Kulinarinės istorijos

Kulinarinės istorijos

Atliekant kasinėjimus Italijos mieste Pompėjoje, kurią palaidojo išsiveržęs Vezuvijaus ugnikalnis, buvo rasta įranga, skirta gaminti į makaronus panašius produktus. Amerikiečiams pirmąją makaronų gaminimo mašiną 1789 m. grįžęs iš Prancūzijos pristatė Tomas Džefersonas, trečiasis šalies prezidentas, o pirmoji makaronų gamykla Rusijoje, Odesos mieste, buvo atidaryta XVIII a. pabaigoje.

Daugeliui makaronai asocijuojasi su Italija, tačiau tai nėra teisinga nuomonė. Dar ir šiandien dėl šio produkto kilmės ginčijamasi italai, kinai bei arabai. Ginčai verti dėmesio. Istorijos šaltiniuose minima, jog makaronų gimtinė yra Kinija, iš kurios, kaip manoma, makaronus į Italiją atvežė garsus Venecijos pirklys ir keliautojas Markas Polas. Arabai taip pat teisėtai veliasi į diskusiją, nes, pasak archeologų, makaronais dar IV amžiuje prieš mūsų erą maitinosi egiptiečiai.

O kas iš tikrųjų sugalvojo šitą gaminį, neaišku. Esama nuomonių, jog kažkada ir kažkur tešlos gabalėlis buvo paliktas saulėje, todėl sudžiūvo. Vėliau buvo supjaustytas ir išvirtas. Visai įmanomas dalykas.

Kad ir kiek istorijų ar legendų apie makaronus būtų, šiandien šis gaminys ir įvairios jo rūšys yra populiarus produktas visame pasaulyje, iš jo ruošiami įvairiausi patiekalai, taip pat turintys savo „mažas“ istorijas. Štai Italijoje, Neapolyje, XIV a., rastas pirmasis lazanijos receptas. Tiksliau buvo rastas rankraštis „liber de coquina“ (kulinarijos knyga), kuriame aprašytas šis patiekalas. Aprašytoji lazanija buvo gana skurdi. Perdengimo sluoksnis buvo ruošiamas iš trinto sūrio. Rankraštyje paminėtas žodis „prieskoniai“, tačiau kokie prieskoniai buvo naudojami, neįvardinta. Tuo metu be druskos ir pipirų galėjo būti naudojami cinamonas, muskato riešutai, gvazdikėliai, šafranas. Lazanija buvo tiesiog išverdama.

Parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotrauka: www.sxc.hu
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną