Kuo geriausias Latvijos restoranas pranašesnis už lietuviškus

Kuo geriausias Latvijos restoranas pranašesnis už lietuviškus
Rygos „Vincents“ restorane apsilankiusį perfekcionistą nuliūdins tik vienas dalykas: čia virtuvėje šeimininkauja anaiptol ne Vincents, o Mārtinš Rītinš – į Latviją iš Didžiosios Britanijos po nepriklausomybės sugrįžęs šefas. Jo filosofija persmelktas restoranas beveik 20 metų minimas tarp geriausių Rytų Europos restoranų. O šiandieninį Lietuvos patriotą liūdina tuo, kad nieko panašaus Lietuvoje mes neturime.

Pranašumą "Vincents" restoranas  visų pirma įgyja tuo, kad pats virtuvės šefas yra restorano siela. Jis nuolat sukiojasi salėje, bendrauja su svečiais. Asmeniškai aptarnauja tai vieną, tai kitą staliuką. Sužinojęs, kad mūsų staliukas vynus ragauja aklai, atnešė aklam testui savo gėrimo, kuris pasirodė beesanti metus brandinta beržų sula su laimu ir provanso žolelėmis.

Vynų sąrašas puikus, tačiau kiek apribotas latviškos pasiūlos, todėl nebūtinai geresnis už kai kurių lietuviškų restoranų sąrašus. Tačiau taurėmis patiekiami aukštesnės klasės nei Lietuvoje įprasta  vynai: „Zind Humbrech Pinot Gris“, „Planeta Chardonnay“, „Salomon Undhof Wieden Berg Grüner Veltliner“, už taurę prašant 5,5-6,5 lato (apie 30-40 litų). Neabejotinas restorano privalumas – čia dirba geriausias Baltijos šalių someljė Raimonds Tompsons (šiuo metu jis yra ir Latvijos someljė asociacijos prezidentas).

Visas personalas puikiai kalba angliškai, malonus, paslaugus ir gerai pristato patiekalus. Žodis „Vincents“ restorane daug reiškia - Mārtinš Rītinš  yra išleidęs pirmąją latvišką kulinarinę knygą, veda televizijos kulinarinių kelionių laidą ir yra „Slow Food“ Latvijoje prezidentas. 

Tik įėjus į Elizabetes iela 19 namo pusrūsyje esantį 70-ies vietų restoraną, pamatai vitrininį šaldytuvą su mėsos gabalais – Mārtinš Rītinš  yra mažų vietinių tiekėjų ir aukščiausios žaliavos kokybės fanas. Tiesa, jautieną jam tiekiama iš Gotlando – iš karališkąją Švedijos šeimą aprūpinančio ūkio. Čia galima paragauti ir latviškų eršketo ikrų,  ir garsiojo Amedei šokolado, o ant stalo svečiams patiekiamas „Planeta“ alyvuogių aliejus ir Australijos druskingųjų ežerų druska.

Nuotrauka: blog.airbaltic.com

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną