Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Kontrastingoji Vengrija – puikus pasirinkimas norintiems įdomiai praleisti laiką

2009-07-13
Paskelbk savo straipsnį

Vengrai gali pelnytai didžiuotis savo vietinės gamybos vynais. „Tokaji Aszu“ – pasaulyje gerai žinomas, tačiau ne ką prastesnis yra „Egri Bikaver“ bei „Medoc Noir“.

„Egri Bikaver“ net savo legendą turi… Pasak jos, 16 amžiuje Egero pilį apsupo turkai. Kiekvieną dieną pilies gynėjams buvo vis sunkiau atsilaikyti prieš turkų atakas, maisto bei vandens atsargos sparčiai mažėjo, o rūsiuose likęs buvo tik vynas. Po alinančios kovos vengrų kariai gerdavo sodrų raudoną vyną, kuris varvėdavo per smakrus, tekėdavo per pirštus ir kaklą. Pro sienų plyšius slapčiomis stebėję turkai manė, jog ištvermingieji vengrai geria jaučių kraują. Mat būtent jaučio kraują geriantys tuomet buvo nenugalimi. Pašiurpę turkai nuo pilies pasitraukė.

Žinoma, legendos lieka legendomis, nors jose yra dalelė tiesos, juk vengriškų vynų išskirtinį skonį nuginčyti sudėtinga. Daugiau apie vengriškus vynus>>

Tiesa, Vengrijoje viešėdami ne tik vynų galėsite paragauti. Vaisinis brendis palinka taip pat labai populiarus ir vertinamas. Visame pasaulyje žinomas bei ypač mėgiamas abrikosų brendis „Barack palinka“. Keskemeto mieste, nutolusiame 100 kilometrų nuo Budapešto, specialiai auginami abrikosai šiam gėrimui. Palinka – gaminama ir iš vaisių. Šiam gėrimui gegužės mėnesį net organizuojamas festivalis. Daugiau>>

Budapešte, po sočių pietų vengrai būtinai pasiūlys paragauti taurelę likerio „Unicum“. Iš pradžių pajusite kartumą, vėliau burnoje maloniai pasklis saldumas ir tekėdamas į skrandį maloniai sušildys. Šis likeris pradėtas gaminti dar 1790 metais, kuomet vietiniai gamintojai savo naują kūrinį nusprendė pristatyti imperatoriui Juozapui II. Paragavęs tamsiai juodos spalvos likerio, jis sušuko: „Unicum!“ Taip ir gimė pavadinimas ir šimtmečius besitęsianti pietų tradicija, nes vengrai šį gėrimą rekomenduoja vartoti būtent po sočių pietų. Mat kartieji pelynai skatina skrandžio virškinimą, o cukrus – padeda atsisakyti deserto. Nors, pakliuvus į Vengriją neaplankyti vieno pirmųjų Europoje Marcipanų muziejaus bei jame neparagauti įvairiausių spalvų ir formų saldumynų būtų tikra nuodėmė. Daugiau>> 

Vengrija - tai raudonos paprikos patiekaluose ir žaismingai suvertos ant siūlų sukabintos puošia kaimelių namų langus, gausus baltų ir raudonų vynų tradicinių vengriškų vynų asortimentas, vaisių likeriai ir žolelių balzamai, žymusis guliašas ir žuvies sriuba... Vengrai tikrai turi kuo pasigirti ir pavaišinti atvykėlius.

Grįždami namo lauktuvių parvežkite tradiciškų, vengriškų vynų, aitriųjų paprikų, kurių nusipirkti galėsite žymiajame turguje simpatiškuose indeliuose su keramikiniu raudonu pipiru ant viršaus. Namiškius ar draugus pradžiuginkite nacionalinių vengriškų patiekalų receptų knyga, figūrėlėmis iš marcipanų, kurios ir virtuvės lentynoje pastovėti gali, ir suvalgyti skanu, ar rankų darbo meno dirbiniais, keramikos bei porceliano gaminiais.

Tiesa, būdami Vengrijoje nepamirškite palikti arbatpinigių. Čia jų palikti įprasta ne tik padavėjams, bet ir taksistams, viešbučio aptarnaujančiam personalui. Daugumoje restoranų arbatpinigiai jau yra įtraukti į sąskaitą. Nepalikę arbatpinigių galite būti ne taip suprasti... 

Budapeštas ne vienam turistui paliko gerus ir malonius prisiminimus, ne veltui tai lankomiausia Vidurio Europos sostinė. Šiame mieste būtinai aplankykite populiariausią sendaikčių turgų Ecseri. Jame rasite visko nuo tikrų perliukų iki įvairiausių smulkmenėlių. Kaip ir pridera turgui, čia galima derėtis.

Būdami šioje šalyje būtinai aplankykite kurortus bei pasimėgaukite jų gydyklų teikiamais SPA malonumais. Dvejojančių, jog didingumu pakerėti gali Rytų Europa, laukia dinamiškoji Vengrijos sostinė. Stulbinanti Budapešto architektūra, aštrūs vengriškos virtuvės patiekalai, kurortinis Balatono ežero regionas, kuriame daugiau kaip 150 mineralinių šaltinių bei lėtesnių apsisukimų lietuviui sunkiai suvokiamas pašėlęs miesto ritmas atminty išliks ilgam...

Vengrija garsėja savo muzikalumu, guliašu ir paprika, fantastiškais vynais bei žvejų sriuba, krištolo dirbiniais, terminiais bei mineralinio vandens baseinais, gydyklomis. Turistus vilioja sostinė Budapeštas, miesto architektūra. Čia visuomet verda kultūrinis gyvenimas, netrūksta kavinių, restoranų, vyksta įvairūs muzikiniai ir sporto renginiai. Žmonės Vengrijoje draugiški, malonūs ir paslaugūs. Kelionė į Vengriją – puikus pasirinkimas norintiems įdomiai praleisti savaitgalį ar trumpas, bet nepamirštamas atostogas. Vengriškų vynų, „Unicum'o“ bei patiekalų galite paragauti Vilniuje ir Trakuose esančiuose vengriškuose restoranuose „Csarda“.

Vengrų restoranas Trakuose>>

Vengrų restoranas Vilniuje>>

Meniu.lt ir Vengrijos ambasados informacija
Nuotraukos: hungary.hu; corbis.com; www.budapest-tourist-guide.com; www.worldtravelguide.net
pirmoje - vaizdingasis Budapeštas
antroje - brendis palinka
trečioje - vengriškasis mėsos troškinys
ketvirtoje - „Unicum'as“
penktoje - Marcipaninio muziejaus kūrinys - vestuvinis tortas
šeštoje - lauktuvės iš Vengrijos