Kulinarinės kelionės: ko paragauti iš vietinių gatvės prekeivių?

Kulinarinės kelionės: ko paragauti iš vietinių gatvės prekeivių?

Ar galite įsivaizduoti Belgiją be vaflių ar keptų bulvyčių, Izraelį – be falafelių, o Italiją – be nuostabių itališkų ledų? Turbūt ne, nes gatvės prekeivių gaminamas ir parduodamas autentiškas vietinis maistas yra tapęs neatskiriama daugelio šalių kultūros dalimi.

Ne tik skanus, bet dažnai ir labai pigus gatvės maistas – puikus būdas pažinti vietinę virtuvę, geriau suprasti šalies, kurioje lankotės, istoriją bei kultūrą, ir netgi puiki galimybė pabendrauti su pačiais prekeiviais.

Tad kokių skanumynų verta įsigyti iš gatvės prekeivių keliaujant po įvairias pasaulio šalis?

Pierogi, Lenkija.

Koldūnai yra gaminami daugelyje pasaulio šalių, tačiau lenkai ypač didžiuojasi savu patiekalo variantu, vadinamu pierogi. Iš paprastos miltų, kiaušinių, vandens ir druskos tešlos gaminami lenkiški koldūnai yra gardinami įvairiausiais įdarais: mėsos faršu, virtomis bulvėmis, sūriu ar kopūstais, o išvirti jie dar apkepinami svieste. Pierogi galima įsigyti visoje Lenkijoje, tačiau Krokuvoje jie ypač skanūs, ir čia net vyksta šių koldūnų festivalis.

Arepas, Kolumbija.

Arepas yra tikra kolumbietiška klasika: tai nedideli apvalūs kukurūzų miltų pyragėliai, labai populiarūs visoje Kolumbijoje ir kai kuriose kitose Pietų Amerikos šalyse. Arepas valgomi su įvairiausiais priedais, kurie dedami tiek ant pyragėlio viršaus, tiek ir į vidų. Populiariausi priedai yra sviestas, sūris, kiaušiniai, kondensuotas pienas, dešra ir iš svogūnų gaminamas padažas, vadinamas hogao. Sakoma, kad geriausius arepas galima rasti Bogotoje, o jeigu norite pasijusti kaip tikras  vietinis, juos turėtumėte valgyti pusryčiams kartu su stipria kolumbietiška kava.

Vafliai, Belgija.

Vafliai yra tradicinis belgiškas patiekalas, gamintas ir pardavinėtas Belgijos gatvėse dar Viduramžiais. Šiandien šalyje galima įsigyti dviejų rūšių vaflių: Lježo vaflis yra storesnis ir apvalus, o Briuselio – traškesnis ir dažniausiai stačiakampio formos. Nors turistai mėgsta vaflius gardinti įvairiais sirupais ar ledais, patys belgai juos valgo be priedų, mat kepinio tešla jau yra pakankamai saldi. Belgijoje vaflių galima įsigyti tiesiog gatvėje, o valgyti juos reikėtų rankomis.

Currywurst, Vokietija.

Galbūt ir ne pats prašmatniausias, tačiau tikrai skanus patiekalas, currywurst yra kiaulienos dešrelė, gardinama specialiu kečupo ir kario prieskonių padažu bei patiekiama kartu su keptomis bulvytėmis. Currywurst Vokietijoje išpopuliarėjo tik 1949 m., tačiau šiandien yra neatskiriama vokiškos kultūros dalis – skaičiuojama, kad kasmet šalyje suvalgoma net 800 milijonų šių dešrelių. Currywurst galima įsigyti visoje Vokietijoje, tačiau populiariausias šis patiekalas Hamburge ir Berlyne.

Poutine, Kanada.

Dar vienas be galo paprastas, tačiau gardus patiekalas yra randamas Kanadoje. Poutine – tai paprasčiausios keptos bulvytės, dažniausiai patiekiamos kartu su daugybe varškės sūrio ir padažo. Šio patiekalo gimtinė yra prancūzakalbis Kvebekas – išvertus iš vietinio žargono, poutine reiškia „betvarkę“. Šiandien šių bulvyčių galima įsigyti vietinėse užandinėse visoje Kanadoje, o kadangi tai riebus ir sotus patiekalas, tai puikus pasirinkimas atgauti jėgas po smarkaus vakarėlio.

Bahn mi, Vietnamas.

Vietnamas apskritai pasižymi puikiu vietiniu maistu, tačiau turbūt ikoniškiausias šios šalies patiekalas yra bahn mi – vietnamietiški sumuštiniai. Pagrindinis ingredientas čia yra pailga prancūziška bandelė, Vietname išpopuliarėjusi kolonijiniais laikais. Į ją dedami įvairiausi priedai: mėsa, krevetės, tofu sūris, kiaušinis ir daržovės. Bahn mi yra populiarūs visame Vietname ir netgi užsienyje, tačiau sakoma, kad geriausiai šiuos sumuštinius ruošia Saigono gyventojai.

Pad Thai, Tailandas.

Pad Thai yra tikra tailandietiško gatvės maisto klasika – šį patiekalą be galo mėgsta tiek vietiniai, tiek turistai. Pad Thai yra gaminamas iš ryžių makaronų, kurie apkepinami didžiulėje keptuvėje kartu su kiaušiniu, tofu sūriu, vištiena, krevetėmis, žuvies padažu ir įvairiais žalumynais. Svarbus ingredientas – smulkinti žemės riešutai, kuriais barstomas pagamintas patiekalas. Pad Thai iš vietinių prekeivių gamina įsigyti visame Tailande – šis patiekalas ne tik be galo skanus, bet ir labai pigus.

Marinuota vištiena, Jamaika.

Marinuota vištiena (angl. jerk chicken) – tai tipiškas jamaikietiškas patiekalas, nuo kitų vištienos rūšių besiskiriantis savo ypatingu paruošimu. Šio patiekalo magija slypi specialiame marinate, kuris gaminamas iš jamaikietiškų prieskonių, paprikų, cinamono, gvazdikėlių, svogūnėlių, muskato riešutų, česnako, čiobrelių ir rudojo cukraus. Mėsa marinate paliekama per naktį, o vėliau kepama ant grotelių. Sultinga, aštri ir kartu saldoka vištiena yra be galo populiari tiek Jamaikoje, tiek radusi savo klientą ir užsienio šalyse, pavyzdžiui, JAV.

Falafeliai, Izraelis.

Falafelių galima įsigyti daugelyje Artimųjų Rytų šalių, tačiau patiekalo receptas kiekvienoje iš jų šiek tiek skiriasi. Izraelietiški falafeliai – tai avinžirnių kukuliai, kepami aliejuje ir dažniausiai patiekiami pitoje (specialioje duonoje su kišenėle). Į pitą dedami ir įvairūs kiti ingredientai: daržovės, humusas, tahinis (sezamų sėklų padažas), o kartais net ir keptos bulvytės. Falafeliai Izraelyje yra tradicinis patiekalas, kurį nuolat valgo ir mėgsta tiek vietiniai, tiek turistai: jų galima įsigyti ir mažose gatvės užkandinėse, ir restoranuose visoje šalyje.

Halo-halo, Filipinai.

Išvertus iš filipiniečių kalbos, halo-halo reiškia „mišinį“ arba „maišalynę“ – paragavus šio deserto, nesunku suprasti, kodėl. Halo-halo – tai tipiškas filipinietiškas desertas, dažniausiai gaminamas iš raudonųjų pupelių, kokosų, sirupo ir įvairių vaisių, o visa ši maišalynė gardinama ledais ir kondensuotu pienu. Kartais į patiekalą dedamos ir saldžiosios bulvės ar ryžiai – kad ir kaip neįprastai tai skambėtų, halo-halo yra tikrai skanus ir įdomus desertas, puikiai tinkantis atsigaivinti karštą vasaros dieną.

***

Kad ir kur bekeliautumėt, skanaus gatvės maisto rasite beveik kiekvienoje šalyje. Vietinių gyventojų ruošiami tradiciniai patiekalai dažnai būna gana pigūs, o svarbiausia – jie visada švieži, mat ruošiami čia pat iš vietinių ingredientų. Gatvės maistas yra tai, ką renkasi valgyti ir patys vietiniai gyventojai. Tad jei norite geriau pažinti šalies kultūrą ir kulinarines tradicijas – paragaukite gatvės prekeivių siūlomų tradicinių patiekalų. Skanaus!

Akvile Ben Haim @Meniu.lt

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną