Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Kokią kavą rinktis?

2010-10-04
Paskelbk savo straipsnį

Kava – vienas iš gėrimų, be kurio ne vienam rytas ne rytas. Vis dėlto turbūt retai susimąstome, kuri kava naudingesnė: pigesnė ar brangesnė, tirpi, plikyta kavos puodelyje ar paruošta kavos aparato pagalba? Lenkijos mokslininkė teigia, kad paskutiniu būdu paruošta kava vertingiausia, kadangi joje geriausiai atsiskleidžia teigiamos šio gėrimo savybės.

Dr Katažina Zavada (len. Katarzyna Zawada) iš Varšuvos medicinos universiteto tyrė, kaip keičiasi vieno laisvojo radikalo tirpalo spalva, paveikta kavos nuoviro. Jei kavoje buvo didelis polifenolių kiekis, tirpalo spalva iš violetinės pavirsdavo į geltoną. Tuo tarpu esant mažesniems polifenolių kiekiams, tirpalas įgaudavo įvairių bronzinių atspalvių.

Eksperimento metu buvo naudota robusta bei arabika, o taip pat brangesnis abiejų mišinys (70 procentų arabikos ir 30 procentų robustos). Taip pat lyginta gėrimo nauda pagal paruošimo būdą: kava, paruošta aparato pagalba, plikyta puodelyje bei tirpi kava. Pasirodė, kad verčiau rinktis robustą nei arabiką, bei brangesnę kavą nei pigesnę, kadangi šios pasižymi didesniu antioksidantų kiekiu.

Vis dėlto, anot mokslininkės didžiausią poveikį kavoje esančių antioksidantų kiekiui turėjo jos paruošimo būdas. Vertingiausia – kava, paruošta kavos aparato pagalba, mažiau vertinga – plikyta, o mažiausiu antiosidantų kiekiu pasižymi tirpi kava. Taigi kavos aparato pagalba paruoštas gėrimas geriausiai kovoja su laisvaisiais radikalais, kurių perteklius žmogaus organizmui - pavojingas.

Laisvieji radikalai greitina senėjimo procesus ir gali prisidėti prie širdies, raumenų, sąnarių, depresijos, Alzhaimerio ar Parkinsono ir kitų ligų vystymosi. Žmogaus organizmas reguliuoja laisvųjų radikalų kiekį ir palaiko būtiną jų lygį, t.y. tiek, kiek reikia mūsų organizmui funkcionuoti. Reguliavimo procese dalyvauja antioksidantai, kurie kovoja su laisvųjų radikalų pertekliumi. Tuo atveju, kai organizmas nebepajėgia pats palaikyti pusiausvyros, svarbų vaidmenį vaidina antioksidantai, kuriuos gauname su mityba. Dideliu antioksidantų kiekiu pasižymi tokie gėrimai kaip vynas, žalia ir balta arbata bei kava.

Gydytoja teigia, kad įvairių maisto priedų su antioksidantais reikėtų griebtis tik kraštutiniu atveju – esant dideliam stresui ar pervargus, kadangi naudojant juos be reikalo, šie gali padaryti daugiau žalos nei atnešti naudos.

! Kava piktnaudžiauti nevertėtų, kadangi jos perteklius gali pakenkti skrandžiui bei padidinti inkstų akmenų riziką.

Kavos pertraukėlės – naudingos sveikatai>>

Elena Germanovič
Šaltinis: onet.pl
Nuotraukos: inmagine.com
MENIU.LT informacija

2010 10 04