Kova su alkoholio piktnaudžiavimu (svetur)

Kova su alkoholio piktnaudžiavimu (svetur)

Italija garsėja savo vynais bei giliomis vyndarystės tradicijomis. Šioje šalyje įprasta vakarieniaujant ar pietaujant gerti vyną. Siekiant kovoti su piktnaudžiavimu alkoholiu rinkoje pasirodė naujas produktas...

Tai kone lengviausias būdas pasiekti vartotojus ir mažinti alkoholio vartojimą. Neseniai mokslininkai paskelbė apie sukurtą alkoholio pakaitalą, t.y. sintetinį alkoholį, kuris žmogų apsaugotų nuo tokių veiksnių kaip nuotaikos kaita ir priklausomybės atsiradimas, būdingus vartojant įprastą alkoholį. Sintetinis alkoholis leistų žmogui atsipalaiduoti ir jaustis komfortiškai, be neigiamų padarinių, t.y. pagirių. Išgėrus tabletę „priešnuodį“ būtų panaikinami girtumo simptomai. Deja, alkoholio gamintojai šios žinios nesutiko taip pat entuziastingai kaip akademikai. Taigi kol kas, matyt, vienas veiksmingiausių būdų mažinti piktnaudžiavimą alkoholiu – siūlyti nealkoholinius gėrimų variantus. Nealkoholinio vyno įvedimui į rinką Italijoje pritarė šios šalies ūkio ministras.

„Winezero“ jau užkariavo Ispanijos, Prancūzijos ir Vokietijos rinką

0,5 laipsnių stiprumo vynas yra pilnai fermentuotas, distiliuotas vakuume, siekiant sumažinti alkoholio tūrį. Pastarasis gaminamas Valladolid vietovėje, Ispanijoje iš Duero, Rueda ir Cigales vynuogių. Parduotuvėse italai gali rasti balto, raudono ir rožinio vyno ir brandinto ąžuolo statinėse raudono vyno. Orientuojamasi į jaunus žmones, kurie nenori ar negali gerti alkoholio.

Vynas sukurtas italų verslininkų Manuel Zanella ir Massimiliano Bertolini, kurie teigia, kad nekonkuruoja su įprastu vynu, o šis produktas yra kavos be kofeino, nealkoholinio alaus atitikmuo vyno rinkoje. „Winezero“ jau išpopuliarėjo Ispanijoje, Prancūzijoje ir Vokietijoje. Įveiktos ir kliūtis Italijos rinkoje.

Šį produktą reikėtų greičiau vadinti ne vynu, bet vyno gėrimu – tai trijų metų darbo ir mokslinių tyrimų rezultatas. Grynai fizinio proceso iš vyno išskiriamas alkoholis, kvapai ir kiti komponentai. Atlikus šiuos veiksmus, vynas tampa vos 0,5 laipsnių stiprumo.

Alkoholis praturtintas deguonimi suteikia mažesnes pagirias

Tuo metu kai vieni kuria nealkoholinius gėrimus, kiti stengiasi išsiaiškinti, kaip galima būtų greičiau panaikinti girtumą, vartojant įprastą alkoholį. Šio klausimo nagrinėjimu susidomėjo Pietų Korėjos mokslininkai iš Chungnam universiteto, vadovaujami Kwang-il Kwon. Pasirodo, geriant praturtintą deguonimi alkoholį, alkoholio lygis kraujyje nukrenta greičiau.

Deguonis turi didelę įtaką skaidant alkoholį žmogaus organizme. Eksperimente dalyvavo 30 vyrų ir 19 moterų, jiems buvo duota po 360 mililitrų gėrimo,19,5 laipsniu stiprumo alkoholio. Gėrimai taip pat buvo prisotinti deguonies: 8, 20 arba 25 milijoninių dalių. Alkoholio lygis per penkias valandas nukrito iki nulio. Tuo tarpu, jei gėrimuose buvo 20 ar 25 milijoninės dalys deguonies – alkoholis buvo suskaidomas 23 ar 27 minutėmis greičiau.

Mokslininkai teigia, kad tai paspartintų blaivėjimą ir sumažintų incidentų skaičių, susijusių su alkoholio vartojimu. Tuo tarpu specialistai tikina, kad gali pasireikšti atvirkščias efektas. Tai gali skatinti vartoti alkoholį didesniais kiekiais ir nepagerinti visuomenės sveikatos.

Žinoma, mokslininkai įrodė, kad deguonimi prisotintas alkoholis paspartina blaivėjimo procesą, bet jeigu paskaičiuosime, tai dedant 25 milijonines dalis deguonies, t.y. didžiausią kiekį, kuris naudotas tyrimo metu, blaivėjama beveik dešimtadaliu greičiau. Ar tai tikrai didele dalimi paskatintų vartotojus rinktis būtent šį alkoholį? Korėjoje jau pardavinėjami alkoholiniai gėrimai prisotinti deguonies, tačiau iki šiol trūko mokslinio pagrindo jiems reklamuoti. Gėrimai išlaiko didelį deguonies kiekį 10-20 dienų iki butelio atidarymo ir 70 minučių po gėrimo atidarymo, laikant alkoholį kambario temperatūroje.

Be abejo, reikia tik džiaugtis, kad mokslininkai deda pastangas ir rūpinasi visuomenės sveikata. Ateityje planuojama atlikti tolesnius tyrimus.

Elena Germanovič
Šaltinis: decanter.com; bedaleswines.blogspot.com; onet.pl; eurekalert.org;
Nuotrauka: inmagine.com
Meniu.lt infromacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną