Kokteiliui „Kruvinoji Merė“ – 75-eri

Kokteiliui „Kruvinoji Merė“ – 75-eri

„Kruvinoji Merė“ – vienas populiariausių kokteilių pasaulyje. Pirmą kartą jis buvo sumaišytas prieš 75 metus, gruodžio 1 dieną, viename Paryžiaus barų. Degtinė, pomidorų sultys bei tabasko padažas daugeliui žmonių pasirodė labai geras derinys – kokteilis greitai išpopuliarėjo ir dabar yra maišomas daugelyje pasaulio barų. Galima sakyti, kad jis tapo klasika.

Kokteilį 1920 metais sugalvojo Fernandas Petiotas. Anuomet vyras dirbo „Harry's New York Bar“, Paryžiuje. Pasak Fernando, pirmuosius du gėrimus jis sumaišė dviems vyrams iš Čikagos. Jie pasakojo, kad savo mieste dažnai lankosi bare „Bucket of Blood“, kuriame vieną padavėją vadina „Bloody Mary“. Padavėjos pravarde ir buvo pavadintas naujas kokteilis.

1925 metais Fernandas persikėlė į JAV, po kiek laiko apsigyveno Niujorke, pradėjo dirbti „St.Regis“ viešbutyje. Persikėlus į kitą kontinentą, pakito ir kokteilio sudėtis: Fernandas į jį įmaišė šiek tiek druskos, citrinos sulčių. Galiausiai kokteilio receptūra tapo tokia, kokia yra ir dabar. Barmenas už savo „išradimą“ nebuvo nei apdovanotas, nei pagerbtas, tačiau šis barmenas – nepaprastas žmogus. Vienas iš jo pastovių klientų buvo gangsteris, vienas žinomiausių ir įtakingiausių mafijos bosų per visą JAV istoriją Frankas Costello. Fernandas teigia, jog jis maišė kokteilius visiems JAV prezidentams nuo 1934 iki 1972 metų, išskyrus Lyndoną B. Johnsoną.

„Kruvinąją Merę“ taip pat pamėgo žymūs rašytojai, tokie kaip Ernestas Hemingvėjus bei Frensis Skotas Ficdžeraldas. Kokteilio 75 metinėms paminėti amerikiečių restoranų tinklas „TGI Friday’s“ sugalvojo ypatingą akciją: gruodžio 1 dieną kokteilis buvo pardavinėjamas už simbolinę, 1933 metais galiojusią kainą – vos 99 JAV centus.

Elena Germanovič
Šaltinis: onet.pl; wikipedia.org
Nuotrauka: www.sxc.hu
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną