Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Kulinarinės istorijos (pasaulio virtuvės)

2008-03-03
Paskelbk savo straipsnį

„Bacalhau“ – vienas iš pasaulio virtuvių patiekalų, taip pat turintis savo „mažą“ istoriją. „Bacalhau“ yra Portugalijos nacionalinis patiekalas, tačiau juo mėgaujasi ir Madeiros salos, buvusių portugalų kolonijų Angolos, Macau bei Brazilijos gyventojai. „Bacalhau“ yra tradicinis šių šalių patiekalas, ruošiamas švenčių metu, ypač kalėdiniam stalui.

Žodis „bacalhau“ reiškia menkę. Prieš ruošdami šią sūdytą džiovintą žuvį, vietos gyventojai ją apie parą mirko vėsiame vandenyje, nuolat jį keisdami. Šis valgis gaminamas labai įvairiais būdais, priklausančiais nuo tradicijų ar regiono. Portugalai giriasi, jog kiekvienai dienai jie turi po skirtingą „Bacalhau“ receptą ir dar visą 1000. Tradiciškiausias Portugalijos „Bacalhau“, paplitęs šiaurinėje šalies dalyje bei ypač mėgiamas Porto miesto gyventojų, ruošiamas iš minėtos žuvies, bulvių ir svogūnų, o štai Macau saloje, esančioje netoli Kinijos, populiariausias „Bacalhau“ su jūrų gėrybėmis.

Bacalhau-Lagosta – su langustais.
Bacalhau ao Vinho do Porto – su „Porto“ vynu.
Bacalhau com Cerveja – su alumi.
Bacalhau com Queijo – su sūriu.
Bacalhau com Leite – su pienu.
Bacalhau com Alhos e Pimentao – paskanintas česnakais ir „čili“ pipirais.
Bacalhau com Tomate – su pomidorais.
Bacalhau com Molho de Camarao – su krevečių padažu.
Bacalhau com Molho de Caril – paskanintas kariu.

Tradicinis „Bacalhau“ ruošiamas labai paprastai: išmirkyta žuvis su priedais sudedama į puodą ir troškinama tol, kol išverda bulvės ir svogūnai... Jeigu nusipirksite džiovintos menkės, galite ją paruošti pagal žemiau pateiktą receptą.

Jums prireiks:
0,5 kg džiovintos menkės.
5-6 didelių bulvių.
2 didelių svogūnų.
1 žalios paprikos.
3 kietai virtų kiaušinių.
4 skiltelių česnako.
Juodųjų alyvuogių.
Smulkintų petražolių.
1 arbatinio šaukštelio vyno acto arba citrinų sulčių bei juodųjų pipirų.

Taip pat galima naudoti pusantro puodelio balto vyno arba muskato riešutų. Viską susmulkinkite, sudėkite į puodą ir troškinkite tol, kol produktai suminkštės. Patiekalą papuoškite pjaustyto kiaušinio riekelėmis bei alyvuogėmis.

Jolanta Bagurskienė
Nuotraukoje: „Bacalhau“ (www.dkimages.com)
Meniu.lt informacija