAV padavėjus žeidžia klausimas apie jų darbą, Lietuvoje padavėjai dažniausiai dirba pagal 3 principus

JAV padavėjai – „Klausimas, ką padavėjai daro, kad pragyventų, gali būti įžeidžiantis ir įžūlus. „Negi tikitės atsakymo, kad padavėjas dirba „kitą tikrą“ darbą?“.
LT padavėjai – Lietuvoje dauguma padavėjų dirba ir mokosi, kiti dirba pagrindinį darbą ir papildomai dirba padavėjais. Jiems tai palanku, nes yra lankstus darbo grafikas. O dar viena dalis padavėjų yra profesionalai, dažniausiai dirbantys aukšto lygio restoranuose, kurie puikiai uždirba ir iš to pragyvena.

Ne visada „išpešite“ tiesą apie patiekalo šviežumą

JAV padavėjai – „Saliero gabaliukus jūsų garnyre yra lietę mažiausiai 10 žmonių, – teigia ilgametė Arizonoje (JAV) veikiančio šeimyninio restorano padavėja. – Taip pat ir citriną jūsų vandenyje. O specialus patiekalas tikriausiai specialus dėl to, kad greitai baigsis jo galiojimo laikas.“
LT padavėjai – Didesnė tikimybė, kad maistas bus šviežias – tose maitinimo įstaigose, kur didele žmonių kaita (t.y.didelis lankomumas). Kiekvieno virėjo atsakomybė prieš klientą kokį patiekalą jis paruošia. Juk negrįšite į kavinę ar restoraną, kuriame Jums pateikė pasenusį maistą.

Padavėjus erzina, kai padeda jiems nurinkti stalą

JAV padavėjai – „Yra metodas, padedantis nurinkti maždaug 7 kg stalo indų ir įrankių – maždaug tiek sveria geros vakarienės instrumentai – per vieną kartą. Tai, kai lankytojai JAV padavėjus erzina, kai į rankas brukami indai.
LT padavėjai – Kartais tikrai gerai, kad klientas paduoda lėkštę prie kurios padavėjui sunku prieiti.

Tikriausiai mėgstate, kai esate įvertinami už gerą savo darbą. Padavėjai tokie pat žmonės, kaip ir Jūs, kurie už gerą aptarnavimą nusipelno padėkos, o už blogą – pastabos. Jei tikrai maloniai praleidote laiką ir skaniai pavalgėte – nepamirškite nusiųsti padėkos ir tiems, kurie restorane dažniausiai „lieka už kadro“ – virėjams.

MENIU.LT informacija
Parengė: Ieva Malaiškaitė
Nuotraukos: inmagine.com

2010 10 13

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną