Kopūstų rojus

Kopūstų rojus
Gūžinių šeimos daržovės gali būti labai naudingos mūsų sveikatai.

Baltagūžiai
Pagal vitamino C kiekį šie kopūstai tik šiek tiek nusileidžia citrinoms. Juose gausu teigiamai nervų sistemą veikiančių B grupės vitaminų, vitamino PP, taip pat naudingosios medžiagos cholino, kuris gerina atmintį, stabdo plaukų slinkimą, saugo kepenis nuo riebalų sankaupų.

Žiediniai
Vitamino C juose 2 kartus daugiau nei baltagūžiuose. Kadangi žiediniuose ląstelienos yra mažiau nei kitose šios rūšies daržovėse, juos organizmas greitai suvirškina. Todėl juos gali valgyti ir tie, kurie skundžiasi, kad po kopūstų jiems pučia pilvą.

Raudongūžiai
Šiuose kopūstuose, palyginti su baltagūžiais, 1,5 kartus daugiau karotino. Juose yra cianidino, kuris teigiamai veikia širdį ir kraujagysles, gerina kraujo takumą bei trukdo susidaryti trombams. Beje, tyrimais įrodyta, kad šių kopūstų sultys žudo tuberkuliozės lazdeles.

Pekino
Šie kopūstai vieninteliai iš rūšies atstovų neturi kopūstkočio. Todėl labiau primena salotas. Pekino kopūstai sultingiausi. Skonio savybes nepakitusias išlaiko visą žiemą. Sakoma, kad šie kopūstai puikiai tinka skrandžio ir žarnyno ligų profilaktikai.

Kolrabi
Ši daržovė labiau primena ropę nei gūžinių šeimos atstovę. Kolrabi skonis panašus į baltagūžio kopūstkotį, tik šiek tiek švelnesnis. Dėl gausaus vitamino C kiekio ši daržovė kartais vadinama šiaurietiškąja citrina. Reguliariai valgant šios daržovės, kraujo spaudimas normalizuojasi, stiprėja širdis.

Briuselio
Šiuose kopūstuose gausu antioksidantų, o vitamino C netgi daugiau nei citrinose ar apelsinuose. Yra ir įvairių mikroelementų: kalcio, natrio, fosforo, magnio, geležies ir jodo.

Brokoliai
Šiuose kopūstuose gausu lengvai pasisavinamų augalinių baltymų ir medžiagų, mažinančių cholesterolio kiekį kraujyje.

Savojos garbanotieji
Savojos kopūstuose mažai ląstelienos, tačiau daugiausiai baltymų. Savojos kopūstai sotesni už baltagūžius.

www.lsveikata.lt informacija
Nuotraukos: inmagine.com

2010 11 28

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną